Προγραμματισμός στο Γυμνάσιο με το Περιβάλλον Pencil Code
Αφορμή για το άρθρο που διαβάζετε για το Pencil Code αποτέλεσε το μήνυμα του σχολικού συμβούλου πληροφορικής Ιονίων Νήσων, κ. Πολυμέρη Γεράσιμου…
Συνάδελφοι,
για τη διδασκαλία του προγραμματισμού στο Γυμνάσιο θα ήθελα να σας προτείνω το περιβάλλον προγραμματισμού Pencil Code που επιτρέπει στο μαθητή να χρησιμοποιεί παράλληλα ένα περιβάλλον πλακιδίων (blocks) και ένα συγγραφής γραμμών κώδικα. Ο μαθητής μπορεί να εργάζεται σε όποιο περιβάλλον επιθυμεί και να μεταπηδά από το ένα στο άλλο. Το περιβάλλον πλακιδίων (blocks) του Pencil Code είναι παρόμοιο με του Scratch (αλλά όχι τόσο πολύπλοκο). Η γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιεί είναι η Coffeescript, η οποία είναι μια μικρογλώσσα της Javascript με χαρακτηριστικά python (π.χ εσοχές για τις εντολές που είναι σε μια δομή, λίστες κ.λπ). Το περιβάλλον είναι τύπου logo like (περιέχει τη βιβλιοθήκη logo της Python!) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με το υπάρχον βιβλίο Πληροφορικής. Το μεγάλο πλεονέκτημά του είναι η δυνατότητα εργασίας των μαθητών με κώδικα, ο οποίος παρέχει σημαντικές επεκτάσεις και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τις πρώτες τάξεις του Γενικού Λυκείου (με κατάλληλες δραστηριότητες).
Το περιβάλλον αυτό προτείνεται από το συνάδελφο Βαγγέλη Κανίδη, σχολικό σύμβουλο Πληροφορικής, και δοκιμάστηκε στη Β΄ Αθήνας και στην Ανατολική Αττική το προηγούμενο σχολικό έτος σ’ ένα σημαντικό αριθμό σχολείων με πολύ θετικά αποτελέσματα. Από αυτή την πειραματική εφαρμογή αναπτύχτηκε ένα μεγάλο μέρος από δραστηριότητες τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Οι δραστηριότητες περιέχουν οδηγίες και φύλλα εργασίας βήμα προς βήμα, ακολουθώντας τη διδακτική πορεία του βιβλίου. Τις δραστηριότητες αυτές μπορείτε να τις κατεβάσετε από τη σελίδα του, στην περιοχή Δράσεις – Επιμορφώσεις.
Μέχρι το τέλος του χρόνου θα κυκλοφορήσει κι ένα βιβλίο με πλήρεις οδηγίες και δραστηριότητες. Το βιβλίο αυτό θα είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή δωρεάν.
Με αφορμή το παραπάνω μήνυμα του σχολικού συμβούλου Πληροφορικής Ιονίων Νήσων, ο οποίος μας πρότεινε το υλικό, είχα κι εγώ την πρώτη επαφή μου με το Pencil Code. Αν και δεν το έψαξα εις βάθος νομίζω πως παρέχει αρκετά πράγματα για τη διδασκαλία του προγραμματισμού. Το μόνο θέμα φυσικά παραμένει το γεγονός, πως έχουμε άπειρο υλικό για ένα μονόωρο μάθημα! Ας ελπίσουμε πως κάτι θα αλλάξει…
Όπως και νά ‘χει εμείς θα αξιοποιήσουμε όλα τα “όπλα που διαθέτει η φαρέτρα μας”, και το Pencil Code μπορεί να είναι ένα από αυτά. Επισκεφτείτε λοιπόν τον επίσημο ιστότοπο, κάντε μια εγγραφή, και για να κάνετε τα πρώτα σας βήματα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παρακάτω υλικό:
–Εισαγωγή στο περιβάλλον του Pencil Code (από τον Ιστότοπο του κ. Βαγγέλη Κανίδη)
–Το online εγχειρίδιο χρήσης του Pencil Code από τους Deepa Muralidhar and David Bau
–Ένα βιβλίο του David Bau με παραδείγματα για μαθητές.
–Πλήθος (εκτυπώσιμων) δραστηριοτήτων στον ιστότοπο του Pencil code.
Δείτε ακόμη ένα βίντεο με το περιβάλλον και μερικές από τις δυνατότητες που παρέχει:
…για περισσότερα βίντεο, μια αναζήτηση στο youtube θα σας επιστρέψει αμέτρητα αποτελέσματα.
Άλλο ένα εργαλείο λοιπόν που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τον προγραμματισμό στην Πληροφορική Γυμνασίου!