Συνεργατικές παρουσιάσεις με την πλατφόρμα ανοικτού κώδικα SlideWiki

Πριν κάποια χρόνια, λέγαμε τη λέξη “Παρουσίαση”, και το μυαλό μας πήγαινε κατευθείαν στο Powerpoint. Εργασίες, παραδοτέα προγραμμάτων, εκδηλώσεις, όλα με το Powerpoint. Η εμφάνιση των web 2.o εφαρμογών, έφερε αλλαγές, με όλο και περισσότερους εκπαιδευτικούς να χρησιμοποιούν τα συνεργατικά, διαδικτυακά εργαλεία για τη δημιουργία παρουσιάσεων. Στον ιστότοπό μου, έχουμε γνωρίσει αρκετά τέτοια εργαλεία (δείτε τα εδώ) και στο άρθρο αυτό θα γνωρίσουμε ένα ακόμη. Πρόκειται για τη βραβευμένη πλατφόρμα ανοικτού κώδικα SlideWiki! Στο SlideWiki, μπορούν όλοι οι χρήστες να δημιουργήσουν, να επεξεργαστούν, να ενημερωθούν, να τροποποιήσουν και να μοιραστούν από κοινού παρουσιάσεις.

Ότι υλικό ανεβαίνει στο SlideWiki, πρέπει να ακολουθεί κανόνες και βασίζεται στις αρχές των Ανοιχτών Εκπαιδευτικών Πόρων (OER – Open Education Resources). Όλο το περιεχόμενο δημοσιεύεται με τη χρήση Αδειών Creative Commons (δείτε σχετικό άρθρο). Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να επαναχρησιμοποιείτε, να τροποποιείτε και να διαμοιράζεστε περιεχόμενο δικών σας ή άλλων χρηστών του SlideWiki. Μπορείτε να δείτε περισσότερα σχετικά με τις αρχές που διέπουν τις παρουσιάσεις του SlideWiki, εδώ. Ας το γνωρίσουμε λοιπόν.

Επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο και κάντε εγγραφή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λογαρισμό που ήδη διαθέτετε στη Google για πιο γρήγορη είσοδο στην πλατφόρμα. Αφού συνδεθείτε πατήστε το κουμπί Πρόσθεσε δέσμη παρουσιάσεων, για τη δημιουργία της παρουσίασής σας:

Η εφαρμογή θα σας ζητήσει Τίτλο, τη γλώσσα, μια σύντομη περιγραφή και το θέμα (πρότυπο στο οποίο θα βασιστεί η παρουσίαση). Όλα αυτά δε χρειάζεται να σας προβληματίσουν πολύ, διότι μπορούν να αλλάξουν οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε. Μπορείτε να επιλέξετε ένα έτοιμο αρχείο παρουσίασης (δημιουργημένο με Powerpoint ή OpenOffice), πατώντας το Select file. Αν δεν το κάνετε θα ξεκινήσετε από το μηδέν μια κενή παρουσίαση. Πρίν πατήσετε τη Δημιουργία δέσμης παρουσιάσεων, θα πρέπει να τσεκάρετε ότι συμφωνείτε με τους όρους χρήσης του SlideWiki. Αξίζει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στις εικόνες που θα χρησιμοποιήσετε στην παρουσίασή σας οι οποίες πρέπει να ανήκουν στο κοινό κτήμα ή να διατίθενται υπό την άδειa Creative Commons Attribution:

Η παρουσίασή σας θα ξεκινήσει με μία διαφάνεια και ένα πλήρες περιβάλλον εργασίας για τη διαχείρισή της:

Για να δούμε τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες της πλατφόρμας πατάμε προσθήκη διαφάνειας και βλέπουμε στην αριστερή εργαλειοθήκη την πληθώρα αντικειμένων που έχουμε στη διάθεσή μας. Κείμενο, Εικόνα, Βίντεο, Επεξεργαστή html, και πολλά ακόμη:

Ας δούμε αναλυτικά τι περιέχει η κάθε καρτέλα:

1.Προσθήκη κειμένου. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα πλαίσιο κειμένου (δείτε την εικόνα που ακολουθεί), το οποίο μπορείτε να επεξεργαστείτε από την υπερπλήρη εργαλειοθήκη μορφοποίησης, που εμφανίζεται.

2. Προσθήκη εικόνας. Σας υπενθυμίζω ότι οι εικόνες που θα χρησιμοποιήσετε στην παρουσίασή σας, πρέπει να ανήκουν στο κοινό κτήμα ή να διατίθενται υπό την άδειa Creative Commons Attribution.

3. Προσθήκη βίντεο από το Youtube. Κι εδώ οι επιλογές απίστευτες. Κώδικας ενσωμάτωσης, url, διαστάσεις και επιλογές προβολής θα σας παρέχουν όλα όσα χρειάζεστε για να φέρετε στα μέτρα σας το βίντεο που θέλετε να προβάλετε.

4. Στην καρτέλα Άλλο… θα βρείτε εργαλεία ενσωμάτωσης, εισαγωγής πίνακα, εργαλείο για προσθήκη μαθηματικών τύπων και ενσωμάτωση κώδικα (για προγραμματισμό).

5. Στην καρτέλα Ιδιότητες μπορείτε να αλλάξετε βασικά χαρακτηριστικά των διαφανειών σας, όπως το όνομα, τη διάταξη, τις διαστάσεις, κ.α.

Αφού προσθέσετε περιεχόμενο πατάτε αποθήκευση (save), για να αποθηκευτούν οι αλλαγές που πραγματοποιήσατε. Όποτε επιθυμείτε μπορείτε να επιστρέφετε στον πίνακα ελέγχου σας και να βλέπετε μια σύνοψη της παρουσίασης και των χαρακτηριστικών της:

Όλα τα παραπάνω είχαν να κάνουν με τη δημιουργία της παρουσίασης. Τα ενδιαφέροντα όμως σημεία της εφαρμογής θα τα δούμε τώρα. Το σημαντικό με το SlideWiki όπως προαναφέραμε είναι η δυνατότητα συνεργασίας και επαναχρησιμοποίησης του περιεχομένου. Για να γίνει εξαγωγή και κοινοποίηση της παρουσίασης θα χρειαστείτε την εργαλειοθήκη ακριβώς κάτω από την προεπισκόπηση των διαφανειών. Εδώ θα βρείτε:

Προβολή της παρουσίασης, δυνατότητα λήψης σε pdf για εκτύπωση, δυνατότητα λήψης και σε άλλες μορφές, κοινοποίηση μέσω δημοφιλών κοινωνικών δικτύων, δήλωση θετικής ψήφου (like), και αναφορά (report) για περιπτώσεις ακατάλληλου περιεχομένου ή μη τήρησης των κανόνων:

Στη δεξιά πλευρά του πίνακα ελέγχου θα βρείτε το κουμπί δημιουργίας εικονικού δωματίου (presentations room). Σήμερα που γράφω το άρθρο η εφαρμογή με προειδοποιεί ότι πρόκειται για δοκιμαστική έκδοση, αλλά εγώ δε διαπίστωσα καμία δυσλειτουργία στις δοκιμές που έκανα. Πατήστε λοιπόν το Presentations Room:

Δώστε ένα όνομα στο δωμάτιό σας (Enter a room name) και πατήστε επόμενο (Next):

Μόλις το δωμάτιό σας δημιουργηθεί, θα σας ζητηθεί η ενεργοποίηση του μικροφώνου ώστε να μπορείτε να μιλάτε στους συνεργάτες σας…

…και θα βλέπετε την παρουσίαση σε αυτό. Εδώ μπορείτε να προσκαλέσετε τους συνεργάτες σας (μέχρι και 100!!!), κοινοποιώντας τους ένα μοναδικό σύνδεσμο:

Μόλις συνδεθούν οι συνεργάτες σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ακόμη χρήσιμη λειτουργία, αυτή της συνομιλίας και της αποστολής ερωτήσεων – απαντήσεων:

Ένας άλλος τρόπος (και μάλλον καλύτερος) για τη συνεργασία είναι η δημιουργία Ομάδων Εργασίας (Groups). Από τον πίνακα ελέγχου χρήστη, επιλέγετε Groups, και δημιουργήστε Ομάδες δίνοντας όνομα και περιγραφή. Η επιλογή Add User σας εμφανίζει άτομα που είναι ήδη εγγεγραμμένα στο SlideWiki για άμεση συνεργασία:

Τελευταίο βήμα για να είναι διαθέσιμη η παρουσίασή σας στην κοινότητα του SlideWiki, είναι η ενεργοποίηση της Δημοσίευσης (ενεργοποιώντας το κουμπί Published). Εδώ επιλέγετε αν θα υπάρχει δυνατότητα επεξεργασίας της παρουσίασής σας, τις ομάδες με τις οποίες θα συνεργαστείτε και γενικά τις λεπτομέρειες προβολής και διαμοιρασμού των έργων σας:

Αυτό ήταν! Μια πολύ εντυπωσιακή εφαρμογή, με απίστευτες δυνατότητες και μοναδικό προαπαιτούμενο σύνδεση στο διαδίκτυο και ένα σύγχρονο φυλλομετρητή (browser). Να σημειώσω εδώ πως η χρήση του Chrome θα σας παρέχει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τους άλλους browsers, διότι υποστηρίζει τη μετατροπή ομιλίας σε κείμενο (voice to text), το οποίο υποστηρίζεται και από το SlideWiki. Η εφαρμογή εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα χαρακτηριστικά που την κάνουν ολοένα και πιο ελκυστική, οπότε σας προτρέπω να τη δοκιμάσετε!

Αν σας αρέσουν τα βίντεο, η λίστα αναπαραγωγής που ακολουθεί θα σας βοηθήσει στα πρώτα σας βήματα:

Καλές Δημιουργίες!

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο