Ψηφιακές Δημοσιεύσεις με το Issuu

Δεν είναι λίγες οι φορές που δημιουργούμε έγγραφα ή έντυπα με τους μαθητές μας. Βιωματικές Δράσεις, Ερευνητικές Εργασίες, Σχολικές Δραστηριότητες, Εφημερίδες, μερικά μόνο παραδείγματα σχολικών δράσεων με παραγωγή υλικού σε μορφή εγγράφων. Τις περισσότερες φορές το τελικό αποτέλεσμα, δημοσιεύεται ως ένα έγγραφο του Word ή μια παρουσίαση σε Powerpoint, διότι, κακά τα ψέματα, αυτή είναι η εύκολη λύση. Στη συνέχεια, ένα link στο σχολικό Ιστότοπο και όλα μια χαρά. Στο άρθρο αυτό θα σας παρουσιάσω το Issuu, μια πλατφόρμα δημοσίευσης εντύπων που μετατρέπει ένα pdf αρχείο, σε ένα ελκυστικό ψηφιακό περιοδικό το οποίο ο αναγνώστης μπορεί να ξεφυλλίσει. Τα έγγραφα που δημοσιεύονται στο Issuu, μπορούν να κοινοποιηθούν μέσω κοινωνικών δικτύων ή να ενσωματωθούν στον Ιστότοπό μας, για άμεση πρόσβαση και ανάγνωση από τους ενδιαφερόμενους.

Η χρήση του Issuu, δεν απαιτεί από εμάς καμία τεχνική γνώση. Μία εγγραφή στην πλατφόρμα, ανέβασμα του pdf αρχείου μας, και το έγγραφό μας έτοιμο για ξεφύλλισμα.

Ας το δούμε μαζί βήμα, βήμα:

Επισκεφτείτε τον επίσημο Ιστότοπο και κάντε εγγραφή στην πλατφόρμα. Η εφαρμογή θα σας ζητήσει να ρυθμίσετε τη διεύθυνση η οποία θα αντιστοιχεί στο προφίλ σας. Γράψτε το όνομα που επιθυμείτε, και δημιουργήστε το λογαριασμό σας.

Αφού συμπληρώσετε τα απαραίτητα στοιχεία για την εγγραφή σας, επιλέξτε το Βασικό Πλάνο (Basic Plan), το οποίο είναι και δωρεάν, συνδεθείτε, και είστε έτοιμοι, να δημοσιεύσετε το υλικό σας:

Να θυμάστε ότι αυτό που ζητάτε από την εφαρμογή είναι η Δημοσίευση του Υλικού σας, άρα σε περίπτωση που “χαθείτε” στις συνεχόμενες παροτρύνσεις της πλατφόρμας για αναβάθμιση του λογαριασμού σας (επί πληρωμή φυσικά), εσείς θα το αγνοείτε, και θα αναζητάτε το μαγικά κουμπάκια Upload και Publish. Σε κάθε περίπτωση ο πίνακας ελέγχου της εφαρμογής είναι κάπως έτσι:

Πηγαίνουμε λοιπόν στην επάνω δεξιά γωνία και πατάμε Upload. Η εφαρμογή θα μας ζητήσει να επιλέξουμε το pdf αρχείο μας. Αφού το επιλέξουμε από τον υπολογιστή μας θα ξεκινήσει η μεταφόρτωση και θα δούμε αυτή την οθόνη:

Εδώ θα δώσουμε ένα όνομα, μια περιγραφή, και αν θέλουμε μπορούμε να ορίσουμε ημερομηνία δημοσίευσης. Τα υπόλοιπα είναι διαθέσιμα στην Premium (επί πληρωμή) έκδοση, και η αλήθεια είναι ότι δεν τα πολυχρειαζόμαστε. Μόλις ολοκληρώσουμε τις ενέργειες αυτές πατάμε Δημοσίευση τώρα (Publish Now).

Μόλις δημοσιευτεί το έργο μας, μπορούμε να το κοινοποιήσουμε, είτε μέσω συνδέσμου, είτε ενσωματώνοντάς το στον Ιστότοπό μας.

Κατά τη γνώμη μου το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ενσωμάτωση, οπότε θα πατήσω Create an Embed, για να σας το δείξω και στην πράξη. Πρίν αντιγράψετε τον κώδικα ενσωμάτωσης, μας δίνεται η δυνατότητα κάποιων μικρορυθμίσεων:

Μπορούμε να ρυθμίσουμε, το πλάτος ενσωμάτωσης (αν θέλουμε αυτόματη προσαρμογή, τσεκάρουμε το Responsive width), από ποια σελίδα θα ξεκινά, αν θα προβάλεται ως μονή ή διπλή σελίδα, το χρώμα του φόντου, και αν θέλουμε να ξεφυλλίζει αυτόματα (Autoflip). Αφού κάνουμε τις ρυθμίσεις, αποθηκεύουμε και θα μας δοθεί ο κώδικας ενσωμάτωσης.

Το αποτέλεσμα θα είναι κάπως έτσι:

Νομίζω ότι το αποτέλεσμα είναι αρκετά όμορφο σε σύγκριση με ένα απλο σύνδεσμο προς το ψηφιακό μας έγγραφο.

Την επόμενη φορά λοιπόν, δοκιμάστε τις δημοσιεύσεις σας στο Issuu!

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο