Ώρα του Κώδικα 2021. 6-12 Δεκεμβρίου η γιορτή του Προγραμματισμού

Για μια ακόμη χρονιά το παγκόσμιο κίνημα «Ώρα του κώδικα» φιλοδοξεί να συμμετέχουν οι μαθητές όλου του κόσμου σε δραστηριότητες Προγραμματισμού Υπολογιστών. Οποιοσδήποτε, οπουδήποτε μπορεί να οργανώσει μια εκδήλωση. Στόχος να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς λειτουργεί η τεχνολογία, και πώς μπορείτε να δημιουργήσετε εφαρμογές λογισμικού με προγραμματισμό.

Ωριαία μαθήματα είναι διαθέσιμα σε περισσότερες από 45 γλώσσες και πολλά από αυτά και στη δική μας. Δε χρειάζεται καμία ιδιαίτερη προετοιμασία αφού ο επίσημος ιστότοπος θα σας παρέχει όλα όσα χρειάζεστε για να συμμετέχετε με τους μαθητές σας. Οδηγίες, σχέδια μαθήματος, βίντεο και έγγραφα, ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα και τη θεματική που θα επιλέξετε.

Για να συμμετέχετε, μπορείτε να κάνετε μια εγγραφή στον επίσημο Ιστότοπο. Στη συνέχεια, μεταβείτε στη σελίδα των δραστηριοτήτων. Είναι εντυπωσιακός ο ρυθμός με τον οποίο προστίθενται νέες εφαρμογές. Επειδή παρακολουθώ την πλατφόρμα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, βλέπω ότι οι διαχειριστές δε σταματούν να ετοιμάζουν για εμάς νέο υλικό ώστε να μπορεί ο καθένας να επιλέξει αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του. Να σημειώσω εδώ, πως κι εμείς οι εκπαιδευτικοί, μπορούμε να γίνουμε μαθητές, να δοκιμάσουμε όλες τις διαθέσιμες δραστηριότητες, ώστε να είμαστε ενήμεροι για το τι πρόκειται να αναθέσουμε στους μαθητές μας. Ενώ το κίνημα έχει ως στόχο να ολοκληρωθεί μια Ώρα Κώδικα από όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές, μπορούμε να τους παροτρύνουμε να συνεχίσουν να υλοποιούν δραστηριότητες από το σπίτι τους. Ας δούμε τώρα πως θα ετοιμάσετε τις τάξεις σας, για συμμετοχή στην Ώρα του Κώδικα:

Αφού εγγραφείτε και συνδεθείτε στην πλατφόρμα, μεταβαίνετε στον πίνακα ελέγχου (My Dashboard). Εκεί πατάτε το κουμπί Create a new Section (δημιουργία νέας ενότητας):

Δώστε ένα όνομα (σχετικό με τη δραστηριότητα ή την τάξη που θα συμμετέχετε), ορίστε ηλικιακή ομάδα και επιλέξτε ένα από τα διαθέσιμα μαθήματα της Ώρας του Κώδικα. Προαιρετικά ενεργοποιήστε την επιλογή Extras (για πρόσθετο υλικό σχετικά με τη δραστηριότητα) ή/και την επιλογή Enable Pair Programming (για συμμετοχή των μαθητών σε ομάδες):

Αφού πατήσετε αποθήκευση, η ενότητα θα υπάρχει στον πίνακα ελέγχου. Αν έχετε συμμετέχει ξανά θα έχετε διαθέσιμες και τις προηγούμενες ενότητες. Φυσικά οποιαδήποτε στιγμή μπορείτε να επεξεργαστείτε μια ενότητα και να αλλάξετε τις διαθέσιμες επιλογές. Έτσι αν φέτος έχετε φτιάξει μια ενότητα για τους μαθητές της Α΄ Λυκείου, του χρόνου μπορείτε να επεξεργαστείτε την ενότητα αυτή για να μη χρειαστεί να δηλώσετε ξανά τους μαθητές σας. Στο login info θα βλέπετε τον κωδικό – link του μαθήματος:

Ας δούμε τώρα πως θα δηλώσετε τους μαθητές που θα συμμετέχουν στην ενότητα που δημιουργήσατε. Πατήστε Προσθήκη Μαθητών και η πλατφόρμα θα σας προτείνει 3 τρόπους για τη σύνδεση/εγγραφή των μαθητών σας:

Η πρώτη επιλογή είναι για μικρούς μαθητές (δημοτικό). Η 3η επιλογή δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να εγγραφούν μόνοι τους. Εγώ όλα τα χρόνια χρησιμοποιώ τη δεύτερη. Γράφω σε μια λίστα τα ονοματεπώνυμα και η εφαρμογή δημιουργεί κωδικούς για κάθε μαθητή ξεχωριστά:

Τυπώνω μια σελίδα και κόβω και δίνω στον καθένα τον ατομικό σύνδεσμο με τον προσωπικό κωδικό του:

Πιστέψτε με, βολεύει!

Αν θέλετε μπορείτε να κάνετε ορατή την εκδήλωσή σας σε όλο τον κόσμο και να την προσθέσετε ως γεγονός (event) στον παγκόσμιο χάρτη εκδηλώσεων:

Επίσης μετά το πέρας των δραστηριοτήτων μπορείτε να τυπώσετε αναμνηστικά – πιστοποιητικά (certificates) για κάθε μαθητή που συμμετείχε!

Δεν έχει κάτι άλλο να κάνετε. Διαλέξτε μια δραστηριότητα (δοκιμάστε την πρώτα) που θεωρείτε ότι θα ανταποκρίνεται στην ηλικία και τα ενδιαφέροντα των μαθητών/τριών σας, και περάστε ευχάριστα και δημιουργικά μια ώρα!

Πάντως για μεγαλύτερα παιδιά (και δικό μου αγαπημένο) σας προτείνω το Silent Teacher. Το Silent teacher είναι ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος. Χωρίς καμιά βοήθεια βασίζεται στην παρατηρητικότητα των μαθητών οι οποίοι μέσα από τα λάθη τους καταλαβαίνουν τις μεταβλητές και τους τύπους τους, λογικές πράξεις, βασικές εντολές, ακόμη και τη χρήση συναρτήσεων! Με μια μικρή βοήθεια από τον εκπαιδευτικό μπορεί να γίνει πολύ διασκεδαστικό και να παρακινήσει τους μαθητές για το κάτι τις παραπάνω!

ώρα του κώδικα silent teacher

Οι μαθητές θα το ευχαριστηθούν σίγουρα. Είναι κάτι ξεχωριστό, και ξεφεύγετε λίγο από τη «ρουτίνα» του καθημερινού μαθήματος. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα βάλετε τους μαθητές σας να σκεφτούν! Να προσπαθήσουν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της δραστηριότητας μέσα σε μία ώρα!

Φυσικά αν δεν προλάβετε, οι μαθητές μπορούν να συνεχίσουν σπίτι (με τους κωδικούς τους) και φυσικά εσείς να παρακολουθείτε την πρόοδό τους από τον πίνακα ελέγχου!

Δοκιμάστε το!

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο