Ασφάλεια στο ΔιαδίκτυοΔιαγωνισμοί

Διαγωνισμοί για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2025

Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2025, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, προκηρύσσει πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό με διαφορετικά θέματα για την Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Πρωτοβάθμια:

Το θέμα του διαγωνισμού για τους μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι: «Λέμε ΟΧΙ στον Διαδικτυακό Εκφοβισμό: Μαθαίνουμε, Προστατευόμαστε, Στηρίζουμε!»

Μαθητές/τριες από την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση ατομικά ή ομαδικά καλούνται να δημιουργήσουν υλικό σχετικό με τις μορφές του διαδικτυακού εκφοβισμού, τα μέτρα αυτοπροστασίας, τις επιλογές διαχείρισης που έχει κάποιος είτε είναι θύμα είτε μάρτυρας ενός περιστατικού.

Οι στόχοι για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι:

  • Να μάθουν και να υιοθετήσουν ορθές συμπεριφορές διαδικτυακής χρήσης.
  • Να μάθουν να αναγνωρίζουν τις μορφές του διαδικτυακού εκφοβισμού και τους ορθούς τρόπους αντιμετώπισής του.
  • Να αναπτύξουν στρατηγικές απόκρισης στη διαδικτυακή βία, συμπεριλαμβανομένης της αναφοράς της (report) και του αποκλεισμού (block).
  • Να αποκτήσουν κριτική ικανότητα και ενσυναίσθηση στο διαδίκτυο.
  • Να καλλιεργήσουν δεξιότητες συνεργασίας και επικοινωνίας, υπευθυνότητα και κοινωνικές δεξιότητες.
Δευτεροβάθμια:

Το θέμα του διαγωνισμού για τους μαθητές/τριες της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης «Κοινωνικά δίκτυα: προστατεύοντας τους εαυτούς μας και τους φίλους μας».

Μαθητές/τριες από την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ατομικά ή ομαδικά καλούνται να δημιουργήσουν υλικό σχετικό με τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά τη χρήση των κοινωνικών δικτύων όπως π.χ επαφές με αγνώστους, παραπληροφόρηση, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, ακατάλληλο περιεχόμενο, υπερβολική χρήση, απάτες, rabbit hole effect (η πρακτική δηλαδή του να εμφανίζονται ατελείωτα προτεινόμενα βίντεο σχετικά με το βίντεο που κάθε φορά βλέπει ο χρήστης, που στόχο έχει να παρασέρνει το χρήστη στο να αφιερώνει ακόμα περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο), πρακτικές digital marketing που επηρεάζουν παιδιά και νέους όπως π.χ influencer marketing κ.α. Επιπρόσθετα στο υλικό θα πρέπει να αναφέρονται και τρόποι αυτοπροστασίας και προστασίας γενικά της κοινότητας.

Οι στόχοι για τους μαθητές/μαθήτριες της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι:

  • Να μάθουν και να υιοθετήσουν ορθές συμπεριφορές διαδικτυακής χρήσης.
  • Να μάθουν να αναγνωρίζουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα κοινωνικά δίκτυα και τους ορθούς τρόπους αντιμετώπισής τους.
  • Να αναπτύξουν στρατηγικές απόκρισης στη διαδικτυακή βία, σε περιπτώσεις αποπλάνησης ή εξαπάτησης συμπεριλαμβανομένης της αναφοράς (report) και του αποκλεισμού (block).
  • Να αποκτήσουν κριτική ικανότητα και ενσυναίσθηση στο διαδίκτυο.
  • Να καλλιεργήσουν δεξιότητες συνεργασίας και επικοινωνίας, υπευθυνότητα και κοινωνικές δεξιότητες.

Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος: – ένα μεμονωμένο τμήμα ενός σχολείου – μια ή περισσότερες τάξεις ενός σχολείου – μια ομάδα μαθητών/τριών από περισσότερα τμήματα ή τάξεις ενός σχολείου – ένας μεμονωμένος μαθητής ή μαθήτρια – δύο ή περισσότερες τάξεις από διαφορετικές σχολικές μονάδες με σκοπό τη συνεργασία, την αλληλεπίδραση του μαθητικού δυναμικού και του εκπαιδευτικού προσωπικού και την από κοινού υποβολή δημιουργιών. Γι’ αυτό και όχι μόνο επιτρέπονται αυτές οι συμπράξεις αλλά ενθαρρύνονται οι συμμετέχοντες να αναζητήσουν σχολεία-συνεργάτες για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό.

Καταληκτική Ημερομηνία Υποβολής Υποψηφιοτήτων: 20/12/2024

Αναλυτικές πληροφορίες στον ιστότοπο του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (Saferinternet4kids.gr)

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο