Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

SaferInternet4Kids. Back 2 School 2021-2022.

Για άλλη μια χρονιά το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου δημιούργησε και δημοσιεύει μέσα από την ιστοσελίδα https://saferinternet4kids.gr/ νέο ψηφιακό υλικό για κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «εργαλείο» μέσα στην τάξη ή και στο σπίτι.  To «Back to school package» απευθύνεται σε μικρά παιδιά, σε μεγαλύτερα παιδιά δημοτικού, σε παιδιά Γυμνασίου/Λυκείου αλλά και σε γονείς και εκπαιδευτικούς.

Μέσα από ένα εγχειρίδιο επιχειρείται η ενημέρωση και η επιμόρφωση των παιδιών Γυμνασίου/Λυκείου για το θέμα της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο, ένα φαινόμενο που διαρκώς κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια. Με διάφορες δραστηριότητες, οι μαθητές καλούνται να μάθουν να ξεχωρίζουν τη ρητορική μίσους και να την αντιμετωπίζουν ανάλογα με τις περιστάσεις.

Επιχειρείται η γνώση και η παράμετροι του θέματος να εκμαιεύονται από τους ίδιους τους μαθητές κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που προτείνονται ενώ δίνονται σαφής οδηγίες μέσα από ένα επεξηγηματικό πρόσθετο εγχειρίδιο για το πως ο εκπαιδευτικός/γονιός  μπορεί βήμα βήμα να αναπτύξει τη θεματολογία.

Επίσης, φέτος ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην ενημέρωση των μαθητών για τις διαδικτυακές απάτες, πως μπορούν να προστατευτούν αλλά και πως πρέπει να αντιδράσουν στην περίπτωση που τους συμβεί. Μέσα από διαδραστικές παρουσιάσεις και κουίζ, οι μαθητές μαθαίνουν για τους ιούς και τους τρόπους προστασίας που υπάρχουν διαθέσιμοι, πως να υιοθετούν ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, πως να ξεχωρίζουν αν ένα email ή ένα μήνυμα κρύβει κινδύνους και πως να προστατεύονται από το phishing.

Ο σεβασμός και η ευγένεια στο διαδίκτυο είναι το τρίτο σημαντικό θέμα στο οποίο επικεντρώνεται το φετινό back to school package.

Για τα μικρότερα παιδιά (νηπιαγωγείου και πρώτων τάξεων δημοτικού) δύο νέες ιστορίες με πρωταγωνιστές τον @Παπάκη έρχονται να βοηθήσουν στην ενδυνάμωση των γνώσεων τους για την ορθή χρήση του διαδικτύου. Τα μικρά παιδιά μέσα από τις νέες ιστορίες μαθαίνουν για τα online παιχνίδια και τις παγίδες που κρύβουν και πως να αναζητούν στο διαδίκτυο αξιόπιστες πληροφορίες.

Οι θεματικές του back to school package επιλέχθηκαν βάση αναγκών της ελληνικής και ευρωπαϊκής πραγματικότητας ενώ στηρίχθηκαν και στα συμπεράσματα των 2 μεγάλων ερευνών που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ κατά τα σχολικά έτη 2018-2019 και 2019-2020 και οι οποίες στόχευαν στη διερεύνηση των διαδικτυακών συνηθειών των παιδιών και στον εντοπισμό των συχνότερων κινδύνων που αντιμετωπίζουν λόγω έλλειψης ενημέρωσης και επιμόρφωσης.

Δείτε το υλικό ανά κατηγορία, εδώ ή κάνοντας κλικ στην εικόνα που ακολουθεί:

back 2 school saferinternet4kids

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο