Διαδικτυακά διαδραστικά μαθήματα με το Tes Teach with Blendspace

Στον ιστότοπό μου έχουμε γνωρίσει αρκετές διαδικτυακές πλατφόρμες για τη δημιουργία ψηφιακών τάξεων και μαθημάτων. Στο άρθρο αυτό θα δούμε μία ακόμη, η οποία ξεχωρίζει για την ευχρηστία της.  Ας γνωρίσουμε το Tes Teach with Blendspace!

Η εφαρμογή διαφημίζει το γεγονός ότι μπορούμε σε 5 μόλις λεπτά να δημιουργήσουμε ένα διαδικτυακό μάθημα. Για να είμαι ειλικρινής δεν το πολυπίστεψα, μέχρι που το δοκίμασα. Πρόκειται πράγματι για μια καλοσχεδιασμένη πλατφόρμα με εύχρηστο και ελκυστικό περιβάλλον δημιουργίας, αλλά και παρουσίασης των μαθημάτων. Ας το δούμε μαζί αναλυτικά.

Επισκεφτείτε τη σελίδα της εφαρμογής και κάντε εγγραφή. Αν έχετε λογαριασμό σε Google ή Facebook, μπορείτε να συνδεθείτε με έναν από αυτούς.

Η εφαρμογή θα σας ρωτήσει την ιδιότητά σας. Επιλέξτε εκπαιδευτικός (teacher) ή ότι άλλο επιθυμείτε, και μεταβείτε στον πίνακα ελέγχου. Εδώ μπορείτε να δημιουργήσετε τις ηλεκτρονικές τάξεις και τα μαθήματά σας. Για να δημιουργήσετε τάξεις στη δεξιά πλευρά δώστε ένα όνομα(Class Name) και την ηλικιακή ομάδα (Grade Level) και πατήστε Create Class:

Για τη δημιουργία μαθήματος για τις τάξεις σας, πατήστε New Lesson:

Την πρώτη φορά που θα δημιουργήσετε μάθημα, η εφαρμογή θα σας προτρέψει να δείτε ένα βίντεο με τα πρώτα βήματα.

Αξίζει πραγματικά να το δείτε:

Ας δούμε τώρα το περιβάλλον της εφαρμογής. Στην αριστερή πλευρά βρίσκεται η επιφάνεια στην οποία δημιουργείτε το μάθημά σας. Δώστε ένα τίτλο (1) και προσθέστε περιεχόμενο, απλά σύροντας και αφήνοντας στα κουτιά (2) με τις ενότητες, το υλικό που θέλετε να περιέχει το μάθημά σας. Η επιλογή του υλικού γίνεται από τη δεξιά εργαλειοθήκη (4). Εδώ μπορείτε να αναζητήσετε (3) , υλικό από τη Google, βίντεο από το Youtube, να ανεβάσετε δικά σας αρχεία, είτε από τον υπολογιστή σας, είτε από το λογαριασμό σας στο Drive της Google ή το Dropbox. Ακόμη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το υλικό από κάποιο ιστότοπο, να διαλέξετε κάποια εικόνα, και πολλά άλλα. Πραγματικά δεν υπάρχει κανένας περιορισμός και οι επιλογές αμέτρητες!

Σε κάθε ενότητα εκτός από το να προσθέσετε περιεχόμενο, μπορείτε να προσθέσετε κείμενο (Add Text):

και να έχετε στη διάθεσή σας έναν πλήρη επεξεργαστή κειμένου για να το διαμορφώσετε κατάλληλα:

Και επειδή σε πολλά μαθήματα θα χρειαστεί να προσθέσουμε και ένα quiz αξιολόγησης, οι δημιουργοί έχουν προβλέψει και για αυτό. Πατήστε Add Quiz και προσθέστε τις δικές σας ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής:

Αφού ολοκληρώσετε το μάθημά σας, μπορείτε πλέον να το μοιραστείτε. Κι εδώ οι επιλογές είναι πάρα πολλές. Μπορείτε να το κοινοποιήσετε μέσω μιας τάξης που έχετε δημιουργήσει στο Tes Teach, μέσω συνδέσμου, μέσω Twitter, Facebook, email, Google Classroom, ακόμη και μέσω Qr Code. Φυσικά παρέχεται και η δυνατότητα παραγωγής κώδικα ενσωμάτωσης σε Ιστότοπο.

Αν θέλετε, μπορείτε να ορίσετε δικαιώματα πρόσβασης στο μάθημα, αλλά και δικαιώματα στο υλικό που ανεβάζετε. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο, για παράδειγμα στην περίπτωση που ανεβάσετε ένα αρχείο και δε θέλετε να μπορούν οι χρήστες να το κατεβάσουν στον υπολογιστή τους. Να σημειώσουμε εδώ, πως για τα περισσότερα “γνωστά” αρχεία (pdf, doc, ppt), παρέχεται η δυνατότητα προεπισκόπησης μέσω του μαθήματος. Αν όμως δεν υποστηρίζεται η προεπισκόπιση (πχ ανεβάζετε ένα αρχείο zip ή rar με ασκήσεις), τότε το αρχείο κατεβαίνει αυτόματα στον υπολογιστή του μαθητή σας. Εξαιρετικές λειτουργίες, που δεν τις βρίσκουμε σε άλλα αντίστοιχα εργαλεία.

Τέλος, μια πολύ σημαντική λειτουργία, η προσθήκη συνεργατών – συνδιαμορφωτών περιεχομένου. Προσθέστε το email τους, στείλτε τους το σύνδεσμο, και πλέον έχετε συνεργάτες στο μάθημά σας:

Πραγματικά πρόκειται για ένα από τα πιο ολοκληρωμένα εργαλεία για τη δημιουργία ηλεκτρονικών μαθημάτων. Στα συν, η δυνατότητα υποστήριξης κινητών συσκευών (σε App Store και Chrome Web Store), αλλά και η δυνατότητα πρόσβασης σε ήδη έτοιμα μαθήματα της κοινότητας του Tes Teach with Blendspace.

Αξίζει ακόμη να πάρετε μερικές ιδέες για το πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή στην τάξη, επισκεπτόμενοι τον κόμβο 15 ideas to motivate students!

Δε μένει τίποτε άλλο λοιπόν, από το να ξεκινήσετε να δημιουργείτε τα δικά σας μαθήματα!

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο