Λογισμικό

Musescore: Το Ελεύθερο Λογισμικό Αποτύπωσης και Αναπαραγωγής Μουσικής

Μέχρι σήμερα ο Ιστότοπος στον οποίο βρίσκεστε μετρά περισσότερα από 200 άρθρα – οδηγούς για εκπαιδευτικά εργαλεία. Κάθε συνάδελφος ανεξαρτήτου ειδικότητας, μπορεί να βρεί κάποιο εργαλείο και να το χρησιμοποιήσει στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στο άρθρο αυτό έχουμε κάτι πιο εξειδικευμένο για τους αγαπητούς συναδέλφους που διδάσκουν Μουσική. Σε αντίθεση με άλλα άρθρα που σας περιγράφω βήμα προς βήμα τι πρέπει να κάνετε, εδώ απλά θα σας το παρουσιάσω, διότι οι γνώσεις μου στη μουσική είναι περιορισμένες. Έμαθα για το αυτό από τον Ιστότοπο της ομάδας εργασίας για το ανοικτό περιεχόμενο στην εκπαίδευση. Πρόκειται για το MuseScore, ένα από τα πλέον διαδεδομένα ελεύθερα λογισμικά αποτύπωσης και αναπαραγωγής μουσικής σημειογραφίας. Το MuseScore μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές ώστε να κατανοήσουν τη μουσική γραφή. Ταυτόχρονα μπορούν να ακούνε τις δημιουργίες τους, αλλά και να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια αρκετά μεγάλη βάση με έτοιμες παρτιτούρες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το Musescore είναι ένα εξαιρετικά εύχρηστο πρόγραμμα. Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των οργάνων ενώ για την αλλαγή τονικότητας, μουσικού κλειδιού και μέτρου καθώς και για την εισαγωγή συμβόλων δυναμικής, συγχορδιών και κειμένου υπάρχουν ειδικά κουμπιά σε παλέτες που βρίσκονται στα αριστερά της οθόνης:

Το πρόγραμμα επίσης συνεργάζεται πλήρως με λογισμικά Screen Readers (NVDA και JAWS) για άτομα με προβλήματα όρασης ενώ είναι δυνατή η εκτέλεση του προγράμματος και σε οθόνη Βraille.

Η εφαρμογή διαθέτει και έκδοση στα ελληνικά με τη μετάφραση να έχει γίνει από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο για λειτουργικά συστήματα Linux, Mac-OS, Windows, με την άδεια GNU General Public License. Μπορεί ακόμη να εγκατασταθεί σε smartphone και tablets λειτουργικού συστήματος iOS, Android και Windows Phone.

Η κοινότητα του musescore  είναι τεράστια και υπάρχουν χιλιάδες παρτιτούρες κατηγοριοποιημένες με πολλά φίλτρα για να τις χρησιμοποιήσετε ή και να τις επεξεργαστείτε .

Στον επίσημο Ιστότοπο υπάρχει Φόρουμ Υποστήριξης, και λεπτομερές Εγχειρίδιο. Αναλυτικές οδηγίες εγκατάστασης και χρήση μπορείτε να βρείτε στον επίσημο Ιστότοπο της Εφαρμογής, αλλά και στο υπερπλήρες κανάλι της εφαρμογής στο Youtube:

Φίλοι Μουσικοί, δοκιμάστε το!

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο