Κάνουμε τα πρώτα μας Προγραμματιστικά Βήματα με το CodeMonkey

Όπως είναι γνωστό από τη φετινή Σχολική Χρονιά ήρθαν ή θα έρθουν σε επαφή με τον Προγραμματισμό και οι μικρότεροι μαθητές του Γυμνασίου. Οι 5 ώρες στον Προγραμματισμό της Ύλης είναι λίγες, αλλά καθοριστικές ώστε να κάνουμε τους μαθητές μας να αγαπήσουν τη λέξη “κώδικας”. Έτσι, πέρα από το Scratch που αποτελεί εγγύηση για την εισαγωγή στις Προγραμματιστικές έννοιες, σας προτείνω ανεπιφύλακτα και το CodeMonkey.

Γιατί CodeMonkey;

Πρόκειται για μία πολύ καλαίσθητη εφαρμογή, με όμορφα γραφικά, ωραίο ηχητικό background που παραπέμπει περισσότερο σε παιχνίδι. Οι δοκιμασίες είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας, και δε θα προβληματίσουν κανέναν (ούτε τον αρχάριο). Μπορείτε να το παρουσιάσετε στους μαθητές σας σε μία μόλις διδακτική ώρα! Σε κάθε βήμα παρέχονται οδηγίες και βοήθεια, και υποστηρίζεται η Ελληνική Γλώσσα.  Οι μαθητές εκδηλώνουν πολύ περισσότερο ενδιαφέρον συγκριτικά με το Scratch ή το MwPro, και πολλοί από αυτούς θα κάνουν εγγραφή για να συνεχίσουν να προγραμματίζουν παίζοντας στο σπίτι τους! Οι προκλήσεις πραγματικά πάρα πολλές (200 πίστες!) και η βοήθεια που παρέχεται κατατοπιστικότατη ώστε να μην “κολλήσει” κανείς κάπου. Το περιβάλλον είναι κάπως έτσι:

Στην αριστερά πλευρά βρίσκεται η επιφάνεια που λαμβάνει χώρα η εξέλιξη του παιχνιδιού, και στη δεξιά γράφετε τις εντολές ή τις επιλέγετε από τα αντίστοιχα κουμπιά εντολών στο κάτω μέρος της οθόνης (χωρίς να χρειαστεί να γράψετε ούτε μία λέξη).

Για να αποθηκεύεται η πρόοδός μας θα πρέπει να κάνουμε εγγραφή. Υπάρχει η δυνατότητα να εγγραφούμε ως απλοί (Home User) χρήστες, ως εκπαιδευτικοί (Teacher) για τη δημιουργία και διαχείριση τάξεων, και ως μαθητές (Student):

Στην περίπτωση που είμαστε εκπαιδευτικοί μπορούμε να δημιουργήσουμε σειρά μαθημάτων και να προσκαλέσουμε τους μαθητές μας να συμμετέχουν. Μπορούμε να δημιουργήσουμε λογαριασμούς και για αυτούς ή να δημιουργήσουμε ένα μοναδικό κωδικό  που θα τους τον κοινοποιήσουμε για να συμμετέχουν (Share Class Code):

Τα παρακάτω βίντεο παρουσιάζουν όλα όσα χρειάζεστε για να προγραμματίσετε με το CodeMonkey:

Αξίζει πραγματικά να το δοκιμάσετε, αλλά και να το προχωρήσετε σε υψηλότερα επίπεδα, αφού σίγουρα κάποιοι μαθητές σας θα το αγαπήσουν και θα έρθουν με απορίες από το σπίτι!

Δοκιμάστε το εδώ!

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο