Ανανεωμένο Kahoot για τη δημιουργία διασκεδαστικών Quiz!

Το Kahoot το γνωρίσαμε αναλυτικά στον ιστότοπό μου περίπου ενάμιση χρόνο πριν. Πρόκειται για μια από τις δημοφιλέστερες εφαρμογές δημιουργίας quiz και εκπαιδευτικών παιχνιδιών. Προσωπικά θεωρώ πως μαζί με το Quizizz είναι οι δύο πιο εύχρηστες και σας τις συστήνω ανεπιφύλακτα.

Επανέρχομαι στο άρθρο αυτό, διότι μόλις χθες ανακοινώθηκαν αλλαγές και προσθήκες που θα κάνουν τη δημιουργία quiz από τον εκπαιδευτικό ακόμη πιο εύκολη. Αν δεν έχετε δει ξανά το Kahoot, σας προτείνω να διαβάσετε το πρώτο μου άρθρο για να πάρετε μια πρώτη ιδέα. Ας δούμε τώρα μαζί τι άλλαξε…

Όσοι έχετε χρησιμοποιήσει ξανά το Kahoot θα δείτε ότι όλο το περιβάλλον ξανασχεδιάστηκε. Γραμματοσειρές, λογότυπα, διεπαφή, χωρίς όμως να ψάχνεις που πήγε εκείνο ή το άλλο. Μιλάμε μόνο για αλλαγές αισθητικής φύσεως.

Επίσης έγινε σημαντική βελτίωση στην οργάνωση των quiz στον πίνακα ελέγχου, ώστε να μπορείτε να τα αναζητάτε κατηγοριοποιημένα (δικά σας, αγαπημένα, διαμοιραζόμενα).

Η σημαντικότερη όμως προσθήκη στο ανανεωμένο Kahoot, είναι η δυνατότητα εισαγωγής ερωτήσεων μέσω ενός υπολογιστικού φύλλου. Μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ, ένα πρότυπο που δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό και να το επεξεργαστείτε σε MS Excel, Google Spreadsheets και LibreOffice. (Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε πάντα το πρότυπο από τον επίσημο ιστότοπο, καθώς έχει μορφοποιηθεί έτσι ώστε να υπάρχει συμβατότητα και να προβάλλεται σωστά το περιεχόμενο). Προσέξτε ακόμη…

-Το μέγιστο μήκος ερωτήματος να είναι 95 χαρακτήρες συμπεριλαμβανομένων των κενών διαστημάτων.

Το μέγιστο μήκος απάντησης να είναι 60 χαρακτήρες συμπεριλαμβανομένων των κενών διαστημάτων.

Κάθε ερώτηση πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο εναλλακτικές απαντήσεις και τουλάχιστον μία σωστή απάντηση.

Μόλις συμπληρώσετε τις ερωταπαντήσεις, αποθηκεύετε το υπολογιστικό φύλλο σε μορφή .xlsx. Τώρα είναι έτοιμο να το μεταφορτώσετε για να δημιουργηθεί το quiz! Βεβαιωθείτε ότι το μέγεθος του αρχείου δεν υπερβαίνει το 1MB.

Για να μεταφορτώσετε – εισαγάγετε τις ερωτήσεις στην πλατφόρμα, πατήστε το κουμπί Δημιουργία (Create).  Επιλέξτε ως τύπο παιχνιδιού κουίζ.

Αφού προσθέσετε τον τίτλο, την περιγραφή και την εικόνα που αντιπροσωπεύει το νέο σας Κahoot, θα φτάσετε στον δημιουργό του παιχνιδιού (Game Creator) όπου θα δείτε μια επιλογή εισαγωγής ερωτήσεων από ένα υπολογιστικό φύλλο (Import from spreadsheet).

Επιλέξτε το υπολογιστικό φύλλο ή σύρετε και αφήστε το με Drag & Drop στο παράθυρο διαλόγου και κάντε κλικ στην επιλογή Εισαγωγή

Εάν κάτι λείπει, ένα μήνυμα σφάλματος θα σας δώσει όλες τις λεπτομέρειες. Μπορείτε να επιστρέψετε στο υπολογιστικό φύλλο σας για να διορθώσετε αυτά τα σφάλματα και να κάνετε εκ νέου φόρτωση του αρχείου. Εναλλακτικά, μπορείτε απλά να παρακάμψετε τις ερωτήσεις με σφάλματα και να προχωρήσετε χωρίς αυτά. Εάν ξεχάσατε να προσθέσετε το χρονικό όριο για μια από τις ερωτήσεις ή εισάγετε έναν μη υποστηριζόμενο αριθμό, θα οριστεί αυτόματα σε 20 δευτερόλεπτα. Τόσο απλά!

Για να δείτε περισσότερα σχετικά με τη νέα αυτή προσθήκη, μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο στον επίσημο ιστότοπο.

Επίσης το παρακάτω βιντεάκι περιγράφει τις παραπάνω αλλαγές σε 2 λεπτά:

Οι αλλαγές συνεχίστηκαν και στην εφαρμογή για κινητά (Android και iOS). Κάντε κλικ στην εικόνα που ακολουθεί για να κατεβάσετε την εφαρμογή στο κινητό σας, ανάλογα με το λειτουργικό:Κι εδώ τα πράγματα απλουστεύτηκαν. Με λίγα μόλις κλικ στην οθόνη του κινητού σας γίνεστε δημιουργοί εντυπωσιακών και διασκεδαστικών παιχνιδιών:

Θα κλείσω το άρθρο με ένα βιντεάκι σχετικά με τη χρήση κινητών στο Σχολείο για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Έτσι για λίγο ζήλια και μελαγχολία… 🙂

Καλές δημιουργίες!

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο