Εικονική Περιήγηση με το Artsteps

Το ArtSteps είναι μια ξεχωριστή διαδικτυακή εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα στους δημιουργούς να δημιουργούν ψηφιακούς κόσμους (εκθέσεις, μουσεία) μέσω της σχεδίασης  ρεαλιστικών τρισδιάστατων δωματίων. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό και εξαιρετικά εύχρηστο εργαλείο, το οποίο δεν απαιτεί καμία εγκατάσταση,  και έχει ως μοναδικό προαπαιτούμενο έναν φυλλομετρητή (browser) και σύνδεση στο διαδίκτυο. Οι δημιουργοί είναι μια Ελληνική εταιρεία (η Dataverse Ltd) και χάρηκα ιδιαίτερα γι’ αυτό μιας και τα περισσότερα εργαλεία που παρουσιάζω προέρχονται από ομάδες του εξωτερικού. Οι δημιουργοί μας προτείνουν τη χρήση του Google Chrome, αν και όταν διάβασα γι’ αυτό είχα ήδη δημιουργήσει ένα project με τον Firefox και δεν παρατήρησα κάποια δυσλειτουργία. Ας το γνωρίσουμε…

Επισκεπτόμαστε τον επίσημο ιστότοπο της εφαρμογής (με τον Chrome που μας προτείνουν οι δημιουργοί), και αφού σταματήσουμε να παρατηρούμε το εντυπωσιακό τρισδιάστατο δωμάτιο που υπάρχει στη σελίδα καλωσορίσματος, πάμε στην επάνω δεξιά γωνία και κάνουμε εγγραφή (Sign Up).

artsteps

Αφού εγγραφούμε, ξεκινάμε με ένα καινούργιο έργο πατώντας Create (Δημιουργία)…

artsteps create

…και πλέον έχουμε μπροστά μας το περιβάλλον του Artsteps το οποίο πραγματικά εντυπωσιάζει με την απλότητά του για τόσο ξεχωριστή εφαρμογή. Όλη η διαδικασία είναι οργανωμένη σε 5 βήματα, τα οποία βλέπετε στην επάνω εργαλειοθήκη, και θα τα γνωρίσουμε και μαζί.

Βήμα 1ο – Οριοθέτηση του χώρου μας (Define your Space)

Μέχρι στιγμής έχουμε ένα χώρο ο οποίος δεν έχει τοίχους. Μπορούμε είτε να επιλέξουμε κάποιο από τα έτοιμα πρότυπα (exhibition templates), τα οποία είναι πραγματικά εντυπωσιακά, είτε να δημιουργήσουμε κάτι δικό μας, χρησιμοποιώντας τα κατασκευαστικά εργαλεία (Construction tools):

Σε αυτό το στάδιο κάνετε κλικ με το ποντίκι και σχεδιάζετε το χώρο σας, διαμορφώνοντάς τον κατάλληλα. Αν κάτι δε σας ικανοποιεί, κάνετε κλικ επάνω του και με το delete από το πληκτρολόγιό σας, απλά το διαγράφετε. Σε όσους τοίχους επιθυμείτε, μπορείτε να προσθέσετε και πόρτες – σημαντικό αν θέλετε να μπορείτε να περπατήσετε από το ένα δωμάτιο στο άλλο. Προσοχή, όταν τοποθετείτε πόρτες, να τις ανοίγετε, γιατί αλλιώς δε θα μπορείτε να μπείτε στο δωμάτιο! Στην εικόνα που ακολουθεί, βλέπετε ένα παράδειγμα, το οποίο σχεδίασα σε λιγότερο από ένα λεπτό, με λίγα μόλις κλικ:

Βήμα 2ο – Σχεδίαση του χώρου μας (Design your Space)

Εδώ είναι που ο χώρος μας θα ζωντανέψει. Μπορούμε να επιλέξουμε χρώματα για τους τοίχους, τα πατώματα, υφές, και πολλά ακόμη – κάτι το οποίο θα μας κρατήσει αρκετά απασχολημένους, γιατί εκτός από εντυπωσιακό είναι και αρκετά διασκεδαστικό, να δίνεις τη δική σου πινελιά στο χώρο σου!

Βήμα 3ο – Προσθήκη των έργων που θα εκθέσουμε (Add & Place your Artifacts)

Ας δούμε τώρα τι μπορούμε να «εκθέσουμε» στους τοίχους μας. Το Artsteps υποστηρίζει εικόνες, βίντεο, 3d objects και κείμενο. Επιλέγουμε την κατηγορία που επιθυμούμε και για κάθε μία από αυτές μπορούμε να μεταφορτώσουμε αρχεία είτε από τον υπολογιστή μας, είτε επικολλώντας το σύνδεσμο από το διαδίκτυο.

Ας δούμε για τις εικόνες που είναι το πιθανότερο να χρησιμοποιήσουμε:

Αυτό που αξίζει να αναφέρω εδώ είναι η επιλογή για το αν θα μπορούμε να κάνουμε κλικ στο αντικείμενο (Interactive). Μπορούμε λοιπόν να το απενεργοποιήσουμε, αν απλά θέλουμε περιήγηση στο υλικό μας, ή να το αφήσουμε ενεργοποιημένο και να προσθέσουμε περιγραφή, ώστε όποιος κάνει κλικ στο έργο να λαμβάνει περισσότερες πληροφορίες για αυτό.

Από τη στιγμή που θα εισάγετε το υλικό (φωτογραφίες, βίντεο, κλπ), μπορείτε να τα επιλέγετε ένα ένα και με την τεχνική σύρε και άφησε (drag & drop) να τα τοποθετείτε σε όποιο σημείο επιθυμείτε στους τοίχους σας.

Βήμα 4ο – Δημιουργία εικονικής περιήγησης (Plan a guided Tour)

Στο 4ο βήμα μπορείτε (προαιρετικά) να δημιουργήσετε μια περιήγηση, ώστε ο επισκέπτης του «χώρου σας» να μετακινείτε από έκθεμα σε έκθεμα, με τρόπο που εσείς θα έχετε προκαθορίσει. Αυτό γίνεται προσθέτοντας σημεία (guide points) στο χώρο σας.

Κάνετε κλικ στα σημεία που θέλετε να μετακινείτε ο επισκέπτης και το πολύ ωραίο εδώ είναι ότι μπορείτε να αποφασίσετε προς ποια κατεύθυνση θα κοιτά τα έργα σας, από ποια απόσταση και υπό ποια γωνία! Για να το πετύχετε αυτό, μετακινείτε την κάμερα που εμφανίζεται σε κάθε guide point.

artsteps guide point

Βήμα 5ο – Υποβολή του έργου

Τελευταίο βήμα η υποβολή του έργου με τον ορισμό ενός εξώφυλλου και ένα όνομα ώστε να εμφανίζεται δημόσια με σωστό τρόπο.

Από την εργαλειοθήκη στην επάνω δεξιά γωνία επιλέγετε Publish για  δημοσίευση του έργου σας. Αν απλά θέλετε να κάνετε προεπισκόπηση της προόδου σας κατά τα στάδια δημιουργίας, επιλέγετε το Preview:

Μετά τη δημοσίευση, μπορείτε να το διαμοιράσετε στα δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα, αλλά και να το ενσωματώσετε σε ιστότοπο.

Τώρα είστε έτοιμοι και μπορείτε να καμαρώσετε για αυτό που δημιουργήσατε. Φυσικά όποτε αλλάξετε γνώμη μπορείτε να αποσύρετε τη δημοσίευσή του, αλλά και να κάνετε όσες αλλαγές επιθυμείτε. Το μοναδικό ίσως αρνητικό της εφαρμογής είναι ότι δε μπορούμε στη δωρεάν έκδοση να έχουμε τα έργα ιδιωτικά.

Όπως και να’ χει όμως, πρόκειται για μια εξαιρετική πλατφόρμα και σίγουρα μπορεί να αξιοποιηθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία, για τη δημιουργία ξεχωριστών project που θα κάνουν τη διαφορά. Χρειάζεται αρκετός χρόνος για να βγει κάτι ποιοτικό, όμως η ευχρηστία της πλατφόρμας και το γεγονός ότι είναι αρκετά διασκεδαστική η όλη διαδικασία, αξίζει τον κόπο!

Στον επίσημο ιστότοπο υπάρχει σχετικός κόμβος με συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις και κέντρο βοήθειας, τα οποία αξίζει να επισκεφτείτε.

Η παρακάτω video playlist παρουσιάζει οπτικοποιημένα όλα τα παραπάνω:

Δοκιμάστε το!

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο