Μικραίνοντας συνδέσμους. Καλές Πρακτικές.

Έχω λάβει κατά καιρούς ερωτήσεις στη φόρμα επικοινωνίας, σχετικά με το πως μπορούμε να μικρύνουμε συνδέσμους που θέλουμε να διαμοιράσουμε στους μαθητές μας μέσω ιστοτόπων. Η τελευταία ήταν μόλις χθες, οπότε αποφάσισα να γράψω ένα άρθρο, εξηγώντας πως μπορούμε να διαχειριστούμε (μεγάλα σε μήκος) links, και τι πρέπει να προσέχουμε όταν είμαστε εμείς αυτοί που πρόκειται να τα ανοίξουμε.

Μέρος 1ο – Πως θα συντομεύσουμε μεγάλους σε μήκος συνδέσμους

Δείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:

http://iep.edu.gr/images/IEP/skill-labs/%CE%A3%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%B1_%CE%94%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B7%CF%82/%CE%94%CE%BF%CE%BC%CE%AE_%CE%A0%CF%81%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82_%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%82_%CE%94%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%AE%CF%84%CF%89%CE%BD_v1.pdf

Όπως όλοι μας καταλαβαίνουμε, αυτός είναι ένας μεγάλος σύνδεσμος. Μας δημιουργεί κάποιο πρόβλημα, αν εξαιρέσουμε το «αισθητικό» κομμάτι; Η απάντηση είναι όχι και ναι ταυτόχρονα. Αν προσέξουμε τον παραπάνω σύνδεσμο, αυτό που μπορούμε να καταλάβουμε είναι ότι πρόκειται για ένα αρχείο pdf, το οποίο φιλοξενείται στον κόμβο του ΙΕΠ. Αν επικολλήσετε το link σε ένα browser θα δείτε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Θα μπορούσα να το στείλω σε κάποιον ή κάποια μέσω sms ή μέσω tweet; Αν μετρήσετε τους χαρακτήρες του παραπάνω συνδέσμου θα δείτε ότι ξεπερνά τους 350! Πέρα λοιπόν από το αισθητικό, υπάρχει ανάγκη εξοικονόμησης  χώρου.

Δε θα ήταν προτιμότερο, αν σας είχα διαμοιράσει αυτό: https://tinyurl.com/iep-sxedio-pdf ;

Βιαστικά κάποιος θα απαντούσε ότι είναι πολύ καλύτερο, πιο σύντομο και καταλαβαίνουμε (;) ότι πρόκειται για κάποιο pdf με ένα σχέδιο του ΙΕΠ. Ένας πιο προσεκτικός και καχύποπτος θα έλεγε… και που ξέρω εγώ τι είναι αυτό το tinyurl μπροστά από το iep-sxedio-pdf ; Τουλάχιστον στο προηγούμενο μεγάλο link βλέπω ξεκάθαρα ότι φιλοξενείται στον κόμβο του ΙΕΠ (http://iep.edu.gr/), οπότε το ανοίγω άφοβα! …και θα είχε δίκιο!

Φυσικά δεν έγραψα το άρθρο για να σας τρομάξω 🙂 Αφού το έγραψα όμως θα πρέπει να σας κατατοπίσω σε όλα.

Ας τα πάρουμε λοιπόν από την αρχή. Προφανώς και όταν δείτε τον δεύτερο – πιο σύντομο – σύνδεσμο σε ένα αξιόπιστο ιστότοπο, ή τον διαμοιράζουμε εκπαιδευτικοί μεταξύ μας ή στους μαθητές και στις μαθήτριές μας, είναι αυτονόητο ότι δε θα πρέπει να μιλάμε για κινδύνους. Όσοι εξακολουθείτε και είστε καχύποπτοι με αυτό θα σας διώξω τους φόβους στη συνέχεια του άρθρου (στο μέρος 2ο).

Μπορείτε λοιπόν να χρησιμοποιήσετε άφοβα τη δωρεάν διαδικτυακή υπηρεσία tinyurl για να μικρύνετε οποιονδήποτε μεγάλο σύνδεσμο επιθυμείτε!

Κάνετε επικόλληση τον αρχικό σύνδεσμο και στη συνέχεια στο κάτω μέρος στην περιοχή (alias) βάζετε το δικό σας κείμενο με λατινικούς χαρακτήρες. Πατάτε το κουμπί Make TinyUrl και εστε έτοιμοι να διαμοιράσετε το νέο σας σύνδεσμο! Το tinyurl.com μπροστά από το link υπάρχει απλά για να δηλώνει με ποια υπηρεσία τον δημιουργήσατε.

Αν δοκιμάσετε τα δύο παραπάνω links του παραδείγματος θα δείτε ότι οδηγούν στην ίδια ιστοσελίδα και στο ίδιο αρχείο!

Μέρος 2ο – Πως θα προστατευτώ από κακόβουλα συντομευμένα links

Όπως προανέφερα, το που θα οδηγεί ένα συντομευμένο link, αποφασίζει αποκλειστικά ο δημιουργός του. Τι γίνεται λοιπόν αν κάποιος κακόβουλος, γράψει ένα παραπλανητικό κείμενο που θα μας κάνει να πιστέψουμε ότι θα οδηγηθούμε σε κάποιο γνωστό site και προς έκπληξή μας οδηγηθούμε κάπου αλλού; Φυσικά και για αυτό υπάρχει λύση!

Όταν λοιπόν βρεθούμε στο σημείο να ανοίξουμε κάποιο συντομευμένο link από την παραπάνω υπηρεσία, θα κάνουμε κανονικά επικόλληση το link σε ένα browser και πριν το ανοίξουμε θα προσθέσουμε στη συντομευμένη διεύθυνση και ένα συν (+) στο τέλος της. Έτσι στο δικό μας παράδειγμα για να δείτε ότι το δεύτερο link που σας έδωσα είναι αξιόπιστο, δοκιμάστε να το επικολλήσετε σε ένα browser με το + στο τέλος , και θα δείτε αυτό:

Δηλαδή, η υπηρεσία tinyurl, θα σας ενημερώσει σχετικά με το που οδηγεί το link που προσπαθείτε να ανοίξετε. Όπως βλέπετε στην παραπάνω εικόνα το link ανακατευθύνει στον κόμβο του ΙΕΠ, άρα είστε πλέον σίγουροι ότι μπορείτε να τον επισκεφτείτε άφοβα!

Μέρος 3ο – Πόσα links μπορώ να δημιουργήσω; Υπάρχουν εναλλακτικές;

Μέσω της υπηρεσίας TinyUrl μπορείτε να δημιουργήσετε όσα links θέλετε, αλλά μπορείτε να έχετε πρόσβαση μόνο στα πέντε τελευταία. Αν εγγραφείτε θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα όσα έχετε δημιουργήσει και να προβείτε σε αλλαγές σε αυτά!

Εξίσου δημοφιλής διαδικτυακή υπηρεσία με το TinyUrl είναι και το Bitly.

Δουλεύει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με το tinyurl αλλά δεν επιτρέπει να διαμορφώσετε το link χωρίς εγγραφή. Αν εγγραφείτε, σας επιτρέπει 1000 links ανά μήνα με πλήρη διαχείριση.

Δοκιμάστε τα!

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο