Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Εργαλειοθήκη STAR Toolkit για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Για πολλούς νέους με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες και Αναπηρίες (ΕΕΑ), το διαδίκτυο μπορεί να είναι ένα μέρος όπου αισθάνονται ασφάλεια, ηρεμία και αυτοέλεγχο. Μπορεί να είναι ένα μέρος για να κάνουν φίλους χωρίς να χρειάζεται να επικοινωνούν πρόσωπο με πρόσωπο και να δημιουργήσουν μια κοινότητα που μπορεί να μην έχουν στη ζωή τους εκτός σύνδεσης. Αν και το διαδίκτυο είναι μια σπουδαία δραστηριότητα που απολαμβάνουν οι νέοι, η διαδικτυακή ζωή για ένα παιδί με ΕΕΑ μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετες προκλήσεις που απαιτούν προσεκτική διαχείριση και υποστήριξη. Το STAR Toolkit είναι μια εκτενής εργαλειοθήκη διδασκαλίας που δημιουργήθηκε για να εξοπλίσει, να δώσει τη δυνατότητα και να ενδυναμώσει τους εκπαιδευτικούς με τις σχετικές γνώσεις που χρειάζονται για την υποστήριξη των νέων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρία (SEND). Περιλαμβάνει πόρους που βοηθούν τους εκπαιδευτικούς να προσφέρουν πρακτικές μαθησιακές δραστηριότητες, μαζί με συμβουλές για τον τρόπο προσέγγισης κάθε θέματος, ειδικά δημιουργημένο περιεχόμενο ταινιών, προσβάσιμα σύμβολα Widgit και προτάσεις για επέκταση της μάθησης πέρα από την τάξη.

Το STAR Toolkit είναι μια επέκταση ενός πρωτότυπου έργου που αναπτύχθηκε το 2014 σε συνεργασία με το πρόγραμμα Building Schools for the Future του ∆ημοτικού Συμβουλίου του Λέστερ. Αυτή η ενημερωμένη και εκτεταμένη εργαλειοθήκη έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς, ειδικούς των ΕΕΑ και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Facebook.

Η εργαλειοθήκη STAR έχει αναπτυχθεί για χρήση από εκπαιδευτικούς μαθητών με ΕΕΑ στα Βασικά Στάδια 3 και 4. Το υλικό που περιέχεται έχει σχεδιαστεί ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες διαφορετικών νέων και στις μαθησιακές τους ανάγκες. Μερικές από τις δραστηριότητες είναι κατάλληλες για μαθητές με ΕΕΑ που είναι ελαφρώς μικρότεροι ή μεγαλύτεροι από 11-16 ετών και οι εκπαιδευτικοί καλούνται να προσαρμόσουν και να επιλέξουν υλικό μέσα από την εργαλειοθήκη για να το ταιριάξουν καλύτερα στους σκοπούς τους.

Οι δραστηριότητες θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν από νέους που δεν έχουν πρόσθετες ανάγκες.

Το υλικό παρουσιάστηκε από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, για τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2022, και διανέμεται με άδεια Creative Commons:

Το υλικό είναι οργανωμένο σε ενότητες, και περιλαμβάνει…

1) τον οδηγό χρήσης

2) βίντεο – ταινίες μικρού μήκους για την υποστήριξη και ενίσχυση των βασικών μηνυμάτων

3) τις ενότητες για ασφαλή κοινοποίηση, εμπιστοσύνη, δράση και σεβασμό.

Δείτε όλο το υλικό στον ιστότοπο του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ (Saferinternet4kids.gr)

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο