Μετατρέψτε τα Βίντεο σε Μαθήματα με το EDpuzzle!

Στο άρθρο αυτό θα γνωρίσουμε την εφαρμογή EDpuzzle. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό εργαλείο, με το οποίο μπορούμε να προσαρμόσουμε ένα βίντεο στις ανάγκες μας και να το μετατρέψουμε σε επίκεντρο του μαθήματός μας ή μιας παρουσίασης. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα δικά μας βίντεο (από τον υπολογιστή μας) ή από τις διάσημες διαδικτυακές πλατφόρμες (Youtube, Vimeo, κ.α.)

Μερικά από τα  δυνατά σημεία του EDpuzzle, είναι:

η δυνατότητα να κόψουμε κάποιο κομμάτι του βίντεο (πολύ χρήσιμο ειδικά σε μεγάλου μεγέθους βίντεο)

η δυνατότητα να προσθέσουμε το δικό μας ήχο

η δυνατότητα να σχολιάσουμε φωνητικά σε οποιοδήποτε σημεία του, και

η δυνατότητα να δημιουργήσουμε διαδραστικά quiz σε οποιοδήποτε σημείο!

Ας δούμε πως μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε όλα τα παραπάνω.

Επισκεφτείτε τον επίσημο Ιστότοπο του EDpuzzle:

edu-puzzle-01

Επιλέγουμε την καρτέλα Εκπαιδευτικός και κάνουμε εγγραφή.

edu-puzzle-02

Θα μας ζητήσει τι μάθημα διδάσκουμε και σε ποιό Σχολείο (το καταχωρούμε στη βάση, αν δεν υπάρχει):

edu-puzzle-03

Μετά την εγγραφή και τα σχετικά, είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε! Μπορούμε να ανεβάσουμε(upload) το δικό μας βίντεο ή να αναζητήσουμε κάποιο έτοιμο από Youtube, επικολλώντας τη διεύθυνσή του. Μπορούμε ακόμη να αναζητήσουμε κάποιο με βάση τον τίτλο ή το θέμα του!

edu-puzzle-04

Αφού επιλέξουμε το βίντεο που θα χρησιμοποιήσουμε είμαστε έτοιμοι να το επεξεργαστούμε. Η εφαρμογή μας υποδεικνύει 4 βήματα:

edu-puzzle-05

1ο βήμα: Περικοπή του βίντεο! Στο κάτω μέρος του βίντεο, επιλέγετε σημείο έναρξης και σημείο τερματισμού και η εφαρμογή το αποθηκεύει για εσάς.

edu-puzzle-06

2ο βήμα: Η προσθήκη δικού σας ήχου-ηχογράφησης για όλη τη διάρκεια του βίντεο (π.χ. αν θέλετε να το περιγράψετε σε δική σας γλώσσα και να αντικαταστήσετε την τρέχουσα)

edu-puzzle-07

Να σημειώσουμε εδώ ότι η διαδικασία γίνεται πολύ απλά πατώντας το μπλε μικρόφωνο, οπότε ξεκινά και η ηχογράφηση (προφανώς χρειάζεστε μικρόφωνο).

3ο βήμα: Προσθήκη ηχητικών – σχολίων

edu-puzzle-08

Κάνετε κλικ στο μικρόφωνο, στο σημείο του βίντεο που επιθυμείτε και προσθέτετε ένα σχόλιο! Όταν πατήσετε την αναπαραγωγή το βίντεό σας θα σταματά για να ακουστεί το ηχητικό σας και στη συνέχεια θα προχωρά.

4ο βήμα: Προσθήκη Quiz κατά τη διάρκεια του βίντεο.

edu-puzzle-09

Πατάτε το καρτελάκι με το ερωτηματικό στο σημείο που θέλετε να εμφανίσετε το quiz. Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των quiz, τα οποία μπορεί να είναι πολλαπλής επιλογής, συμπλήρωσης κενού, ή απλά να εμφανίσετε ένα κειμενάκι  με κάποιο δικό σας σχόλιο.

Για να δείτε ένα παράδειγμα: Στο βίντεο που διάλεξα εγώ κάποια στιγμή δείχνει έναν επεξεργαστή, οπότε εγώ έφτιαξα ένα quiz στο σημείο αυτό όπου ρωτάω το χρήστη για το αν ήταν Intel ή AMD:

edu-puzzle-10

Δηλαδή, ξεκινάτε με την ερώτηση, γράφετε τις απαντήσεις και επιλέγετε τη σωστή, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα για ανατροφοδότηση (Feedback).

Αφού ακολουθήσετε τα παραπάνω θα έχετε έτοιμο το βίντεο σύμφωνα με τις ανάγκες σας και πλέον θα πρέπει να το αναθέσετε στους μαθητές σας. Φτιάξτε μια τάξη (π.χ. Πληροφορική Α΄ Γυμνασίου, Μαθηματικά, κλπ) και ορίστε αν θα μπορούν να προσπερνούν σημεία του video ή όχι(Prevent Skipping), και προθεσμία ημερομηνίας (Due Date).

edu-puzzle-12

Στη συνέχεια καλέστε τους μαθητές σας, με χρήση κωδικού, ή χρησιμοποιώντας ένα link, μέσω email, twitter, κλπ.

edu-puzzle-14

Έχετε πάντα στη διάθεσή σας τις εντολές Share, για να μοιραστείτε το βίντεο ή να το ενσωματώσετε στον Ιστότοπό σας, και Progress, για να παρακολουθείτε την πρόοδο των μαθητών σας.

edu-puzzle-16

Την ευελιξία αυξάνει και το γεγονός ότι η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για τους μαθητές μας και σε κινητές συσκευές, μέσω PlayStore:

edpuzzle-playstore

Αν η παραπάνω διαδικασία σας φαίνεται πολύπλοκη, σας βεβαιώνω πως δεν είναι. Αν ξέρετε τι θέλετε να κάνετε, το έχετε σχεδιάσει και προετοιμάσει κατάλληλα, η όλη διαδικασία θα κρατήσει μερικά λεπτά!

Δείτε το βίντεο επίδειξης του EDpuzzle:

Περισσότερα βίντεο, εντυπώσεις εκπαιδευτικών και καλές πρακτικές, μπορείτε να δείτε στο κανάλι του EDpuzzle στο Youtube.

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο