Web 2.0Ψηφιακή Εκπαίδευση

Νέες δυνατότητες και εργαλεία στο δημοφιλές Padlet!

Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα, τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει επάνω στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τις δυνατότητές της. Καθημερινά ξεφυτρώνουν δεκάδες (για να μην πω εκατοντάδες) εργαλεία για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Τα περισσότερα από αυτά ψάχνουν ακόμη να βρουν τη θέση τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ πολλά από αυτά κυκλοφορούν σε δοκιμαστική έκδοση και σε σύντομο χρονικό διάστημα σταματούν τη λειτουργία τους. Μου έχει τύχει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα να βρίσκω κάτι που μου αρέσει και μέχρι να ολοκληρώσω τις δοκιμές και τη συγγραφή ενός άρθρου για να σας το παρουσιάσω, να έχει σταματήσει η λειτουργία του. Στο άρθρο αυτό λοιπόν δε θα σας παρουσιάσω κάτι σχετικό με την Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά τις νέες δυνατότητες του γνωστού μας Padlet! Μέσα στο καλοκαίρι του 2023, οι δημιουργοί της δημοφιλούς συνεργατικής πλατφόρμας παρουσίασαν αρκετές νέες δυνατότητες που παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον και αξίζει να τις μοιραστώ μαζί σας. Αν δε γνωρίζετε το Padlet, θα σας πρότεινα να ρίξετε μια ματιά πρώτα εδώ

Ας δούμε λοιπόν τι νέο υπάρχει…

Έρευνες – Ψηφοφορίες – Δημοσκοπήσεις (Polls) στο Padlet:

Μια από τις πιο χρήσιμες προσθήκες, είναι η νέα δυνατότητα για τη δημιουργία ψηφοφοριών και δημοσκοπήσεων (Polls). Στην Ελληνική έκδοση του Padlet, αναφέρεται ως Έρευνα. Για να δημιουργήσετε τη δική σας έρευνα, Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία όπως κάνετε για κάθε σας ανάρτηση. Πατάτε το (+) στην κάτω δεξιά γωνία της εφαρμογής, και από τα περισσότερα εργαλεία επιλέγετε την Έρευνα (Βήματα 1,2,3 στην εικόνα που ακολουθεί):

Padlet Polls - Έρευνα - Δημοσκοπήσεις

Στη συνέχεια το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δώσετε ένα τίτλο στην Έρευνά σας και να προσθέσετε τις επιλογές (μέχρι 4):

Padlet - Έρευνα Δημοσκοπήσεις Ψηφοφορίες

Να σημειώσουμε εδώ πως αμέσως μετά την ψηφοφορία μπορούμε να δούμε συγκεντρωτικά τα ποσοστά για κάθε επιλογή:

Padlet Polls αποτελέσματα

Για να το δοκιμάσετε άμεσα (με πολλές διαφορετικές επιλογές), δείτε τη δοκιμαστική σελίδα της εφαρμογής

Χρονοδιάγραμμα αναρτήσεων στο Padlet:

Μπορείτε πλέον να προγραμματίσετε τις δημοσιεύσεις έτσι ώστε να δημοσιεύονται σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή έως και ένα χρόνο στο μέλλον! Πάρα πολύ χρήσιμη δυνατότητα για τους/τις εκπαιδευτικούς που θέλουν να παρουσιάζουν το περιεχόμενο στους μαθητές και τις μαθήτριες τη στιγμή που το επιθυμούν!

Για να το χρησιμοποιήσετε απλά μην πατήσετε το κουμπί της Δημοσίευσης, αλλά το μικρό κουμπάκι αριστερά του. Ορίστε την επιθυμητή ημερομηνία και αυτό ήταν όλο!

Padlet Χρονοδιάγραμμα αναρτήσεων

Ενσωμάτωση του Google Drive στο Padlet:

Πλέον μπορείτε να προσθέστε αρχεία του Google Drive σε αναρτήσεις χωρίς να φύγετε από το Padlet. Επιλέξτε την επιλογή Google Drive από τον επιλογέα περιεχομένου και επιλέξτε ένα από τα στοιχεία του Drive σας. Εάν είναι η πρώτη φορά που επιλέγετε το Google Drive, θα σας ζητηθεί να συνδεθείτε στο λογαριασμό σας στο Google.

Νέες δυνατότητες και εργαλεία στο δημοφιλές Padlet - google drive

Δεν μπορώ να ζωγραφίσω – I can’t Draw στο Padlet:

Το I can’t draw είναι μια λειτουργία που σας επιτρέπει να προσθέσετε εικόνες – που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη – στις αναρτήσεις σας. Ξεκινήστε μια δημοσίευση. Ανοίξτε τον επιλογέα περιεχομένου. Επιλέξτε Δεν μπορώ να ζωγραφίσω. Γράψτε μια προτροπή και κάντε κλικ στο Enter. Η όλη διαδικασία διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα.

Να σημειώσω πως οι προτροπές θα πρέπει να δοθούν στην αγγλική γλώσσα. Για παράδειγμα ζήτησα τη δημιουργία ενός δελφινιού και δημιουργήθηκαν 6 εικόνες για να διαλέξω!

Νέες δυνατότητες και εργαλεία στο δημοφιλές Padlet - I can't draw!

Αναφορές (Mentions) στο Padlet:

Με τη νέα έκδοση μπορείτε να ειδοποιήσετε μεμονωμένους συνεργάτες αναφέροντάς τους σε αναρτήσεις ή σχόλια. Οι αναφορές δημιουργούνται πανεύκολα, με τον τρόπο που θα κάνατε σε έναν ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης. Πληκτρολογήστε @, στη συνέχεια πληκτρολογήστε το όνομα του χρήστη και αυτό ήταν όλο!

Εξαγωγή του Padlet σε Λογιστικό Φύλλο:

Η δυνατότητα εξαγωγής ενός Padlet σε Λογιστικό Φύλλο, υπήρχε ήδη. Με τη νέα έκδοση, εξάγονται ακόμη περισσότερες πληροφορίες. Συγκεκριμένα εξάγονται 4 φύλλα που περιλαμβάνουν:

  • Αναρτήσεις (Θέμα, κείμενο, συνημμένα, συγγραφέας, ημερομηνίες δημιουργίας και τροποποίησης και αριθμό επισημάνσεων Μου αρέσει)
  • Αντιδράσεις των συμμετεχόντων στο Padlet
  • Σύνοψη με τις βασικές πληροφορίες του Padlet
  • Σχόλια των συμμετεχόντων (για να δημιουργηθεί θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα σχόλιο)

Πραγματικά είναι πολύ ωραίο όταν οι εκπαιδευτικές πλατφόρμες συνεχίζουν να εξελίσσονται προσφέροντας όλο και περισσότερα. Το Padlet ήταν, είναι, και από ότι φαίνεται θα συνεχίσει να είναι ένα από τα πιο χρήσιμα και εύχρηστα εκπαιδευτικά εργαλεία. Ακόμη και στη Δωρεάν έκδοση, μας παρέχει τόσα πολλά!

Να σημειώσω πως σας παρουσίασα τις νέες δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν και στη δωρεάν έκδοση. Η νέα έκδοση του Padlet περιλαμβάνει ακόμη περισσότερα εργαλεία και δυνατότητες, τα οποία όμως απευθύνονται σε Premium χρήστες και σε οργανισμούς.

Μπορείτε να δείτε σε ένα πολύ σύντομο βιντεάκι όλα τα νέα χαρακτηριστικά:

Γενικά το κανάλι της εφαρμογής στο Youtube έχει πάρα πολλούς οδηγούς για κάθε τι που θα θέλατε να δημιουργήσετε, και αξίζει να του ρίξετε μια ματιά.

Επίσης υπάρχει μια εντυπωσιακή σελίδα βοήθειας (και μάλιστα στην Ελληνική Γλώσσα), που θα σας παρέχει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες!

Αν δεν το έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ, σας προτρέπω να το κάνετε… και πιστέψτε με θα το λατρέψετε!Για περισσότερα συνεργατικά εργαλεία δείτε την κατηγορία άρθρων Web 2.0 του ιστοτόπου μου:

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο