Τεχνητή ΝοημοσύνηΨηφιακή Εκπαίδευση

Εκπαίδευση και δημιουργία μοντέλων μηχανικής μάθησης με το Teachable Machine της Google

Όσες και όσοι έχετε ασχοληθεί με την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Μηχανική Μάθηση, και έχετε αναζητήσει εφαρμογές για εκπαιδευτικούς σκοπούς σίγουρα έχετε πέσει πάνω στο Teachable Machine της Google. Η πλατφόρμα παρουσιάστηκε το 2017, ενώ εδώ και 3 χρόνια περίπου υπάρχει διαθέσιμη η έκδοση 2.0 με λιγότερους περιορισμούς και ακόμη περισσότερες δυνατότητες. Πρόκειται για μια απίστευτα εύχρηστη πλατφόρμα, η χρήση της οποίας μπορεί να μυήσει και τον πιο αρχάριο στη λογική της μηχανικής μάθησης μιας και επιτρέπει τη δημιουργία δικών μας μοντέλων σε χρόνο ρεκόρ. Ας τη γνωρίσουμε…

Επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο και χωρίς καμία εγγραφή πατήστε στο Get Started για να ξεκινήσετε:

Εκπαίδευση μοντέλων μηχανικής μάθησης με το Teachable Machine της Google - Get Started

Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε το πρώτο σας έργο (New Project) επιλέγοντας αρχικά τη μέθοδο με την οποία θα εκπαιδεύσετε το μοντέλο σας. Μέχρι στιγμής αυτό μπορεί να γίνει μέσω εικόνων και ήχου:

Συλλογή Δειγμάτων (Gather Samples):

Η λογική για όλες τις παραπάνω επιλογές είναι η ίδια. Δημιουργείτε κατηγορίες (Classes) και είτε χρησιμοποιώντας την κάμερα του υπολογιστή σας, είτε απλά μεταφορτώνοντας (upload) εικόνες παρουσιάζετε με όσο το δυνατόν πιο αναλυτικό τρόπο αυτό που αφορά την κατηγορία σας:

Η αλήθεια είναι πως η κάμερα κάνει τη διαδικασία παιχνιδάκι. Έτσι αν θέλετε να εκπαιδεύσετε το μοντέλο σας να αναγνωρίζει φρούτα, ανοίξτε το ψυγείο σας, επιλέξτε όσα επιθυμείτε και αφού δημιουργήσετε τις σχετικές κατηγορίες (π.χ Class1 Μήλο, Class 2 πορτοκάλι, κλπ) δείχνετε στην κάμερά σας το αντίστοιχο φρούτο (φροντίστε να έχετε καλό φωτισμό και να το γυρίσετε προς όλες τις κατευθύνσεις και από όλες τις πλευρές) και πατήστε το Hold to Record για να γίνουν οι σχετικές λήψεις. Όσο περισσότερες λήψεις από διαφορετικές γωνίες τόσο το καλύτερο. Πάντως μην ξεχνάτε ότι εκπαιδεύετε ένα μοντέλο. Και το τονίζω αυτό γιατί μόλις πριν λίγο ανέφερα για καλό φωτισμό. Μήπως θα πρέπει να το εκπαιδεύσουμε και για κακό φωτισμό; 🙂Teachable Machine της Google - κάμερα

Αν το έργο σας αφορούσε ήχο, τότε όλη η εκπαίδευση θα μπορούσε να γίνει με το μικρόφωνο.

Ένα μικρό tip εδώ. Αν θέλετε να αναγνωρίζει το μοντέλο σας πορτοκάλια λεμόνια και αχλάδια, θα δημιουργήσετε τις 3 κατηγορίες, θα συλλέξετε τα δείγματά σας για καθεμιά από αυτές και (χωρίς να είναι υποχρεωτικό) μπορείτε να δημιουργήσετε μια ακόμη κατηγορία με όνομα «κανένα φρούτο» για την περίπτωση που δεν δείχνετε κάποιο.

Εκπαίδευση (Training):

Αφού ολοκληρώσετε τη συλλογή των δειγμάτων θα πρέπει να περάσετε στο δεύτερο στάδιο, πατώντας το Training, ώστε το μοντέλο να «διαβάσει» όλες τις κατηγορίες και τα δείγματα για καθεμία από αυτές και να εκπαιδευτεί. Όσο διαρκεί η διαδικασία θα πρέπει να περιμένετε χωρίς να αλλάξετε καρτέλα στον browser. Ανάλογα με τον όγκο των δειγμάτων θα χρειαστεί περισσότερος ή λιγότερος χρόνος. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι σε μια δοκιμή που έκανα με 8 κατηγορίες και περίπου 200 δείγματα για καθεμιά από αυτές, χρειάστηκε κάτι παραπάνω από 3 λεπτά.

Το μόνο που απομένει είναι να δοκιμάσετε το μοντέλο σας. Στα δεξιά βλέπετε μια προεπισκόπηση (Preview) και μπορείτε να δείτε πως ανταποκρίνεται το μοντέλο που μόλις εκπαιδεύσατε. Για κάθε μία από τις επιλογές σας θα λαμβάνεται ένα ποσοστό με το πόσο σίγουρο είναι το μοντέλο για την απόκρισή του. Φυσικά εδώ παίζουν πολλά πράγματα ρόλο, όπως το πλήθος των φωτογραφιών, ο φωτισμός, η γωνία, η απόσταση, κλπ. Αν λοιπόν κάτι δε σας ικανοποιεί, επιστρέφετε και εκπαιδεύετε εκ νέου την «προβληματική» κατηγορία, κάνοντας νέες λήψεις. Το εκπαιδεύετε ξανά, πάλι δοκιμή, κ.ο.κ. Έτσι έχει η διαδικασία:

Teachable Machine της Google - περιβάλλον ολοκληρωμένο

Αποθήκευση – Εξαγωγή (Export) του Project:

Τελευταίο στάδιο η αποθήκευση του έργου σας και η εξαγωγή του. Αν πατήσετε εξαγωγή (Export) τότε μπορείτε να «ανεβάσετε» το έργο σας στους servers της Google και να παραχθεί ένας μοναδικός σύνδεσμος (link) για αυτό. Έχοντας το link μπορείτε να ανοίγετε το εκπαιδευμένο μοντέλο σας και να δοκιμάζετε σε οποιονδήποτε browser.

Εκπαίδευση και δημιουργία μοντέλων μηχανικής μάθησης με το Teachable Machine της Google - export link

Για την αποθήκευση του έργου σας, μπορείτε να μεταβείτε στο αριστερό μενού και είτε να το αποθηκεύσετε στο Drive (με τον λογαριασμό σας στη Google) οπότε να το έχετε παντού διαθέσιμο, είτε να το κατεβάσετε τοπικά στον υπολογιστή σας. Επιλέγετε λοιπόν Save project to Drive ή Save project as file. Φυσικά, μεταφορτώνοντας το project σας εκ νέου μπορείτε να κάνετε όσες αλλαγές επιθυμείτε, να προσθέσετε κατηγορίες, δείγματα και να το εκπαιδεύσετε εκ νέου:

Teachable Machine της Google - αποθήκευση project

Αυτό ήταν όλο! Σίγουρα, από τις πιο διασκεδαστικές πλατφόρμες για να ξεκινήσει κανείς να μαθαίνει και να χρησιμοποιεί τη μηχανική μάθηση που κρύβεται πίσω από την τεχνητή νοημοσύνη. Αξίζει πραγματικά να το δοκιμάσετε και θα κολλήσετε πραγματικά. Αξίζει επίσης να το προτείνετε στους μαθητές/τριές σας και να σκεφτούν διαφορετικούς τρόπους και λόγους για να εκπαιδεύσουν και εν τέλει να δημιουργήσουν το δικό τους μοντέλο.

Περισσότερο υλικό και βοήθεια για το Teachable Machine:

Για περισσότερες λεπτομέρειες για τη λειτουργία της πλατφόρμας, ρίξτε μια ματιά στον κόμβο FAQ με συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις. Επίσης δείτε τα παρακάτω 3 βιντεάκια που παρουσιάζουν εν συντομία όλα τα παραπάνω για όλα τα βήματα στο Teachable Machine:




Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο