Τεχνητή Νοημοσύνη για την δημιουργία εικόνων με το DALL-E 2
Η DALL-E 2 είναι η βελτιωμένη έκδοση της εφαρμογής της εταιρίας OpenAI (ναι, αυτή που δημιούργησε το ChatGPT), που χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) για τη δημιουργία εντυπωσιακών ρεαλιστικών εικόνων κατόπιν δικής μας περιγραφής – προτροπής σε φυσική γλώσσα. Αποφάσιασα να γράψω το άρθρο αφού πέρασα μέρες ολόκληρες δοκιμάζοντας την εφαρμογή, η οποία πραγματικά με έχει αφήσει άφωνο με τις δυνατότητές τις και τα «έργα τέχνης» που παράγει σε μερικά μόλις δευτερόλεπτα, με τη δική μου προσπάθεια να έχει να κάνει αποκλειστικά με την εισαγωγή μερικών μόλις λέξεων (με την περιγραφή των στοιχείων που ήθελα να εμφανιστούν στην τελική εικόνα). Αν έχετε δοκιμάσει στο παρελθόν, την 1η έκδοση (DALL-E), αξίζει να δοκιμάσετε και τη νέα. Μεγαλύτερη ακρίβεια, ρεαλιστικότερες εικόνες και 4 φορές μεγαλύτερη ανάλυση στην DALL-E 2. Ας τη γνωρίσουμε…
Εγγραφή στην πλατφόρμα
Επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο της πλατφόρμας, και για να ξεκινήσετε να δημιουργείτε, πατήστε εδώ.
Θα χρειαστεί να εγγραφείτε (εναλλακτικά χρησιμοποιήστε το λογαριασμό που ήδη διαθέτετε σε Microsoft ή Google). Πριν ξεκινήσετε να δημιουργείτε η εφαρμογή θα σας ενημερώσει ότι για τον πρώτο μήνα σας παρέχονται 50 credits (πιστώσεις – προσπάθειες) και για κάθε επόμενο μήνα θα σας δίνονται 15. Προσοχή, τα αχρησιμοποίητα credits δεν μεταφέρονται σε επόμενο μήνα.
Επειδή δε θα καταλάβετε για πότε θα ξεμείνετε από credits, θα σας προτείνω αυτοσυγκράτηση, και λίγη μελέτη (θα σας τα πω όλα παρακάτω) για να παράγετε απευθείας εικόνες που θα σας ενθουσιάσουν.
Δημιουργία της πρώτης σας εικόνας με το DALL-E
Για να δημιουργηθεί μια εικόνα, θα πρέπει να συμπληρώσετε στο παρακάτω πλαίσιο κειμένου (Prompt) ένα κείμενο – περιγραφή το οποίο θα πρέπει να περιέχει όλα όσα θέλετε να υπάρχουν στην εικόνα. Σχετικά με το τι θα πρέπει να γράψετε και πως, χωρά μεγάλη συζήτηση και ίσως κανείς δε θα μπορεί να απαντήσει με απόλυτη βεβαιότητα. Πριν αρχίσετε να ξοδεύετε τα credits, πάρτε ιδέες από τους δημιουργούς ή άλλους χρήστες. Αυτό που κατάλαβα εγώ είναι ότι όσες περισσότερες λεπτομέρειες συμπληρώσετε τόσο πιο κοντά θα έρθει η εικόνα σε αυτό που θέλετε. Μόλις συμπληρώσετε το κείμενο, πατάτε Generate και ξεκινά η παραγωγή της εικόνας σας:
Παραδείγματα
Ας δούμε μερικά παραδείγματα από δικές μου δημιουργίες:
Το πρώτο παράδειγμα το είδατε στην αρχική εικόνα του άρθρου. Για να παραχθεί έγραψα: a robot teaching in an old – school classroom with a blackboard. Επιπλέον…
1.Πληκτρολόγησα: a giant robot with the head of a dinosaur walking over buildings in the style of Salvador Dali, και ιδού το αποτέλεσμα (κλικ για μεγέθυνση):
2. Πληκτρολόγησα: village near the sea with big waves in the style of Hayao Miyazak, και ιδού το αποτέλεσμα (κλικ για μεγέθυνση):

Επιλογή εικόνας και επεξεργασία
Παρατηρήστε ότι για κάθε πρόταση (prompt) παράγονται 4 εικόνες για να διαλέξετε. Κάνοντας κλικ σε κάποια από αυτές, έχετε ακόμη περισσότερες επιλογές. Μπορείτε:
α) να την επεξεργαστείτε εκ νέου με το Edit (κάτι που προς το παρόν λειτουργεί μόνο στην Desktop έκδοση και όχι σε κινητές συσκευές). Μπορείτε να αφαιρέσετε κάποιο κομμάτι της εικόνας και με νέο prompt να ζητήσετε να συμπληρωθεί με κάτι άλλο.
β) να δημιουργήσετε παρόμοιες εικόνες που βασίζονται σε αυτήν με το Variations
γ) να δημοσιεύσετε την εικόνα σας κάνοντάς την public μέσω της επιλογής Share
δ) να την αποθηκεύσετε δημιουργώντας συλλογές (φακέλους) με την επιλογή Save.
Φυσικά, μπορείτε να κατεβάσετε την εικόνα στον υπολογιστή σας (η επιλογή βρίσκετε στην πάνω δεξιά γωνία της εικόνας σας). Οι εικόνες κατεβαίνουν σε ανάλυση 1024×1024 pixels σε μορφή .png με μέγεθος 1,5 – 2,0 ΜΒ!
Πρόσθετες επιλογές
Εδώ και λίγο καιρό υπάρχει διαθέσιμη και μια δοκιμαστική λειτουργία του DALL-E 2, με την οποία μπορείτε να πάρετε μια εικόνα (ή να ανεβάσετε τη δική σας) και η εφαρμογή να επεκτείνει την αρχική εικόνα πέρα από αυτό που υπάρχει στον αρχικό καμβά, δημιουργώντας εκτεταμένες νέες συνθέσεις!
Σίγουρα έχετε δει τον πίνακα του Γιοχάνες Βερμέερ ” Το Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι (Girl with a Pearl Earring)”:
Και τώρα, δείτε τι έφτιαξε η τεχνητή νοημοσύνη με τη δική μας συμβολή:
Πραγματικά απίστευτο!
Περιορισμοί και Ασφάλεια
Οι δημιουργοί έχουν λάβει αρκετά μέτρα και έχουν εκπαιδεύσει κατάλληλα το μοντέλο μάθησης του DALL-E, ώστε να μη παράγονται εικόνες βίας, μίσους, και σεξουαλικού περιεχομένου. Επιπλέον χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές για την αποφυγή δημιουργίας εικόνων που περιέχουν πραγματικά πρόσωπα δημοσίων προσώπων. Αντίστοιχα θα πρέπει και οι χρήστες να ακολουθούν κανόνες κατά τη δημιουργία εικόνων, σύμφωνα με τα παραπάνω αλλά και όσα αναφέρονται αναλυτικά στην πολιτική περιεχομένου εδώ.
Πρόσθετη βοήθεια και οδηγοί για το DALL-E και τα Prompts
Μια αναζήτηση στο διαδίκτυο σχετικά με το DALL-E και το πως να υποβάλετε τις προτάσεις σας (Prompts) με πιο αποδοτικό τρόπο θα σας εμφανίσει πάρα πολλά αποτελέσματα. Μοιράζομαι μαζί σας κάποια από αυτά, τα οποία πραγματικά αξίζει να δείτε κι εσείς:
Επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο για βασικές πληροφορίες, αλλά και το κέντρο βοήθειας
The DALL·E 2 Prompt Book (από τον Guy Parsons) – απλά κορυφαίο δωρεάν ebook (82 σελίδων) με αμέτρητα tips & tricks για τα prompts στο DALL-E 2.
Strikingloo – Experiments with Promps – πειραματισμοί με τα prompts για περισσότερες ιδέες.
…και πολλά ακόμη που καθημερινά «ξεφυτρώνουν» και μπορείτε να πάρετε ακόμη περισσότερες ιδέες.
DALL-E 2 και εκπαίδευση. Πως θα το αξιοποιούσα στην τάξη;
Πέρα από την επίδειξη των δυνατοτήτων της Τεχνητής Νοημοσύνης (το οποίο από μόνο του αξίζει), θα μπορούσαμε με τη βοήθεια του DALL-E 2,
– να ζητήσουμε από τους μαθητές/τριες να δημιουργήσουν την εικονογράφηση μιας ιστορίας.
– να ζητήσουμε τη δημιουργία ιστορίας μετά από μελέτη μιας εικόνας που παράχθηκε με το DALL-E 2
– αφού παραχθούν εικόνες να ζητήσουμε να μαντέψουν μετά από ποια προτροπή παράχθηκε (χρήσιμο και για τα ξενόγλωσσα μαθήματα).
– να δώσουμε ένα θέμα προς συζήτηση και αφού χωρίσουμε τα παιδιά σε ομάδες να τους ζητήσουμε χρησιμοποιώντας κάποιες ίδιες λέξεις – κλειδιά να παράξουν τη δική τους εικόνα, και να την παρουσιάσουν στην τάξη. Στη συνέχεια να σχολιάσουν ποια ανταποκρίνεται καλύτερα στο θέμα και γιατί.
…και φυσικά πολλά πολλά ακόμη τα οποία εν καιρώ θα ανταλλάξουμε οι εκπαιδευτικοί μεταξύ μας, χρησιμοποιώντας όλο και περισσότερο εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης στην τάξη.
Στον ιστότοπό μου έχω ήδη δημιουργήσει σχετική κατηγορία άρθρων, ώστε ότι αξιόλογο βρίσκω και δοκιμάζω θα σας το προτείνω εδώ.
Προς το παρόν δοκιμάστε το DALL-E 2!