Web 2.0ΑγαπημέναΨηφιακή Εκπαίδευση

Δωρεάν εργαλεία για τη δημιουργία Quiz

Έγραψα αυτό το άρθρο για να προτείνω – προτρέψω όλους τους/τις συναδέλφους εκπαιδευτικούς να δοκιμάσουν (αν δεν το έχουν ήδη κάνει), τη δημιουργία εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και παιχνιδιών. Η παιγνιώδης μάθηση, είναι αναγνωρισμένη παιδαγωγική μέθοδος, και αποτελεί ένα ισχυρό όπλο στα χέρια των εκπαιδευτικών. Υπάρχουν αμέτρητα δωρεάν εκπαιδευτικά εργαλεία, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, και να παράγουμε σε χρόνο ρεκόρ διασκεδαστικές δραστηριότητες που σίγουρα θα αγκαλιάσουν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας. Στο πρόσφατο ακόμη παρελθόν είχαμε το βασικό πρόβλημα του διαμοιρασμού των δραστηριοτήτων. Τα παιδιά δε διέθεταν email, όσα διέθεταν δεν το πολυχρησιμοποιούσαν και άλλες τέτοιες αντίστοιχες δυσκολίες αποτελούσαν εμπόδιο. Με τα νέα δεδομένα, τα κλειστά σχολεία και την ανάγκη προσαρμογής σε αυτή την κατάσταση, ως ένα θετικό στοιχείο θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τη βελτίωση της ηλεκτρονικής επικοινωνίας μεταξύ της εκπαιδευτικής κοινότητας. Σε ένα μεγάλο βαθμό εκπαιδευτικοί, μαθητές/τριες και γονείς έχουν το δικό τους κανάλι επικοινωνίας (email, ιστότοποι, κοινωνικά δίκτυα). Αξίζει λοιπόν να δοκιμάσετε μερικά από τα εργαλεία αυτά και αφού βρείτε αυτό που σας καλύπτει, να προχωρήσετε στη δημιουργία των δικών σας quiz και παιχνιδιών, για να υποστηρίξετε την εκπαιδευτική διαδικασία.

Να σημειώσω πως τα εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον καθένα και την καθεμία από εμάς, χωρίς να χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις ή προαπαιτούμενα. Εξάλλου ένας από τους βασικούς λόγους δημιουργίας και ύπαρξης αυτού του ιστοτόπου ήταν και είναι η παρουσίαση εργαλείων με απλό και κατανοητό τρόπο για χρήση από όλους και όλες. Ειλικρινά συνεχίζω να προσπαθώ για αυτό και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που έχετε αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια. Αρκετά με τη φλυαρία μου 🙂 . Ας ξεκινήσουμε…


Learning Apps

Το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσει κανείς. Πανεύκολο στη χρήση! Αμέτρητες δραστηριότητες (σταυρόλεξα, πολλαπλής επιλογής, ταίριασμα ζευγαριών, συμπλήρωση κενών, κρεμάλα, κλπ, κλπ). Πραγματικά η 1η επιλογή ειδικά για “πρωτάρηδες”. Δείτε την παρουσίαση με τις οδηγίες χρήσης, εδώ.


Liveworksheets

Θέλει λίγο κόπο για να κάνουμε τις ρυθμίσεις, αλλά δεν υπάρχει καλύτερη πλατφόρμα δραστηριοτήτων και δημιουργίας κουίζ, ειδικά αν θέλετε να αξιοποιήσετε έτοιμα φύλλα εργασίας. Αν το γνωρίζετε, θα το έχετε ήδη χρησιμοποιήσει, αν όχι, δείτε τις οδηγίες εδώ.


Testmoz

Άλλη μία εύχρηστη πλατφόρμα δημιουργίας διαδικτυακών τεστ και quiz. Στα θετικά της, η δυνατότητα δημιουργίας δραστηριοτήτων, χωρίς καμία εγγραφή. Κι εδώ πολλές επιλογές στις δραστηριότητες, σε ένα περιβάλλον λιτό και απέριττο με εστίαση στην ουσία. Δείτε την παρουσίαση με τις οδηγίες χρήσης, εδώ.


eClass

Η Ηλεκτρονική Σχολική Τάξη (η-τάξη) είναι μια σύγχρονη εκπαιδευτική πλατφόρμα, και παρέχεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές ως μια υπηρεσία του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ). Παρέχει πολλά εργαλεία και ένα από αυτά είναι η δυνατότητα δημιουργίας ασκήσεων – quiz. Στα θετικά πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι είναι προτεινόμενη από το Υπουργείο, διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών/τριών μας και το γεγονός ότι η χρήση δεν επιφέρει χρεώσεις αν η πρόσβαση γίνεται από δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Περισσότερα, εδώ.


Quizizz

Το Quizizz είναι το δικό μου αγαπημένο. Το 90% των δραστηριοτήτων που δημιουργώ για τους μαθητές μου, το κάνω εδώ. Πολύ ελκυστικό, απίστευτο γραφικό περιβάλλον, δυνατότητα δημιουργίας ομάδων μαθητών, συμμετοχή από τους μαθητές και τις μαθήτριες χωρίς εγγραφή, καταγραφή σκορ, κλπ, κλπ. Επίσης πολύ φιλικό για τις κινητές συσκευές των παιδιών.Η πλατφόρμα ενημερώνεται συνεχώς με νέες δυνατότητες. Αξίζει να το δείτε. Διαβάστε περισσότερα για το quizizz.


Kahoot

Παρόμοιας λογικής με το Quizizz, και μια από τις δημοφιλέστερες εφαρμογές δημιουργίας quiz και εκπαιδευτικών παιχνιδιών. Δείτε το σχετικό άρθρο.


Goosechase

Σίγουρα η πιο πρωτότυπη από όλες. Πρόκειται για μια συνεργατική πλατφόρμα ψηφιακής εκπαίδευσης, στην οποία δημιουργούμε αποστολές για τους μαθητές μας, οι οποίοι καλούνται να τις ολοκληρώσουν, με τρόπο, σε τόπο και σε χρόνο που ορίζει ο εκπαιδευτικός. Ξεχάστε απλές ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και ανιαρά κουίζ. Οι δημιουργοί το έχουν προχωρήσει πολύ, και ενώ γίνεται χρήση των κινητών συσκευών, οι μαθητές παροτρύνονται να ανοίξουν λεξικά, να βγούνε στη φύση, και να συνεργαστούν μεταξύ τους για την ολοκλήρωση των αποστολών. Δείτε περισότερα…


Educaplay

Πρόκειται για μια πανίσχυρη πλατφόρμα για τη δημιουργία ηλεκτρονικών τάξεων και την ανάθεση ποικίλων δραστηριοτήτων στους μαθητές και τις μαθήτριές μας. Σταυρόλεξα, ασκήσεις συμπλήρωσης κενού, παιχνίδια μνήμης, αντιστοίχισης, και πολλά πολλά ακόμη! Δείτε την αναλυτική παρουσίαση


Genially

Πρόκειται για ένα πανίσχυρο εργαλείο ψηφιακής αναπαράστασης της πληροφορίας για εκπαιδευτικούς και όχι μόνο σκοπούς. Παρουσιάσεις, αναφορές, παιχνίδια, quiz, infographics, βιντεοπαρουσιάσεις, και αμέτρητες άλλες επιλογές για να δημιουργήσετε το δικό σας ψηφιακό περιεχόμενο. Δείτε το σχετικό άρθρο.


Νομίζω πως τα παραπάνω, αποτελούν μια καλή αφετηρία για όλους, και είναι και τα δικά μου προτεινόμενα. Αν θέλετε να δείτε περισσότερα, επισκεφτείτε τη σχετική ετικέτα άρθρων, με τίτλο quiz maker, ή απλά κάντε κλικ στην εικόνα που ακολουθεί:

Φυσικά αυτά είναι μόνο μερικά από τα εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αφορούν κυρίως τη δημιουργία δραστηριοτήτων τύπου quiz.


Υπάρχουν αμέτρητα άλλα εργαλεία (Web 2.0), για τη δημιουργία συνεργατικών πινάκων, εννοιολογικών χαρτών, infographics, ιστοσελίδων, κλπ, κλπ. Αξίζει να ρίξετε μια ματιά και στις κατηγορίες Web 2.0, Πολυμέσα και Cloud. Σίγουρα θα βρείτε κάτι που να καλύψει τις ανάγκες σας.

Καλές δημιουργίες!!!


Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο