Scribblar… ο Απόλυτος Συνεργατικός Ασπροπίνακας!

Τα συνεργατικά εργαλεία έχουν μεγάλη απήχηση στο χώρο της εκπαίδευσης, λόγω της ευελιξίας και των δυνατοτήτων που προσφέρουν, τόσο στον εκπαιδευτικό, όσο και στον εκπαιδευόμενο. Αν αυτό που θέλετε είναι ένας ηλεκτρονικός ασπροπίνακας προσβάσιμος στους μαθητές ή τους συνεργάτες σας, στον οποίο ο καθένας μπορεί να γράψει, να ανεβάσει φωτογραφίες, έγγραφα, να σχεδιάσει, και πολλά πολλά άλλα, διαβάζετε το κατάλληλο άρθρο. Ας γνωρίσουμε το Scribblar!

Επισκεφτείτε τον επίσημο Ιστότοπο, και κάντε εγγραφή. Στη συνέχεια (και μόνο για την πρώτη φορά που θα συνδεθείτε), η πλατφόρμα θα σας δημιουργήσει αυτόματα ένα δωμάτιο (ή αν προτιμάτε μια τάξη). Θα το συναντάμε ως Room, και στη δωρεάν έκδοση μπορείτε να δημιουργήσετε μέχρι 3, με 3 συνεργάτες στο καθένα.

Ας δημιουργήσουμε μαζί ένα από την αρχή. Κάθε φορά που επιλέγουμε Create Room, θα μας ζητείται ένα όνομα και ένας κωδικός πρόσβασης (προαιρετικά). Αν χρησιμοποιήσουμε κωδικό πρόσβασης, οι συνεργάτες μας θα τον χρειαστούν για να εισέλθουν στην πλατφόρμα. Στη συνέχεια με την επιλογή Promote Guests, μας δίνεται η δυνατότητα, να αναβαθμίσουμε όσους προσκαλούμε για συνεργασία. Αυτή η λειτουργία είναι πολύ σημαντική, αφού καθορίζει την προσβασιμότητα στα εργαλεία της εφαρμογής σε όσους θα συμμετέχουν. Η μέγιστη προαγωγή είναι αυτή σε Moderator, όπου όλοι οι συνεργάτες μας θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα εργαλεία. Φυσικά ο έλεγχος θα παραμένει σε εμάς, αφού ως διαχειριστές (Administrators), μόνο εμείς, θα μπορούμε να υποβαθμίσουμε,να αναβαθμίσουμε ή και να αποβάλλουμε κάποιο συνεργάτη από την τάξη. Υπάρχουν μερικές επιπλέον ρυθμίσεις στην επιλογή Advanced Settings, αλλά δε χρειάζεται να ασχοληθούμε μαζί τους αυτή τη στιγμή.

Μόλις αποφασίσουμε για τα παραπάνω πατάμε Create Room και η εφαρμογή θα επιβεβαιώσει την επιτυχία της δημιουργίας, και θα μας προτρέψει να επισκεφτούμε την τάξη μας (Visit This Room Now)

Ας επισκεφτούμε λοιπόν το δωμάτιο που δημιουργήσαμε. Στην παρακάτω εικόνα έχω σημειώσει ότι θα χρειαστείτε. Ουσιαστικά προσθέτετε περιεχόμενο και υλικό από τη δεξιά εργαλειοθήκη – αριθμός 3 στο σχήμα (κείμενο, σχήματα, υπογραμμίσεις, σχήματα, κ.α.) και τα τοποθετείτε στον ασπροπίνακα – αριθμός 1 στο σχήμα.

Στην επάνω αριστερά εργαλειοθήκη – αριθμός 2 στο σχήμα, είναι όσα χρειάζεται ο διαχειριστής (αντιγραφή, μετακίνηση, περιστροφή, επανατοποθέτηση, διαγραφή αντικειμένων, καθαρισμός ασπροπίνακα, κ.α.)

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει η δεξιά πλευρική στήλη, η οποία επιτρέπει τη συνομιλία (chat) των συμμετεχόντων – αριθμός 4 στο σχήμα, η χρήση μικροφώνου, και η εισαγωγή αρχείων που θα είναι προσβάσιμα στους συνεργάτες μας.

Ειδικά για την εισαγωγή και χρήση αρχείων θα πατήσετε την επιλογή Δεδομένα και θα δείτε αυτό:

Μόλις ολοκληρώσετε το “στήσιμο” της τάξης, είστε έτοιμοι να προσκαλέσετε συνεργάτες.

Αυτό μπορεί να γίνει μέσω προσκλήσεων με email από την εφαρμογή:

ή απλά ενσωματώνοντας τον πίνακα σε μια ιστοσελίδα:

Δείτε και δύο βίντεο για το Scribblar, το πρώτο με τα βασικά, και το δεύτερο για λίγο πιο προχωρημένους:

Τι άλλο να ζητήσει κανείς από μια εφαρμογή; Έχει τα πάντα όσα θα ήθελαν οι συμμετέχοντες σε ένα διαδραστικό μάθημα. Μοναδικός περιορισμός, στη δωρεάν έκδοση, οι 3 μόνο τάξεις και οι 3 συμμετέχοντες. Παρόλα αυτά είναι μια χαρά για την επικοινωνία εκπαιδευτικών μιας ομάδας ή ενός αντικειμένου, ή για τη συνεργασία μικρών ομάδων.

Όπως και να’χει, αξίζει να το δοκιμάσετε!

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο