Παρουσιάσεις με Διαδραστικούς Χάρτες και Εικόνες με το Heganoo

Στο σημερινό άρθρο θα σας παρουσιάσω κάτι ξεχωριστό. Πρόκειται για μια εφαρμογή με την οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε εξατομικευμένους διαδραστικούς χάρτες, και ονομάζεται Heganoo. Σε προηγούμενο άρθρο γνωρίσαμε το ScribbleMaps, αλλά το Heganoo είναι κάτι διαφορετικό. Εδώ, επιλέγετε μια τοποθεσία και μπορείτε σε αυτή να προσθέσετε πολυμεσικό περιεχόμενο, να κάνετε το ίδιο για κάποια άλλα σημεία στο χάρτη και στο τέλος να δημιουργηθεί αυτόματα μια πολύ ελκυστική παρουσίαση. Επιπλέον ακόμη κι αν δε θέλετε χάρτη, μπορείτε να ανεβάσετε μια δική σας εικόνα (π.χ. το εσωτερικό ενός υπολογιστή, το ανθρώπινο σώμα, κ.α.) και να επιλέξετε τα σημεία που επιθυμείτε να παρουσιάσετε. Ας το γνωρίσουμε…

Επισκεφτείτε τον Ιστότοπο και κάντε εγγραφή. Μόλις συνδεθείτε, θα μεταβείτε αυτόματα στον πίνακα ελέγχου της εφαρμογής και μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας έργο.

Πατήστε New Project και επιλέξτε τι είδους παρουσίαση θα κάνετε. Έχετε 3 επιλογές. Με την πρώτη (Map Slide) θα βασίζεται σε χάρτη, με τη δεύτερη (Image Map Slide), σε δική σας φωτογραφία, και με την τρίτη για τη δημιουργία παρουσίασης για κάποιο γεγονός. Η εφαρμογή σας παρέχει κάποια έτοιμα πρότυπα (templates) για να ξεκινήσετε, αλλά επειδή τα δοκίμασα όλα, θα σας πρότεινα να ξεκινήσετε από λευκό καμβά. Δώστε λοιπόν ένα όνομα στο έργο σας και πατήστε δημιουργία νέου (Create New):

Πρώτο βήμα, η επιλογή της τοποθεσίας. Μπορείτε να μετακινηθείτε στο χάρτη ή να πληκτρολογήσετε το σημείο ενδιαφέροντος. Μόλις φέρετε το χάρτη στα μέτρα σας θα δείτε πάνω του μια λευκή επεξήγηση με το πρώτο σημείο. Αυτήν απλά τη μετακινείτε στο επιθυμητό σημείο και μπορείτε να επεξεργαστείτε τις πληροφορίες που θα παρέχει.

Πηγαίνετε λοιπόν στο μολύβι δίπλα από το Untitled Landscape και απλά προσθέτετε πληροφορίες. Η εργαλειοθήκη στο πάνω μέρος έχει όσα χρειάζεστε (ίσως και περισσότερα). Κείμενο, εικόνες, βίντεο, κώδικας ενσωμάτωσης, είναι εργαλεία που δε συναντάμε σε αντίστοιχες εφαρμογές. Προσθέστε λοιπόν τις πληροφορίες, επεξεργαστείτε τις και κλείστε το παράθυρο επεξεργασίας, από το Χ στην επάνω δεξιά γωνία:

Πριν προχωρήσετε σε επόμενο σημείο, να πατάτε πάντα αποθήκευση (Save) από την αριστερή στήλη. Εδώ θα βρείτε ακόμη ρυθμίσεις και εργαλεία μορφοποίησης για το χάρτη και τα σημεία που προσθέτετε. Ζουμ, αλλαγή χρωμάτων, γραμματοσειρές, κ.α., θα σας παρέχουν όλα όσα χρειάζεστε για να εξατομικεύσετε την παρουσίασή σας. Επιπλέον σε κάθε βήμα μπορείτε να κάνετε προεπισκόπηση των αλλαγών πατώντας Preview:

Μόλις ολοκληρώσετε το έργο σας και πατήσετε την τελευταία αποθήκευση, μπορείτε να το μοιραστείτε. Κι εδώ οι επιλογές του Heganoo ξεχωρίζουν. Υπάρχει δυνατότητα διαμοιρασμού μέσω μοναδικού συνδέσμου, αλλά και με τη χρήση Qr Code. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα ενσωμάτωσης σε Ιστότοπο, μέσω αυτόματης παραγωγής κώδικα.

Ένα παράδειγμα της εφαρμογής μπορείτε να δείτε εδώ.

Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Πραγματικά πρόκειται για μια ξεχωριστή εφαρμογή, με πάρα πολλές δυνατότητες. Για το μοναδικό θέμα που θα μπορούσε κανείς να γκρινιάξει είναι για τις παροχές της βασικής (και δωρεάν) έκδοσης. Μας επιτρέπει μόλις 2 έργα (projects) και μέγιστη μηνιαία προβολή, 100 φορές, που είναι πολύ λίγο. Αυτό βέβαια θα απασχολούσε αρκετά μια μεγάλη εταιρία, όχι όμως τον εκπαιδευτικό, όπου σε επίπεδο τάξης και με αρκετούς λογαριασμούς μαθητών, δε θα είχε θέμα λόγω των παραπάνω περιορισμών. Επίσης διάβασα σε αρκετά άρθρα, ότι δουλεύει καλύτερα σε Chrome. Παρόλα αυτά δεν παρατήρησα καμία διαφορά μεταξύ Chrome και Firefox (το δοκίμασα και στα δύο).

Όπως και να΄χει, αξίζει να το δοκιμάσετε. Δείτε και ένα σύντομο βιντεάκι με τα βασικά:

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο