Πολυμέσα

Εικόνες, Βίντεο και Διαδικτυακές Ιστορίες με το Spark της Adobe

Η Adobe είναι γνωστή στους περισσότερους από εμάς. Προγράμματα όπως το Photoshop, το Illustrator, αποτελούν σημεία αναφοράς στο χώρο και χρησιμοποιούνται από φωτογράφους, γραφίστες, σχεδιαστές, και χομπίστες. Η Adobe χρησιμοποίησε αυτή την πολυετή εμπειρία της σε θέματα επεξεργασίας πολυμέσων, και δημιούργησε το Spark. To Adobe Spark είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία μπορείτε να δημιουργήσετε εικόνες, βίντεο (με μορφή Slideshow), και Ιστοσελίδες (μιας σελίδας) για προβολή περιεχομένου. Είναι 100% δωρεάν και θα εκπλαγείτε από τα εργαλεία που παρέχει στους χρήστες της. Ας το γνωρίσουμε μαζί καλύτερα:

Επισκεφτείτε τον επίσημο Ιστότοπο, και κάντε εγγραφή. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε το λογαριασμό σας στη Google ή το Facebook. Μόλις συνδεθείτε, θα σας ζητηθεί να επιλέξετε τι θέλετε να δημιουργήσετε. Όπως προαναφέραμε έχουμε 3 επιλογές:

Τη δημιουργία Post (ουσιαστικά πρόκειται για φωτογραφίες, που μπορούν να προσαρμοστούν για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για προσκλήσεις, ανακοινώσεις, κ.α.)

Τη δημιουργία Σελίδων (μονοσέλιδα για εφημερίδες, καταλόγους, κ.α.)

Τη δημιουργία βίντεο (με μορφή εικόνων τύπου Slideshow, προσθήκη κειμένου και επένδυση μουσικής ή/και φωνητικής ηχογράφησης):

Τα δοκίμασα και τα 3, για αρκετή ώρα και πραγματικά εντυπωσιάστηκα, από τη δουλειά που έχει κάνει η ομάδα της Adobe! Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο απ΄όλα είναι ότι το Spark μας προτείνει σε κάθε βήμα τα κατάλληλα χρωματικά μοντέλα και γραμματοσειρές, έτσι ώστε να ταιριάζουν (αντικειμενικά) και αν κάτι από αυτά δε μας καλύπτει (κάτι που αποκλείεται), τότε μπορούμε να κάνουμε όποια παρέμβαση επιθυμούμε.

Post

Ας δούμε πως λειτουργεί. Πατώντας το αντίστοιχο κουμπί θα διαλέξετε μέγεθος εικόνας για κάποιο κοινωνικό δίκτυο (ή ότι άλλο σας καλύπτει – έχετε πολλές επιλογές) και μπορείτε να γράψετε το κείμενο με το οποίο επιθυμείτε να ξεκινήσετε:

Αφού γράψετε (προαιρετικά) ένα κειμενάκι θα εμφανιστεί με ένα προτεινόμενο θέμα, και είστε έτοιμοι να του δώσετε μορφή σύμφωνα με τα γούστα σας:

Στο επάνω μέρος έχετε το μενού με τα εργαλεία, το οποίο περιλαμβάνει:

Theme: για αλλαγή του θέματός σας.

Palette: για αλλαγή χρωματικής παλέτας (οι προτεινόμενες δημιουργούν το πιο “σωστό” αποτέλεσμα).

Background: για αλλαγή εικόνας φόντου και εφαρμογή φίλτρων.

Text: για προσθήκη και επεξεργασία κειμένου.

Ειδικά για το Κείμενο (Text), ο κύκλος με το Style Suggestions, κάνει “μαγικά” και πολύ γρήγορα:

Να σημειώσω ακόμη πως σε οποιοδήποτε σημείο της εικόνας μας κάνουμε κλικ, θα εμφανίζεται το παρακάτω συννεφάκι, για να προσθέσετε κείμενο, εικόνα, χρώμα:

Μόλις ολοκληρώσετε τη δημιουργία σας, μπορείτε να τη μοιραστείτε. Πατήστε Share, δηλώστε τίτλο, κατηγορία, και δημιουργήστε δημόσιο ή ιδιωτικό σύνδεσμο. Στα θετικά της εφαρμογής η δυνατότητα να κατεβάσετε τη δημιουργία σας σε αρχείο στον υπολογιστή σας:

Page

Η δημιουργία σελίδας, ακολουθεί την ίδια λογική. Όλα είναι μπροστά σας με ένα κλικ. Επιλέγετε θέμα και κάνετε κλικ στα σημεία που εμφανίζεται σταυρός για να προσθέσετε περιεχόμενο:

Με τη δημιουργία μιας σελίδας θα μπορούσαμε να προβάλουμε κάποιο συγκεκριμένο θέμα, με μορφή Ιστοτόπου (πχ. μια πρόσκληση σε εκδήλωση, ένα περιβαλλοντικό ζήτημα, κλπ…). Είναι ίσως το πιο γρήγορο εργαλείο και δε χρειάζεται να επισημάνουμε κάτι άλλο. Προσθέτετε περιεχόμενο και το μοιράζεστε με το κουμπί Share.

Video

Το 3ο εργαλείο του Spark είναι ίσως το πιο χρήσιμο. Μπορούμε να δημιουργήσουμε βίντεο με μορφή slideshow, να προσθέσουμε περιεχόμενο και μουσική ή τη φωνή μας. Στην επάνω δεξιά οθόνη μπορείτε να επιλέξετε θέμα, διάταξη και να προσθέσετε μουσική. Στο κέντρο της οθόνης μας, προσθέτουμε εικόνα, βίντεο, εικονίδια και κείμενο, ενώ στο κάτω μέρος προσθέτουμε slides για το βίντεό μας. Τέλος πατώντας το κουμπάκι με το μικρόφωνο ξεκινά ηχογράφηση για να εισάγουμε ήχο από το μικρόφωνό μας:

Τι άλλο να ζητήσει κανείς από μια εφαρμογή; Πραγματικά μας παρέχει 3 πολύ ωραία εργαλεία, με σημαντικότερο το γεγονός ότι για όλα μας έχει και μία πρόταση ώστε να μην ξεκινάμε από λευκό καμβά. Αυτός είναι και ο λόγος που δε θα προβληματίσει κανέναν, ακόμη και τον αρχάριο να δημιουργήσει και να μοιραστεί τα έργα του.

Αξίζει να δείτε και τα παρακάτω βιντεάκια με οπτικοακουστικό υλικό για κάθε ένα από τα 3 εργαλεία του Adobe Spark:

Αν βρήκατε ενδιαφέροντα τα παραπάνω, δοκιμάστε το τώρα!

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο