Τα Ρομπότ στην Εκπαίδευση

Η λέξη Ρομπότ είναι γνωστή σε όλους μας. Όι περισσότεροι από εμάς όταν την ακούμε φανταζόμαστε ίσως κάποια ταινία στην οποία είδαμε κάτι αντίστοιχο ή μια μηχανή στη βιομηχανία. Η αλήθεια είναι πως μια δεκαετία πρίν αυτή ήταν η αλήθεια. Δηλαδή τα ρομπότ ήταν γνωστά σε όλους αλλά σε ένα άλλο κόσμο, μακριά από την καθημερινότητά μας. Αυτό εδώ και λίγα χρόνια δεν ισχύει. Τα ρομπότ έχουν μπει στα σχολεία και χρησιμοποιούνται ως ένα ισχυρό εκπαιδευτικό εργαλείο. Ας δούμε λίγα εισαγωγικά ακόμη γαι τη Ρομποτική και τη χρήση της στην εκπαίδευση αντλώντας υλικό από τον Ιστότοπο http://edurobotics.weebly.com που δημιούργησε η Αλεξανδρίδου Παρασκευή (ΠΕ19) στα πλαίσια της διπλωματικής της εργασίας για το μεταπτυχιακό της.

Η Ρομποτική (Robotics) είναι κλάδος της τεχνολογίας που ασχολείται με τη σχεδίαση, την ανάπτυξη και τη μελέτη ρομπότ. Η επιστήμη της Ρομποτικής αποτελεί συνδυασμό πολλών επιστημών, κυρίως  όμως της πληροφορικής, της ηλεκτρονικής και της μηχανολογίας. Η λέξη ρομπότ (Robot) προέρχεται από το Σλαβικό robota που σημαίνει εργασία. Τα ρομπότ είναι αυτόματες μηχανές με προγραμματισμένη συμπεριφορά, η χρήση των οποίων αποσκοπεί στην αντικατάσταση του ανθρώπου στην εκτέλεση έργου, τόσο σε φυσικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο λήψης αποφάσεων.
Η ρομποτική έχει ήδη προσφέρει αρκετά τεχνολογικά θαύματα και θα συνεχίσει να το κάνει . Τα ρομποτικά συστήματα συνεχώς εξελίσσονται και είναι ήδη μέρος της ζωής μας σε πολλούς τομείς όπως στη βιομηχανία, την ιατρική, τη διασκέδαση και την προσωπική βοήθεια. Κάνουν σχεδόν τα πάντα! Καθαρίζουν, σερβίρουν, χειρουργούν, σκουπίζουν, κατασκευάζουν αυτοκίνητα, παίζουν μουσική και ποδόσφαιρο ακαι πολλά άλλα..

Γιατί η Ρομποτική στην Εκπαίδευση;

Η ρομποτική αφενός, είναι μία διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα δραστηριότητα που δίνει τη δυνατότητα στο μαθητή να εμπλακεί με τη δράση, αφετέρου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης για τη διδασκαλία διαφόρων εννοιών, κυρίως, από τις Φυσικές Επιστήμες και άλλα γνωστικά αντικείμενα.

 • Φυσική (μελέτη της κίνησης, μελέτη της επίδρασης της τριβής, μελέτη της σχέσης των δυνάμεων, μεταφορά ενέργειας κ.α.)
 • Μαθηματικά και Γεωμετρία (αναλογίες, μέτρηση αποστάσεων, κατανόηση βασικών γεωμετρικών ιδιοτήτων όπως η περίμετρος κ.α.)
 • Μηχανική (κατασκευή, έλεγχος και αξιολόγηση μηχανικών λύσεων κ.α.)
 • Τεχνολογία (τεχνολογικός αλφαβητισμός κ.α.)
 • Ιστορία (πχ. με την κατασκευή ενός ρομπότ καταπέλτη – του Αρχιμήδη – τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ανάπτυξη της τεχνολογίας εκείνης της εποχής καθώς και το έργο και την προσωπικότητα του Αρχιμήδη κ.α.)
 • Ο συνδυασμός εννοιών από διαφορετικές γνωστικές περιοχές (τεχνολογία, τέχνη, περιβάλλον, κοινωνία, μαθηματικά, φυσικές επιστήμες) με διαθεματικά project (συνθετικές εργασίες) κ.λ.π.

Η εκπαιδευτική Ρομποτική έχει θετικές επιπτώσεις εκτός από το γνωστικό τομέα και στο συναισθηματικό (αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση) και κοινωνικό (κοινωνικοποίηση, απομυθοποίηση).
Επιπλέον, με τη βοήθεια της ρομποτικής στη διδασκαλία του ο εκπαιδευτικός μπορεί να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και άλλων κρίσιμων δεξιοτήτων του 21ου αιώνα:

 • ομαδική εργασία
 • επίλυση προβλημάτων (ανάλυση, σχεδίαση, υλοποίηση, δοκιμή και πειραματισμός, αξιολόγηση)
 • καινοτομία
 • διαχείριση έργου (διαχείριση χρόνου, κατανομή έργου και πόρων κ.α)
 • προγραμματισμός
 • δεξιότητες επικοινωνίας
 • πολύτιμες νοητικές δεξιότητες (αναλυτική και συνθετική σκέψη, δημιουργικότητα, κριτική σκέψη κ.α) κ.λπ.

Το όραμα της ρομποτικής είναι όλοι οι μαθητές να αναπτύξουν αυτές τις δεξιότητες, οι οποίες στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης αποτελούν επιτακτική ανάγκη για την προετοιμασία πολιτών του κόσμου που θα μπορούν να συνεισφέρουν θετικά σε παγκόσμια κλίμακα.

Το βασικό εκπαιδευτικό εργαλείο για ρομποτική στα σχολεία είναι το κιτ της Lego Mindstorms (NTX παλαιότερα και EV3 σήμερα), το οποίο είναι σχετικά προσιτό (περίπου 400€) τα χαρακτηριστικά του οποίου θα αναλύσουμε σε άλλο άρθρο. Ας δούμε τώρα ένα βίντεο με μαθητές να προγραμματίζουν τα ρομποτάκι της Lego, για να εμπνευστούμε…

..και ένα πολύ εντυπωσιακό βίντεο με τις δυνατότητες των Lego, σε προχωρημένο επίπεδο:

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο