Ρομποτική

Μαθήματα για τον προγραμματισμό του Lego EV3, από το EV3Lessons

Όλοι μας γνωρίζουμε την εταιρεία Lego και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε παίξει ή τουλάχιστον δεί τα δημοφιλή τουβλάκια. Εδώ και αρκετά χρόνια η Lego έχει παρουσιάσει εκπαιδευτικά ρομποτάκια τα οποία έχουν “μπει” για τα καλά στην εκπαίδευση και χρησιμοποιούνται από εκπαιδευτικούς σε πολλά σχολεία σε όλο τον κόσμο. Το πιο δημοφιλές ρομποτάκι αυτή τη στιγμή είναι το EV3. Αν δεν το γνωρίζετε, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά εδώ. Με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα βρείτε απίστευτο υλικό με οδηγίες, τόσο σε σημειώσεις όσο και σε μορφή βίντεο. Στο άρθρο αυτό θα σας παρουσιάσω το EV3Lessons. Πρόκειται για έναν ιστότοπο με μαθήματα για προγραμματισμό του EV3, ο οποίος υπάρχει εδώ και μερικά χρόνια, με πλούσιο υλικό που παρέχεται δωρεάν με άδεια CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License. (περισσότερα για τις άδειες Creative Commons, εδώ)

Δημιουργοί του Ιστοτόπου;

…Αυτοί οι δύο μικροί μαθητές:

Πρόκειται για τους αδερφούς Seshan (Sanjay και Arvind), οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει “πράματα και θάματα” με το ρομποτάκι της Logo. Έχοντας κερδίσει αμέτρητους διαγωνισμούς στις ΗΠΑ και όχι μόνο, έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο, κατασκευάζοντας απίθανα projects, κοουτσάροντας ομάδες ρομποτικής και πλέον υποστηρίζουν και παροτρύνουν μαθητές από όλο τον κόσμο να ασχοληθούν με τη ρομποτική. Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε το EV3Lessons.

Ο ιστότοπος συγκεντρώνει υλικό το οποίο εμπλουτίζεται συνεχώς και μεταφράζεται σε ολοένα και περισσότερες γλώσσες. Μέχρι στιγμής, στην ελληνική γλώσσα υπάρχουν τα παρακάτω μαθήματα:

  • Ανάγνωση θυρών και δεδομένων
  • Προχωρώντας Ευθεία
  • Απεικόνιση Κειμένου και Γραφικών
  • Προσαρμοσμένες Εικόνες και Ήχοι
  • Αισθητήρας Χρώματος
  • My Blocks με εισόδους/εξόδους
  • Προχώρα απόσταση
  • Ακολουθία γραμμής με τη χρήση MyBlocks
  • Επιτάχυνση

Αν αλλάξετε τη γλώσσα σε αγγλική, θα έχετε διαθέσιμα περισσότερα από 75 μαθήματα-οδηγούς, για κάθε επίπεδο χρήστη (από αρχάριο έως αρκετά προχωρημένο). Αξίζει πραγματικά να ρίξετε μια ματιά!

Τέλος, μπορείτε να πάρετε και μερικές ιδέες από τα έργα που έχουν δημιουργήσει οι αδελφοί Seshan, για τα οποία υπάρχουν βίντεο, αλλά και έτοιμος κώδικας σε όσα από αυτά χρειάστηκε (πχ κάποια χρησιμοποιούν python).

Μπορείτε να δείτε κι άλλα βίντεο, εδώ.

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο