Λογισμικό

Επαυξημένη Πραγματικότητα με το Blippar for Education

Σε προηγούμενα άρθρα γνωρίσαμε το Aurasma και το Layar, για τη δημιουργία project επαυξημένης πραγματικότητας. Στο άρθρο αυτό θα γνωρίσουμε το Blippar. Όπως και στις άλλες δύο εφαρμογές, υπάρχει η διαδικτυακή έκδοση στην οποία δημιουργούμε τα έργα μας και μια εφαρμογή για το κινητό μας με την οποία αυτά “ζωντανεύουν”. Ας τα δούμε βήμα – βήμα.

Επισκεφτείτε τον επίσημο Ιστότοπο και επιλέξτε από το μενού, την καρτέλα Προϊόντα (Products). Εκεί θα βρείτε την εφαρμογή Blippbuilder που είναι και η ζητούμενη. Κάντε εγγραφή, και στο πεδίο που θα σας ζητήσει τη χρήση, επιλέξτε Εκπαίδευση (Education). Θα σας σταλεί ένα email επιβεβαίωσης και πλέον είστε έτοιμοι να δημιουργήσετε. Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας και θα βρεθείτε στο περιβάλλον εργασίας του Blippar. Η εφαρμογή θα σας προτρέψει να δημιουργήσετε το πρώτο σας Project στο οποίο θα δώσετε ένα όνομα. Στη συνέχεια θα πρέπει να προσθέσετε το πρώτο σας blipp (μια εικόνα αναφοράς) για το έργο σας:

Μόλις προσθέσετε την εικόνα σας, μπορείτε να αρχίσετε να δημιουργείτε τα επίπεδα τα οποία θα αποτελούν το επαυξημένο περιεχόμενο. Στην πλευρική στήλη στα αριστερά της οθόνης σας έχετε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία (καρτέλα widgets) και μπορείτε να ανεβάσετε και τα δικά σας αρχεία (καρτέλα uploads). Στο κέντρο βρίσκεται η εικόνα αναφοράς σας (blipp). Για να τοποθετήσετε οποιοδήποτε αντικείμενο από τα αριστερά, απλά το σύρετε και το αφήνετε στο σημείο που επιθυμείτε:

Δείτε ένα παράδειγμα όπου τοποθέτησα ένα βιντεάκι από το youtube. Κάνοντας κλικ επάνω του εμφανίζονται στα δεξιά σας πάρα πολλές επιλογές μορφοποίησης, για να δώσετε το στυλ και τον χαρακτήρα που εσείς επιθυμείτε:

Σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας μπορείτε να κάνετε δοκιμές πατώντας το κουμπί Test,στην επάνω δεξιά γωνία. Για να το δοκιμάσετε, θα πρέπει να κατεβάσετε την αντίστοιχη εφαρμογή για την κινητή συσκευή σας. Αν έχετε συσκευή Android, θα τη βρείτε εδώ, ενώ αντίστοιχα για iOS, εδώ.

Στις ρυθμίσεις της εφαρμογής θα επιλέξετε την εισαγωγή κωδικού (Enter a Code) για τον κωδικό που αντιστοιχεί στο έργο σας:

Αυτό ήταν! Μόλις ολοκληρώσετε τις δοκιμές και είστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα, μπορείτε να πατήσετε Publish (από το περιβάλλον επεξεργασίας) ή Make It Live (από το περιβάλλον δοκιμών).

Στο κανάλι του Blippar στο Youtube μπορείτε να δείτε πολλά ενδιαφέροντα βίντεο και να πάρετε ιδέες για τις δικές σας δημιουργίες.

Αν είστε εκπαιδευτικός, αξίζει να επικοινωνήσετε με την ομάδα του Blippar στη σελίδα Blippar For Education. Ενημερώστε τους ότι θέλετε να σας παρέχουν υποστήριξη για να διδάξετε επαυξημένη πραγματικότητα στους μαθητές σας. Θα σας απαντήσουν άμεσα, στέλνοντάς σας να συμπληρώσετε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το Σχολείο σας και την ηλικιακή ομάδα των μαθητών σας. Αφού το συμπληρώσετε θα σας στείλουν αρκετό υλικό για να ξεκινήσετε. Δοκιμάστε το!

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο