Web 2.0

Καταιγισμός ιδεών και δημοσκοπήσεις με το Tricider

Το Tricider είναι μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες διαδικτυακές εφαρμογές για τον καταιγισμό ιδεών και τη διεξαγωγή δημοσκοπήσεων. Ξεκινάτε με μια ιδέα – ένα ερώτημα – και οι συνεργάτες σας (μαθητές και μαθήτριες), προσθέτουν στοιχεία, και ανταλλάσσουν επιχειρήματα για να στηρίξουν την άποψή τους. Όλα αυτά σε μια εύχρηστη, δωρεάν διαδικτυακή πλατφόρμα. Την είχα χρησιμοποιήσει χρόνια πριν ξεκινήσω τη δημιουργία αυτού του ιστοτόπου, έπεσα πρόσφατα μπροστά της, και πραγματικά μου φάνηκε περίεργο πως δεν σας την έχω παρουσιάσει ακόμη… Κάλιο αργά παρά ποτέ λέει η παροιμία, οπότε ας ξεκινήσουμε!

Επισκεφτείτε τον  ιστότοπο της εφαρμογής, και κάντε εγγραφή. Δώστε ένα έγκυρο email και ένα password ή εναλλακτικά χρησιμοποιήστε το λογαριασμό που ήδη διαθέτετε σε Google ή Facebook.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πλατφόρμα χωρίς καμία εγγραφή, αλλά εάν το κάνετε (σας το συστήνω), θα ξεκλειδώσετε μερικά χρήσιμα χαρακτηριστικά. Με τα 2 λεπτά που θα σας πάρει η εγγραφή θα έχετε απαλοιφή των διαφημίσεων, δυνατότητα  διόρθωσης των ερωτήσεων, προσθήκη κωδικών ασφαλείας, και άλλα πολλά που μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Αφού εγγραφείτε, πατήστε σύνδεση (login), δώστε τους κωδικούς σας και ξεκινήστε το πρώτο σας θέμα πατώντας +Create new tricision

Πληκτρολογήστε το θέμα – ερώτηση σας και πατήστε Go!

Ας υποθέσουμε ότι η ερώτηση ήταν, ποια ενότητα του μαθήματος βρήκατε την πιο ενδιαφέρουσα;

Κάτω από τον τίτλο μπορείτε να προσθέσετε μια περιγραφή (add a description), δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για το θέμα συζήτησης:

Στο σημείο αυτό θα μοιραστείτε, το έργο σας, πατώντας Share & Invite. Υπάρχουν επιλογές διαμοιρασμού σε δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα, αλλά για χρήση στην τάξη, μάλλον θα χρησιμοποιήσουμε την αποστολή email του συνδέσμου ή την απευθείας ενσωμάτωση σε ιστότοπο.

Από το σημείο αυτό και έπειτα, ξεκινά το ενδιαφέρον κομμάτι. Όποιος και όποια συμμετέχει, πατώντας το Add Idea…

…μπορεί να αρχίσει να προσθέτει ιδέες ή γνώμη για το θέμα που ξεκινήσατε. Μια ιδέα λοιπόν, προαιρετικά όνομα, περιγραφή και εικόνα, και στη συνέχεια Αποθήκευση (Save):

Στο παράδειγμα που ακολουθεί ένας μαθητής πρόσθεσε τη δημιουργία ιστοσελίδων ως αγαπημένη ενότητα:

Οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να προσθέσει τη δική του γνώμη ή/και να συμφωνήσει ή διαφωνήσει, πατώντας το  Add argument. Προσθέτει το επιχείρημά του, πατάει το + ή το – ανάλογα με το αν συμφωνεί ή διαφωνεί:

Η πλατφόρμα υποστηρίζει και ψηφοφορίες (Votes). Στην ιδέα ή γνώμη που συμφωνεί κάποιος πατάει το Vote και καταμετρείται αυτόματα ή ψήφος:

Όσο οι μαθητές και οι μαθήτριες προσθέτουν τις ιδέες και τα επιχειρήματά τους στις ιδέες άλλων, το Tricider αρχίζει να ζωντανεύει, και να δείχνει τις πραγματικές του δυνατότητες. Η παρακάτω εικόνα περιγράφει ένα υποθετικό σενάριο, για να έχετε μια εικόνα του τι θα περιμένετε από την εφαρμογή:

Φυσικά μπορείτε να ορίζετε και να τροποποιείτε προθεσμία (change deadline), και να εγγραφείτε (subscribe to updates) ώστε να ενημερώνεστε κάθε φορά που κάποιος προσθέτει περιεχόμενο.

Στα δυνατά σημεία της πλατφόρμας, η δυνατότητα ενσωμάτωσης (embed) σε ιστότοπο…

…ώστε να βλέπουν όλοι σε πραγματικό χρόνο τις ιδέες και την επιχειρηματολογία.

Τέλος στο κάτω μέρος της οθόνης…

  • μπορείτε να δείτε τους επισκέπτες,
  • να ορίσετε βραβεία για τους συμμετέχοντες (π.χ. σε αυτόν που έλαβε τις περισσότερες ψήφους), και
  • ένα πλήθος ρυθμίσεων για όσους έχουν εγγραφεί (σας προανέφερα ότι αξίζει η εγγραφή), για να φέρετε την πλατφόρμα στα μέτρα σας, στην καρτέλα Settings:

Αναλυτικές οδηγίες για τα επιμέρους στοιχεία της πλατφόρμας, μπορείτε να βρείτε στο κέντρο βοήθειας του Tricider.

Πραγματικά μια εξαιρετική πλατφόρμα, που σίγουρα μπορεί να βρει εφαρμογή σε πολλά μαθήματα και σχολικές δραστηριότητες.

Σας προτείνω να τη δοκιμάσετε!


Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο