Aurasma και Επαυξημένη Πραγματικότητα… η 6η Αίσθηση είναι εδώ

Με τον όρο επαυξημένη (ή ενισχυμένη) πραγματικότητα (Augmented Reality) περιγράφουμε τη ζωντανή προβολή ενός φυσικού περιβάλλοντος του οποίου όμως η πραγματικότητα έχει επαυξηθεί (ενισχυθεί) με την προβολή πληροφοριών και εικονικών προσώπων ή χώρων σχεδιασμένων σε ένα Υπολογιστή. Πρόκειται για μια τεχνολογία της Πληροφορικής Επιστήμης που μετρά αρκετά χρόνια ζωής αλλά μας έγινε γνωστή σχετικά πρόσφατα, που η τεχνολογία βελτιώθηκε και έγινε πολύ προσιτή, ώστε να τη διαθέτουμε οι περισσότεροι από εμάς…

Αν διαθέτετε ένα απλό smartphone τότε θα μπορέσετε πολύ εύκολα να πάρετε μια πρώτη γεύση, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Aurasma.

Για λειτουργικό android θα τη βρείτε εδώ, και για ipad εδώ.

Ανοίξτε λοιπόν τα smartphones ή τα tablet σας, ακολουθήστε τα βήματα που θα σας περιγράψω και δημιουργήστε το δικό σας έργο επαυξημένης πραγματικότητας!

Πριν ξεκινήσουμε… γιατί Aurasma;

Tην πρώτη εμπειρία μου με το Aurasma την είχα 3 χρόνια πριν, σε ενα σεμινάριο, και μας το παρουσίασε το τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ομολογώ πως με ενθουσίασε και με έβαλε να σκεφτώ αρκετές φορές το πως μπορώ να το χρησιμοποιήσω στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ακόμη δεν το έχω χρησιμοποιήσει (ευελπιστώ τη φετινή χρονιά), αλλά το έχω δοκιμάσει πολλές φορές και το αποτέλεσμα κάθε φορά με κάνει να χαμογελάω. Ήρθε η ώρα λοιπόν να χαμογελάσετε κι εσείς:

Συνδεθείτε στον επίσημο Ιστότοπο του Aurasma και δημιουργήστε ένα λογαριασμό πατώντας sign up. Αφού λάβετε μήνυμα επιβεβαίωσης στο email σας συνδεθείτε με τα στοιχεία σας (login).

aura1

Αφού συνδεθείτε, θα βρεθείτε στην αρχική οθόνη του Aurasma Studio και είστε έτοιμοι να αρχίσετε να δημιουργείτε. Πατήστε  + Create New Aura:

aura2

Ακολουθούν 3 μόλις βήματα:

1ο βήμα να δηλώσουμε την εικόνα από την οποία θα ξεκινούν τα πάντα. Να το εξηγήσω λίγο… Στόχος μας θα είναι μόλις το κινητό ή το τάμπλετ σας διαβάσει μια εικόνα που εσείς έχετε ορίσει (trigger image) τότε θα βλέπουμε την επαυξημένη πληροφορία (πχ ένα βίντεο ή κείμενο) που εμείς θα ορίσουμε σε επόμενο βήμα.

aurasteps1

Ορίστε λοιπόν μια εικόνα από τον υπολογιστή σας ή βγάλτε μια καινούργια με τη φωτογραφική σας μηχανή. Φροντίστε η εικόνα να μην είναι πολύ σκοτεινή και να είναι σχετικά περίπλοκη ώστε να μπορεί να διαβαστεί από την κάμερα του τηλεφώνου σας. Μην ανησυχείτε όμως, το Aurasma θα σας προειδοποιήσει αν κάτι δεν πάει καλά με την εικόνα αναφοράς. Πάντως επειδή έχω κάνει αρκετές δοκιμές, ακόμη και αν διαμαρτυρηθεί για την εικόνα και εσείς το αγνοήσετε, πάλι κατά 90% θα δουλέψει μια χαρά.

2ο βήμα ο ορισμός του αντικειμένoυ (ενός ή περισσοτέρων) επικάλυψης. Εδώ ορίζουμε τι θα γίνει μόλις το Aurasma αναγνωρίσει την εικόνα που ορίσατε στο 1ο βήμα.

Αυτό που χρειάζεται εδώ είναι να ανεβάσετε ένα αρχείο πολυμέσων (π.χ. ένα βίντεο), να ρυθμίσετε τις διαστάσεις του και την τοποθεσία του (δηλαδή που θα εμφανίζεται).

Επιπλέον τι θα συμβαίνει αν στο κινητό ή το tablet πραγματοποιηθούν τα παρακάτω συμβάντα (πχ αν κάνετε κλικ πάνω του να ανοίγει κάποια ιστοσελίδα):

aurasteps2

3ο και τελευταίο βήμα να αποθηκεύσετε το Aura σας, δίνοντας ένα όνομα, και να ορίσετε αν θα το βλέπουν οι υπόλοιποι χρήστες του Aurasma. Αυτό μπορεί να γίνει πατώντας το κουμπί Share (για να γίνει δημόσιο), unshare (για να γίνει πάλι ιδιωτικό).

Για να δείτε όλες σας τις δουλειές αρκεί να επιλέξετε από το κεντρικό μενού την επιλογή: My Auras.

Ο καλύτερος τρόπος να έχετε μια πλήρη εικόνα του τι και πως θα το κάνετε, είναι με δοκιμές (για την ακρίβεια, πολλές δοκιμές), ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα. Εκμεταλλευτείτε τις επιλογές που σας δίνει κάθε βήμα μέχρι το αποτέλεσμα να σας ικανοποιήσει. Πιστέψτε με το τελευταίο δε θα αργήσει να συμβεί!

Ενημέρωση 18/12/2017: Το Aurasma App άλλαξε όνομα και είναι πλέον HP Reveal. Φυσικά ότι έργο έχετε ήδη δημιουργήσει “δουλεύει” κανονικά. Απλά για να κατεβάσετε την εφαρμογή στις κινητές σας συσκευές θα δείτε το Hp Reveal.

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο