Προσθήκη Άρθρων στον Ιστότοπό σας… Καλές Πρακτικές

Με αφορμή το ξεκίνημα συναδέλφων στη δημιουργία Ιστοτόπων σε WordPress, αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο, περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο θα συντάσσουμε τα άρθρα μας.

Τα άρθρα χρησιμοποιούνται για περιεχόμενο το οποίο ταξινομείται ως προς τον χρόνο και συνδέονται πάντα με μια ημερομηνία. Εμφανίζονται σε αντίστροφη χρονολογική σειρά στην αρχική σελίδα και την σελίδα άρθρων. Τα άρθρα (και οι σελίδες) αποτελούν το περιεχόμενο των Ιστοτόπων μας και εκτός από την ημερομηνία δημοσίευσης μπορούν να ταξινομηθούν με τη χρήση κατηγοριών και ετικετών (θα το δούμε αργότερα). Αυτό που διαβάζετε τώρα είναι ένα άρθρο και το εντοπίσατε στον Ιστότοπό μου από τον τίτλο και την εικόνα που το  αντιπροσωπεύει ή από την κατηγορία Ιστοσελίδες ή την ετικέτα WordPress. Τα άρθρα δεν αποτελούνται μόνο από κείμενο. Μπορούν να περιέχουν εικόνα ή εικόνες (συλλογή-gallery), βίντεο, και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Ας δούμε πως γράφουμε άρθρα στο WordPress, και πως θα τα κάνουμε ελκυστικά στον επισκέπτη του Ιστοτόπου μας.

Συνδεόμαστε στο περιβάλλον διαχείρισης του Ιστοτόπου μας, και επιλέγουμε: Προσθήκη->Άρθρου

wparc1

wparc2

Σε πρώτη φάση, για να δημιουργήσουμε ένα άρθρο χρειαζόμαστε ένα Τίτλο, και το περιεχόμενό του. Ο τίτλος είναι το βασικότερο χαρακτηριστικό, διότι με βάση αυτόν θα εντοπίζεται από τους επισκέπτες της σελίδας σας. Προσοχή λοιπόν στο τι γράφουμε. Ας δούμε μερικά παραδείγματα τίτλων:

Εκδρομή: δε δίνει καμιά πληροφορία πέρα από το γεγεονός ότι θα έχει θέμα κάποια εκδρομή. (αλλά ποια;)

Εκδρομή 1, εκδρομή 2, εκδρομή 3: πάλι δε θα βγάλουμε άκρη

Εκδρομή Β΄ Γυμνασίου: κάτι πάει να γίνει (αν όμως πραγματοποιήσει 2 εκδρομές η Β΄Γυμνασίου;)

Εκδρομή Β΄ Γυμνασίου στα Καλάβρυτα: προφανώς αυτή η επιλογή είναι η καλύτερη

Νομίζω ότι καταλάβατε τι εννοώ, προσέξτε όμως μην το παρακάνετε – πχ Η Εκδρομή που πραγματοποίησε η Β΄Γυμνασίου του Γυμνασίου Βασιλικής Λευκάδας στην Αρχαία Νικόπολη (παραείναι μεγάλος τίτλος και αν αυτό το άρθρο φιλοξενείται στη σελίδα του Γυμνασίου Βασιλικής, περιέχει περιττές πληροφορίες.

Συνεπώς θέλουμε να είμαστε σύντομοι και περιεκτικοί μαζί, και να είστε βέβαιοι ότι δε θα σας απασχολεί μετά από λίγο καιρό που θα έχτε γράψει αρκετά άρθρα.

Πάμε τώρα στο κυρίως περιεχόμενο. Εδώ γράφετε το άρθρο σας και μπορείτε να το μορφοποιήσετε, έχοντας στη διάθεσή σας μια εργαλειοθήκη (τύπου κειμενογράφου), με κάποιες βασικές μορφοποιήσεις (έντονη γραφή, πλάγια, υπογράμμιση, στοίχιση παραγράφων, προσθήκη κουκίδων ή αρίθμησης, κλπ). Αν βλέπετε μόνο τη μία γραμμή εργαλείων, πρέπει να πατήσετε στο τελευταίο κουμπί που γράφει “Εναλλαγή γραμμής εργαλείων”, και πλέον βλέπετε και τις δύο γραμμές. (δείτε την παρακάτω εικόνα)

wparc3

Ας δούμε τώρα πως προσθέτουμε εικόνες στο άρθρο μας. Επιλέγουμε πάνω από τη γραμμή εργαλείων το “Προσθήκη Πολυμέσων” και θα οδηγηθούμε στη συλλογή πολυμέσων:

wparc4

Στο σχήμα βλέπετε τις εικόνες που είχα εγώ στη δική μου συλλογή, εσείς θα βλέπετε τις δικές σας, ή τίποτα αν δεν έχετε ανεβάσει ακόμη κάποια εικόνα. Για να ανεβάσετε μία ή περισσότερες εικόνες, πατάτε “Μεταφόρτωση Αρχείων”:

wparc5

Εδώ πατάτε “Επιλογή Αρχείων” και εισάγετε εικόνες από τον Υπολογιστή σας, ή απλά σύρετε και αφήνετε (drag & drop) τις εικόνες σε αυτή την περιοχή.

Σημείωση: Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε εικόνα ή εικόνες υψηλής ανάλυσης και μεγάλου μεγέθους, συστήνω πρώτα να τις συμπιέσετε για να αποφύγετε τη δημιουργία ενός άρθρου με μεγάλο μέγεθος και αντίστοιχα μεγάλο χρόνο απόκρισης/εμφάνισης για τον επισκέπτη. Περισσότερα για το θέμα συμπίεση, εδώ.

Αφού ανεβάσετε την εικόνα ή τις εικόνες σας είστε έτοιμοι να εισάγετε όποια θέλετε στο άρθρο σας, απλά επιλέγοντάς την και θα δείτε στο πάνω δεξί μέρος της μικρογραφίας της ένα v που δείχνει ότι είναι επιλεγμένη. Για την τελική εισαγωγή ρίξτε μια ματιά στην παρακάτω εικόνα με τις πρόσθετες ρυθμίσεις που μπορείτε να κάνετε αριθμημένες σε 4 βήματα:

wparc6

 1. επιλογή εικόνας
 2. στη δεξιά στήλη βλέπετε τα στοιχεία συνημμένου (μέγεθος, ανάλυση, τίτλος, κλπ)
 3. επιλέγουμε στοίχιση της εικόνας στο κείμενο, που θα συνδέεται (θα το εξηγήσω σε λίγο), το μέγεθος, και
 4. επιλέγω εισαγωγή στο άρθρο και η εικόνα σας έχει πλέον εισαχθεί.

Να εξηγήσω λίγο το 3. Στην επιλογή “Σύνδεση στο”, αν βάλω “καμία”, σημαίνει ότι η εικόνα δε θα αποτελεί σύνδεσμο, και δε μπορείτε να κάνετε κλικ πάνω της. Τι άλλες επιλογές έχω;

wparc7

Για να το καταλάβετε θα εισάγω 4 ίδιες εικόνες με άλλη ρύθμιση στην καθεμιά (από τις 4 διαθέσιμες). Δοκιμάστε κλικ στην κάθεμία:

wparc81

wparc82

wparc83

wparc84

Αυτό ήταν! Η εικόνα σας πλέον έχει τα χαρακτηριστικά που εσείς της αποδώσατε!

Ας δούμε τώρα πως δημιουργούμε συνδέσμους. Για να δημιουργήσετε ένα σύνδεσμο, επιλέγετε το κείμενο ή την εικόνα και επιλέγετε από το μενού το αντίστοιχο κουμπί για την “Εισαγωγή/επεξεργασία Συνδέσμου”. Εισάγετε τη διεύθυνση (URL) και αν θέλετε η σύνδεση να ανοίγει σε νέα καρτέλα, για να μη φύγει ο επισκέπτης από τη σελίδα σας, πατάτε το γρανάζι με τις επιλογές συνδέσμου και τσεκάρετε την επιλογή, “άνοιγμα σε νέα καρτέλα”.

wparc9

wparc10

Ας δούμε τώρα πως μπορείτε να εισάγετε και ένα βίντεο στο άρθρο σας. Υπάρχουν 2 βασικοί τρόποι και έχουν να κάνουν με τη χρήση ή όχι κάποιου plugin (πρόσθετου).

α΄τρόπος – χωρίς πρόσθετο.

Ανοίξτε σε ένα Browser τη σελίδα του Youtube. Βρείτε ένα βίντεο που θέλετε και ξεκινήστε αναπαραγωγή.

Ακριβώς κάτω αό το βίντεο υπάρχει το κουμπί “Κοινή χρήση”, και κάτω από αυτό, το “Ενσωμάτωση (embed)”. Αν τα πατήσετε, θα εμφανιστεί ο κώδικας ενσωμάτωσης, τον οποίο και αντιγράφουμε.

wparc11

Πίσω στο άρθρο μας τώρα, θα αλλάξετε τη μέθοδο εισαγωγής περιεχομένου από τον κειμενογράφο, σε κείμενο, διότι ο κώδικας που αντιγράψατε είναι σε μορφή html και δε θα εισαχθεί από τον κειμενογράφο σας, Πατάτε λοιπόν “Κείμενο”, και επικόλληση του κώδικα που αντιγράψατε προηγουμένως στο σημείο που επιθυμείτε:

wparc12

Μόλις το κάνετε αυτό, επιστρέφετε στον κειμενογράφο, αποθηκεύετε τις αλλαγές και θα έχετε πλέον στο άρθρο σας το βίντεο.

 • Ότι ακριβώς κάναμε για την ενσωμάτωση ενός βίντεο από το youtube, μπορούμε να το κάνουμε για να ενσωματώσουμε κώδικα από οποιαδήποτε άλλη πηγή (Google, Slideshare, Authorstream, κλπ,κλπ,κλπ). Δοκιμάστε το!

β΄ τρόπος – με χρήση plugin (πρόσθετου) ***διαβάστε περισσότερα για τα πρόσθετα και την εγκατάστασή τους εδώ

Εδώ μπορώ να γράφω αρκετή ώρα για πρόσθετα κατάλληλα για βίντεο από youtube, αλλά δε θα το κάνω γιατί έχω ήδη δοκιμάσει τα περισσότερα από αυτά που κυκλοφορούν και έχω καταλήξει σε αυτό.

Είναι πολύ εύκολο στη χρήση, υποστηρίζει ενσωμάτωση βίντεο, λίστας αναπαραγωγής, αλλά και ολόκληρου καναλιού. Επιπλέον στις ρυθμίσεις του έχει την επιλογή, με το τέλος του βίντεο να μην εμφανίζει προτεινόμενα που πιθανώς δε μας ενδιαφέρουν, κ.α πολλά χρήσιμα. Έχοντας το πρόσθετο, θα έχετε στο συντάκτη άρθρων και ένα μαγικό κουμπάκι για το youtube.

wparc13

Το πατάτε, αντιγράφετε και επικολλάτε τη διεύθυνση του βίντεο, πατάτε “Εισαγωγή” και τέλος!

Θα ολοκληρώσουμε εξηγώντας και λίγα πράγματα σχετικά με τις κατηγορίες και τις ετικέτες:

Οι κατηγορίες είναι ένας τρόπος ομαδοποίησης σχετιζόμενων άρθρων. Είναι παρόμοιες με τις ετικέτες αλλά γενικότερες από αυτές. Κάθε άρθρο μπορεί να ανήκει σε 1 ή περισσότερες κατηγορίες. Οι κατηγορίες οργανώνονται ιεραρχικά, δηλαδή μια κατηγορία μπορεί να περιέχει υποκατηγορίες. Δεν είναι καλό να αφήνετε τα άρθρα αταξινόμητα (δηλαδή χωρίς κατηγορία), καθώς είναι δύσκολο για τον χρήστη να βρει κάτι που ψάχνει. Πριν ακόμα γράψετε το πρώτο άρθρο, δημιουργήστε κατηγορίες.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα κατηγοριών:

Δραστηριότητες

 • Εκδηλώσεις
 • Αθλητικά
 • Εκδρομές
 • Πολιτιστικά
 • Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Εργασίες

 • Βιωματικές Δράσεις
 • Ερευνητικές Εργασίες
 • Μαθητικά Έντυπα

Ενημέρωση

 • Εκπαιδευτικών
 • Γονέων/Κηδεμόνων
 • Μαθητών

Οι ετικέτες είναι άλλος ένας τρόπος ομαδοποίησης σχετιζόμενων άρθρων. Είναι παρόμοιες με τις κατηγορίες αλλά πιο συγκεκριμένες από αυτές. Η χρήση ετικετών είναι προαιρετική. Κάθε άρθρο μπορεί να σχετίζεται με καμία ή πολλές ετικέτες οι οποίες δεν μπορούν να οργανωθούν ιεραρχικά.
Για παράδειγμα μπορεί να έχετε μια κατηγορία Σχολικές Εορτές που να ανήκει στη γενικότερη κατηγορία Εκδηλώσεις, και να έχετε τις ετικέτες: 25 Μαρτίου, 17 Νοέμβρη, 28 Οκτωβρίου, Χριστούγεννα, Απόκριες για να κάνετε πιο συγκεκριμένη την αναζήτηση.

Ένα τελευταίο που μπορείτε να κάνετε στα άρθρα σας είναι να ορίσετε μία σχετική εικόνα. Η Σχετική εικόνα υποστηρίζεται από όλα τα θέματα και μπορεί να χαρακτηρίσει το άρθρο σας. Σε οποιαδήποτε σελίδα και να συνδεθείτε το πιο πιθανό είναι πριν τον τίτλο του άρθρου να υπάρχει και μια σχετική εικόνα.

wparcfeat

Αυτά που θα πρέπει να προσέξετε εδώ είναι τα παρακάτω:

 • Διαβάστε πρώτα το documentation (τεκμηρίωση-οδηγίες) του θέματος που χρησιμοποιείτε, για να δείτε τι μεγέθη εικόνας υποστηρίζει.
 • Χρησιμοποιήστε ίδιο μέγεθος επιλεγμένης εικόνας για όλα τα άρθρα σας ώστε να υπάρχει ομοιομορφία.
 • Συμπιέστε πρώτα την εικόνα (οδηγίες εδώ) πριν τη χρησιμοποιήσετε για να αποκρίνεται η σελίδα σας ταχύτερα.
 • Πρωτοτυπήστε! Μην κλέβετε εικόνες από άλλες σελίδες. Χρησιμοποιήστε μια δική σας!

Αφού γράψετε το άρθρο σας, επιλέξατε τις κατηγορίες, ορίστε ετικέτες, και το μόνο που μένει είναι να πατήσετε “Δημοσίευση” και πλέον το άρθρο σας είναι online για να προβληθεί. Μην ξεχνάτε πως τίποτε δε μας περιορίζει. Όποτε θέλουμε κάνουμε αλλαγές και για να ισχύσουν πατάμε “Ενημέρωση”.

Έχοντας τον παραπάνω οδηγό μπορείτε τώρα να γράψετε οποιοδήποτε άρθρο, να του δώσετε την εμφάνιση που θέλετε, να το εντάξετε σε κατηγορίες και ότι άλλο εσείς θέλετε!

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου αν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα.

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο