Πολυμεσικά Φύλλα Εργασίας και Τεστ Αξιολόγησης με το Wizer

Έχω δοκιμάσει και σας έχω παρουσιάσει δεκάδες εργαλεία για τη δημιουργία online ασκήσεων και τεστ αξιολόγησης. Με μια γρήγορη αναζήτηση στα εργαλεία Web 2.0 θα βρείτε σίγουρα κάποιο που να ταιριάζει στις ανάγκες σας. Στο άρθρο αυτό όμως σας έχω κάτι ξεχωριστό. Το όνομα αυτού Wizer! Πρόκειται για ένα πανίσχυρο εργαλείο, ίσως το πιο ολοκληρωμένο από όσα έχουμε δει μέχρι τώρα, αν και μετρά μόλις ενάμιση χρόνο παρουσίας στο διαδίκτυο. Εκπαιδευτικοί από όλο τον κόσμο το έχουν “αγκαλιάσει”, λόγω της ευχρηστίας και των επιλογών που παρέχει, και μάλιστα δωρεάν! Την τελευταία εβδομάδα αποτελεί τη βασική μου ενασχόληση, προσπαθώντας να ανακαλύψω όλα όσα παρέχει και είμαι έτοιμος να τα μοιραστώ μαζί σας.

Έστω ότι θέλετε να δημιουργήσετε ένα φύλλο εργασίας, με μερικά εισαγωγικά, κάποιες δραστηριότητες, πηγές πληροφοριών κλπ. Όσοι έχετε δημιουργήσει κάτι αντίστοιχο γνωρίζετε πως μπορεί να χρειαστείτε μια ολόκληρη μέρα (ίσως και περισσότερο) για να δημιουργήσετε κάτι αξιόλογο. Το πιο πιθανό, ακόμη και μετά από τόσο κόπο, είναι πως όταν τα πάρουν στα χέρια τους οι μαθητές, μπορεί για κάποιους να εξακολουθεί να αποτελεί ένα αδιάφορο κομμάτι χαρτί. Φανταστείτε λοιπόν όλα τα παραπάνω να παρουσιαστούν μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή, με ένα όμορφο πολυμεσικό περιβάλλον εμπλουτισμένο με εικόνες βίντεο κλπ. Ακόμη και ο πιο “δύσκολος” μαθητής θα εντυπωσιαστεί, θα θέλει να το χρησιμοποιήσει και εσείς δε θα έχει χρειαστεί να “ξενυχτήσετε” για να το δημιουργήσετε. Αν βρίσκετε ενδιαφέρουσα την ιδέα, τότε επιβάλλεται να γνωρίσετε το Wizer.

Επισκεφτείτε τον επίσημο Ιστότοπο και κάντε εγγραφή ως εκπαιδευτικός:

Θα σας ζητηθεί να συμπληρώσετε το προφίλ σας με την ειδικότητά σας, την ηλικιακή ομάδα που διδάσκετε και τη χώρα και είστε έτοιμοι να δημιουργήσετε.  Πατάμε Δημιουργία Νέου Φύλλου Εργασίας (Create New Worksheet):

Μόλις το πατήσετε θα εκπλαγείτε από τις διαθέσιμες επιλογές. Στη δεξιά στήλη θα βρείτε πολύ όμορφα πρότυπα για την επένδυση της δημιουργίας σας και στο κέντρο θα βρείτε όλα τα εργαλεία για τη δημιουργία ενοτήτων και ασκήσεων. Πραγματικά απίστευτες επιλογές. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, συμπλήρωσης κενού, σύντομης απάντησης, αντιστοίχισης, ταξινόμησης, εισαγωγή εικόνων και βίντεο και ενσωμάτωση κώδικα, μερικά μόνο από τα διαθέσιμα εργαλεία:

Ας δούμε ένα παράδειγμα με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Το επιλέγετε, γράφετε την ερώτηση, τη μορφοποιείτε και αν θέλετε προσθέτετε εικόνες και συνδέσμους. Αν το επιθυμείτε μπορείτε ακόμη και να ηχογραφήσετε την ερώτησή σας! Στη συνέχεια προσθέτετε τις πιθανές απαντήσεις και επιλέγετε την σωστή. Τόσο εύκολα!

Αφού δημιουργήσετε τα φύλλα εργασίας, θα πάτε στο δεύτερο βήμα (Assign To Students) για να αναθέσετε τα φύλλα στους μαθητές σας:

Κι εδώ οι επιλογές αμέτρητες. Δίνετε όνομα, και αναθέτετε τα φύλλα, μέσω συνδέσμου, ενσωμάτωσης σε Ιστότοπο, και σε δημοφιλή εργαλεία ηλεκτρονικής τάξης όπως το Edmodo και το Google Classroom. Μην ξεχάσετε να ενεργοποιήσετε την επιλογή αυτόματης ανατροφοδότησης του μαθητή ώστε να βλέπει τις σωστές απαντήσεις μετά την ολοκλήρωση μιας αξιολόγησης (Automatic feedback to students – ON).

Γενικά δε θα σας προβληματίσει τίποτε. Αν και κάθε βήμα έχει αμέτρητες επιλογές, οι περισσότερες αφορούν το αισθητικό κομμάτι και πραγματικά δε θα σας δυσκολέψουν. Μπορείτε να πάρετε ιδέες από την ενότητα της εξερεύνησης (Explore) του διαδικτυακού τόπου.

Ακόμη μπορείτε να συμβουλευτείτε και το κανάλι της εφαρμογής στο Youtube για να δείτε οδηγίες και να πάρετε περισσότερες ιδέες για τις δικές σας δημιουργίες.

Αξίζει να δείτε και το παρακάτω βιντεάκι το οποίο παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο φύλλο με συνδυασμό πολλών δραστηριοτήτων:

Ξεκινήστε να δημιουργείτε κι εσείς τα δικά σας φύλλα. Αν συναντήσετε δυσκολία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου! Καλές δημιουργίες.

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο