Προγραμματισμός

Προγραμματισμός με Python

Η Python είναι μια γλώσσα προγραμματισμού γενικής χρήσης. Είναι κατάλληλη και για αρχάριους και για έμπειρους προγραμματιστές.

Η γλώσσα προγραμματισμού Python είναι αυτή τη στιγμή μια εξαιρετικά δημοφιλής γλώσσα υψηλού επιπέδου που χρησιμοποιείται τόσο στο χώρο της εκπαίδευσης όσο και ως επαγγελματικό εργαλείο ανάπτυξης. Χαρακτηριστικά λέγεται για την Python ότι έχει «χαμηλό κατώφλι» (εύκολη στην εκμάθησή της) ενώ «δεν έχει ταβάνι» (υψηλού επιπέδου επαγγελματικό εργαλείο που εξελίσσεται συνεχώς).

Η Python είναι διερμηνευόμενη (interpreted) γλώσσα δυναμικής διαχείρισης τύπων σε αντίθεση με τις περισσότερο κλασικές γλώσσες προγραμματισμού (πχ. C++ & Java) που έχουν χαρακτήρα μεταγλωττιζόμενης (compiled) γλώσσας με στατική διαχείριση τύπων.

Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με την εξαιρετικά αντικειμενοστρεφή μορφή της (τα πάντα στην Python είναι αντικείμενα, ακόμη και οι κλάσεις οι ίδιες!) οδηγούν σε μια σειρά από «νεωτεριστικά» χαρακτηριστικά της γλώσσας που αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν την υπολογιστική σκέψη του προγραμματιστή.

Για να ξεκινήσει κάποιος τον προγραμματισμό σε Python, θα χρειαστεί:

  • Να εγκαταστήσει την Python στον Υπολογιστή του. Αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα… αρκεί να επισκεφτούμε τον επίσημο Ιστότοπο της Python και από το μενού να επιλέξουμε Download

pythondownload

  • ένα βιβλίο – οδηγό για να ξεκινήσει.

Μια γρήγορη αναζήτηση θα σας εμφανίσει πολλά αποτελέσματα με βιβλία και οδηγούς, για να επιλέξετε.

Ένα καλό βιβλίο για να ξεκινήσετε είναι το συναδέλφου, Νικόλαου Αγγελιδάκη, το οποίο  διατίθεται ελεύθερα στο Διαδίκτυο σε ηλεκτρονική μορφή με άδεια
Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές .

Δικτυακός τόπος βιβλίου: http://aggelid.mysch.gr/pythonbook

Εναλλακτικά κατεβάστε το βιβλίο από εδώ και τον πηγαίο κώδικα των παραδειγμάτων του βιβλίου από εδώ.

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο