Δημιουργία Quiz Αξιολόγησης με το Kahoot
Στο άρθρο αυτό θα γνωρίσουμε μία ακόμη ενδιαφέρουσα εφαρμογή για τη δημιουργία quiz, την Kahoot!
Με την Kahoot, ο εκπαιδευτικός μπορεί να δημιουργήσει σε πολύ λίγο χρόνο διασκεδαστικά quiz, με όμορφα γραφικά και ευχάριστη μουσική. Οι μαθητές προτρέπονται να απαντήσουν σε πραγματικό χρόνο μέσα στην τάξη, έχοντας πρόσβαση ο καθένας στον υπολογιστή η την κινητή συσκευή του. Αν η χρήση κινητών συσκευών είναι δύσκολη ή αδύνατη, τότε το Σχολικό Εργαστήριο είναι μια χαρά για να υλοποιηθεί οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες που δημιουργείτε. Εξάλλου το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένας σύγχρονος browser και τίποτε άλλο (δε χρειάζεται να κατεβάσουμε εφαρμογές).
Ας γνωρίσουμε το Kahoot, βήμα – βήμα:
Επισκεφτείτε τον επίσημο Ιστότοπο της εφαρμογής και δηλώστε την ιδιότητα (εμείς θα χρησιμοποιήσουμε αυτή του εκπαιδευτικού):
Αφού συμπληρώσουμε κάποια επιπλέον στοιχεία ώστε να δημιουργήσουμε ένα προσωπικό λογαριασμό, θα πάμε να δημιουργήσουμε ένα νέο Kahoot:
Οι επιλογές που μας δίνονται είναι αυτές του Quiz, Jumble, Discussion, και Survey. Με το Quiz δημιουργούμε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, με το Jumble ζητάμε να τοποθετηθούν σε σωστή σειρά, λέξεις ή προτάσεις, και με τα Discussion και Survey, δημιουργούμε ψηφοφορίες και debate για τη συλλογή απόψεων.
Η δημιουργία ενός quiz είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία, και θα σας την περιγράψω ευθύς αμέσως. Πατάμε Quiz (τα ίδια ακριβώς συμβαίνουν και στις υπόλοιπες κατηγορίες):
Στο πρώτο στάδιο, θα δώσουμε ένα τίτλο και μια περιγραφή για το quiz που πρόκριται να δημιουργήσουμε. Η εφαρμογή μας προτρέπει να βάλουμε στην περιγραφή ετικέτες για να μπορούν να αναζητηθούν οι δημιουργίες μας και από άλλους χρήστες (π.χ. #μαθηματικά). Μπορούμε να προσθέσουμε μια σχετική εικόνα, να ορίσουμε αν θα είναι δημόσια ορατό, τη γλώσσα, σε ποιούς απευθύνεται, ακόμη και ένα εισαγωγικό βίντεο από youtube, για να το κάνουμε ακόμη πιο ελκυστικό!
Αφού ορίσουμε τα παραπάνω, μπορούμε να αρχίσουμε να προσθέτουμε τις ερωτήσεις μας:
Γράφουμε την ερώτηση και τις πιθανές απαντήσεις (ορίζοντας ποιά είναι η σωστή), μπορούμε να προσθέσουμε εικόνα ή βίντεο, να ορίσουμε διαθέσιμο χρόνο και αν θα καταγράφεται σκορ (Award Points). Δείτε ένα παράδειγμα:
Μόλις ολοκληρώσουμε τις ερωτήσεις μας, μπορούμε να κάνουμε μια επισκόπηση του Quiz και όταν είμαστε έτοιμοι πατάμε Αποθήκευση (Save):
Φυσικά, μπορούμε όποτε θέλουμε να προσθέσουμε, να τροποποιήσουμε ή να διαγράψουμε ερωτήσεις.
Αφού πατήσουμε αποθήκευση, είμαστε έτοιμοι να το μοιραστούμε (Share) ή να το απαντήσουμε (Play It):
Ας δούμε τώρα πως μπορούν οι μαθητές μας να απαντήσουν. Πατάμε Play και επιλέγουμε αν οι συμμετέχοντες θα παίξουν ατομικά (Classic) ή συνεργατικά (Team Mode). Στις επιλογές της εφαρμογής (Game Options), μπορούμε να κάνουμε ρυθμίσεις για το πως θα παρουσιαστεί το quiz μας (καταμέτρηση σκορ, τυχαία σειρά ερωτήσεων, κλπ).
Αφού κάνουμε τις επιλογές μας θα ανοίξει ο πίνακας ελέγχου του εκπαιδευτικού, και θα μας δοθεί ένα pin:
Εδώ είναι η στιγμή που οι μαθητές μας θα ανοίξουν τις συσκευές ή τους υπολογιστές τους και αφού συνδεθούν στην Ιστοσελίδα Kahoot.it, θα πρέπει να πληκτρολογήσουν το παραπάνω pin, που θα τους έχουμε κοινοποιήσει, και το όνομά τους (ή ένα ψευδώνυμο):
Κάθε ένας που θα συνδέεται θα εμφανίζεται στο δικό μας πίνακα ελέγχου, και μόλις σιγουρευτούμε πως έχουν συνδεθεί όλοι τους, πατάμε στη δική μας οθόνη το Start, για να ξεκινήσει το Quiz.
Το ωραίο της εφαρμογής είναι πως εμείς βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο τις απαντήσεις τους και γενικά την πορεία τους. Μόλις οι μαθητές ολοκληρώσουν θα τους ζητηθεί να απαντήσουν σε μια γρήγορη αξιολόγηση σχετικά με αυτό που μόλις χρησιμοποίησαν, το οποίο θα εμφανιστεί και στο δικό μας πίνακα ελέγχου. Δείτε του μαθητή:
…και του εκπαιδευτικού. Εδώ βλέπουμε πόσοι απάντησαν, πως τα πήγαν, και πως αξιολόγησαν την όλη διαδικασία:
Στα υπέρ της εφαρμογής, η δυνατότητα αποθήκευσης των αποτελεσμάτων και η εξαγωγή τους σε αρχείο λογιστικών φύλλων, τοπικά στον υπολογιστή μας ή το Google Drive:
Δείτε ενδεικτικά και τα δεδομένα σε αρχείο Excel:
Τι άλλο να ζητήσει κανείς από μια εφαρμογή; Η μοναδική ίσως πρόκληση είναι η χρήση κινητών συσκευών στην τάξη, αλλά αυτό όπως προείπα μπορεί να ξεπεραστεί με τη χρήση του Εργαστηρίου Πληροφορικής του Σχολείου μας.
Η εφαρμογή ανανεώνεται συνεχώς, με νέες προσθήκες και εργαλεία. Αξίζει να παρακολουθείτε τη σελίδα που αφορά τη χρήση σε σχολεία.
Επίσης η παρακάτω λίστα με βίντεο θα σας παρουσιάσει οπτικοποιημένα όλα τα βήματα, για να ξεκινήσετε:
Δοκιμάστε το!
***Ανακαλύψτε περισσότερα εργαλεία για δημιουργία quiz, στη σχετική κατηγορία άρθρων του ιστοτόπου μου.