Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λευκάδας για το επικίνδυνο “Blue Whale”

Σε εκτέλεση της υπ’ αριθμ. Πρωτ. 4495/23-5-2017 παραγγελίας της κας Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, και επ’ αφορμή πρόσφατων δημοσιευμάτων στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, θέλουμε με την παρούσα ανακοίνωση να επιστήσουμε την προσοχή στο ευρύ κοινό, ιδίως δε στους γονείς ανήλικων, ιδίως δε εφήβων, οι οποίοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με την επικινδυνότητα ενός καινοφανούς φαινομένου – χαρακτηριζόμενου ως παιχνιδιού – με τον τίτλο «Μπλε Φάλαινα», το οποίο ενέχει τον κίνδυνο αυτοτραυματισμού ή ακόμη και θανάτου των συμμετεχόντων.

Το εν λόγω παιχνίδι το οποίο απευθύνεται σε ανήλικα άτομα, τα  οποία χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διοργανώνεται από διαχειριστές («επικεφαλής»), οι οποίοι έρχονται σε επαφή με τους ανήλικους και ζητούν τα προσωπικά τους στοιχεία. Στη συνέχεια ο ανήλικος καλείται να φέρει εις πέρας, εντός διαστήματος 50 ημερών, αρχικές «απλές» δοκιμασίες, όπως λ.χ. να ακούσει ένα συγκεκριμένο τραγούδι, να παρακολουθήσει ένα συγκεκριμένο βίντεο ή να ξυπνήσει μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας. Ωστόσο η «δυσκολία» των δοκιμασιών κλιμακώνεται σταδιακά, καθώς οι ανήλικοι υποχρεούνται λ.χ. να παρακολουθήσουν ένα συνταρακτικό βίντεο τρόμου, να χαράξουν λέξεις ή σύμβολα στο σώμα τους, να τραυματίσουν ή και να σκοτώσουν κάποιο αδέσποτο ή κατοικίδιο ζώο, μέχρι την τελική πράξη αυτοκαταστροφής (πράξη αυτοκτονίας), η οποία οδηγεί με βεβαιότητα στο θάνατο. Κάθε φορά που ολοκληρώνεται μια δοκιμασία, ο ανήλικος υποχρεούται να στείλει μια φωτογραφία ή βίντεο προς απόδειξη της ολοκλήρωσης της δοκιμασίας. Επισημαίνεται ότι αν ο ανήλικος επιθυμεί να διακόψει τη συμμετοχή του στο παιχνίδι, εξαπολύονται εκ μέρους του διαχειριστή απειλές που στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν το υποψήφιο θύμα και να το αποτρέψουν από το να εγκαταλείψει το παιχνίδι. Κύριος δε στόχος των οργανωτών είναι πρωτίστως ευάλωτοι (είτε λόγω ιδιοσυγκρασίας είτε λόγω διάφορων άλλων προβλημάτων) ανήλικοι, τους οποίους οι διαχειριστές επιθυμούν να χειραγωγήσουν, καταργώντας την ελεύθερη βούλησή τους, και να τους οδηγήσουν στο θάνατο. Σύμφωνα με αναφορές στον τύπο, ήδη 130 παιδιά έχουν οδηγηθεί στην αυτοκτονία στη Ρωσία από όπου ξεκίνησε το παιχνίδι.

Προς αποφυγή τέτοιων κρουσμάτων στην περιοχή της Λευκάδας, η υπηρεσία μας έχει ήδη αποστείλει σχετικά έγγραφα στους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου αυτοί να προβούν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, σε ενημέρωση ανήλικων μαθητών, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της σχολικής ζωής κατά τον παιδαγωγικά προσήκοντα τρόπο. Σε κάθε δε περίπτωση  με την παρούσα ανακοίνωση παρακαλούμε τους γονείς, εκπαιδευτικούς και όσους άλλους έχουν την επιμέλεια ανήλικων να επαγρυπνούν και σε κάθε περίπτωση που υποπτευθούν ότι κάποιος ανήλικος σχεδιάζει να συμμετάσχει ή συμμετέχει ήδη σε τέτοιου είδους δοκιμασίες, να έλθουν ΑΜΕΣΑ σε επικοινωνία είτε με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (τηλ. 11188, email: ccu@cybercrimeunit.gov.gr), είτε με το Τμήμα Ασφάλειας Λευκάδας, είτε βέβαια με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λευκάδας. Επισημαίνεται βέβαια ότι σε κάθε περίπτωση οι χρήστες του διαδικτύου θα πρέπει να αποφεύγουν να γνωστοποιούν προσωπικά τους στοιχεία σε τρίτα άγνωστα άτομα στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι κ.κ Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,  στους οποίους κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλούνται για την ενημέρωση των Διευθυντών,  του διδακτικού προσωπικού, και των οικείων συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των σχολείων αρμοδιότητάς τους.

Ο κ. πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκάδας, στον οποίο κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλείται για την ανάρτηση αυτής, στην ιστοσελίδα και τον πίνακα ανακοινώσεων του Συλλόγου.

Ο κ. Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λευκάδας στον οποίο κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλείται για την ενημέρωση των μελών του Συλλόγου.

Δίνεται παραγγελία να δημοσιευτεί η παρούσα σε δικτυακούς τοπικούς Ιστότοπους και στις Τοπικές Εφημερίδες

Εκ της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λευκάδας

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο