Ενσωμάτωση Δημοσκοπήσεων και Ερωτηματολογίων με το Votesy

Ενημέρωση: Το Votesy τερμάτισε τη λειτουργία του. Αξίζει να δείτε τα: Dotstorming, Padlet, Polldeep και eClass.


Σε προηγούμενο άρθρο γνωρίσαμε το Dotstorming, μια εφαρμογή για καταιγισμό ιδεών και δημιουργία διαδικτυακών ψηφοφοριών. Στο άρθρο αυτό θα γνωρίσουμε το Votesy. Το Votesy είναι ένα πολύ χρήσιμο (δωρεάν) εργαλείο για να δημιουργήσετε ερωτηματολόγια και δημοσκοπήσεις. Τα δυνατά σημεία της εφαρμογής η ευχρηστία της και η δυνατότητα ενσωμάτωσης σε Ιστοτόπους. Υποστηρίζει 3 διαφορετικούς τύπους δημοσκοπήσεων, βασισμένα σε:

-κείμενο

-εικόνα

-βίντεο.

Για να δημιουργήσετε τα δικά σας, επισκεφτείτε τον επίσημο Ιστότοπο της εφαρμογής και κάντε εγγραφή. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε το λογαριασμό που ήδη διαθέτετε σε Facebook, Twitter ή Google. Μόλις ολοκληρώσετε την εγγραφή σας, θα λάβετε στο γραμματοκιβώτιό σας, ένα email επιβεβαίωσης – ενεργοποίησης του λογαριασμού σας.

Αφού συνδεθείτε θα πατήσετε δημιουργία ερώτησης (Create a Question):

Από το σημείο αυτό και έπειτα η εφαρμογή θα φροντίσει για κάθε βήμα σας, ώστε να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πρώτο βήμα λοιπόν να γράψετε την ερώτησή σας, να διαλέξετε μια κατηγορία, και να γράψετε (υποχρεωτικά) μια περιγραφή για αυτήν:

Μόλις συμπληρωθούν τα παραπάνω πατάτε επόμενο (Next) για να πάτε στο 2ο βήμα. Εδώ πρέπει να γίνει η επιλογή του τύπου της ερώτησης. Οι ερωτήσεις έχουν τη μορφή πολλαπλής επιλογής η οποία μπορεί να γίνεται με κείμενο, εικόνες ή βίντεο:

Στην περίπτωση του κειμένου (Text) είναι σαν να δημιουργείτε μια κλασική ερώτηση πολλαπλής επιλογής. Να σημειώσουμε εδώ πως δεν πρόκειται για κουίζ (όχι ότι απαγορεύεται), αλλά περισσότερο για να κάνετε μια δημοσκόπηση – ψηφοφορία, για κάποιο θέμα.

Στην περίπτωση της εικόνας αντί να γράφετε κείμενο στις διαθέσιμες επιλογές, θα ανεβάζετε εικόνες ή θα επικολλάτε τη διεύθυνσή τους (url) για να τεθούν σε ψηφοφορία:

Τέλος στην περίπτωση του βίντεο, κάνουμε την ίδια δουλειά, μόνο που εδώ θα δηλώνουμε διευθύνσεις βίντεο (url), από τα πιο γνωστά αποθετήρια (Youtube, Vimeo, Facebook κλπ):

Το 4ο και τελευταίο βήμα περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις της ψηφοφορίας μας, πριν τη δημοσιεύσουμε. Εδώ οι επιλογές είναι πάρα πολλές και αποτελούν από μόνες τους ένα ακόμη θετικό της εφαρμογής. Μπορείτε να ορίσετε ιδιωτικότητα, να επιτρέψετε να ψηφίζει ο οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση, να επιτρέψετε τροποποίηση ψήφου για χρονικό διάστημα που εσείς θα ορίσετε! Ακόμη, μπορείτε να επιτρέψετε σε όσους απαντάνε να προσθέσουν δικές τους απαντήσεις, να ορίσετε χρόνο διάθεσης και προθεσμίες, αλλά και να βλέπουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Πραγματικά πολλές επιλογές για να “φέρετε τη δημοσκόπηση στα μέτρα σας”!

Μόλις ολοκληρώσετε τις ρυθμίσεις, επιλέγετε Υποβολή της Ερώτησης (Submit My Question) και είστε έτοιμοι να κοινοποιήσετε τη δημοσκόπησή σας. Αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω κοινοποίησης μοναδικού συνδέσμου(URL), είτε με ενσωμάτωση (Embed) στον Ιστότοπό σας (με χρήση του κώδικα που παράγει η εφαρμογή):

Τόσο γρήγορα και τόσο απλά…

Πραγματικά αξίζει να το δοκιμάσετε και να πάρετε ιδέες από τις αμέτρητες ερωτήσεις που δημιούργησαν οι χρήστες της εφαρμογής. Πρόκειται για ένα εργαλείο με μεγάλη απήχηση στην εκπαιδευτική κοινότητα, κυρίως στην Αμερική. Για να καταλάβετε, δημιούργησα δύο κουίζ με ενδιάμεσο χρόνο το πολύ 2 λεπτά της ώρας και στο χρόνο αυτό είχαν ήδη δημιουργηθεί μερικές δεκάδες δημοσκοπήσεις από άλλους χρήστες της πλατφόρμας. Όποτε χρειαστείτε λοιπόν ένα εργαλείο ψηφοφορίας, μη διστάσετε να το χρησιμοποιήσετε!

Δείτε ακόμη το τρέϊλερ της εφαρμογής:

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο