Συνεργασία και σχολιασμός βίντεο με το Vynchronize

Στο άρθρο αυτό θα δούμε ένα ακόμη συνεργατικό εργαλείο, το Vynchronize. Πήρε το όνομά του από τις λέξεις Video και Synchronize, και πρόκειται για μια διαδικτυακή εφαρμογή, στην οποία μπορείτε να ξεκινήσετε ένα μάθημα ή μια συζήτηση που θα έχει ως επίκεντρο κάποιο βίντεο. Η εφαρμογή είναι 100% δωρεάν (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) και μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα, χωρίς κανένα προαπαιτούμενο. Ας τη γνωρίσουμε…

Επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο. Η εφαρμογή θα σας καλωσορίσει και χωρίς καμία εγγραφή, θα σας ζητήσει να δώσετε το όνομά σας (ή ένα ψευδώνυμο) και ένα κωδικό (αναγνωριστικό) για τη δημιουργία του δωματίου συνεργασίας. Δώστε λοιπόν τα παραπάνω και πατήστε Enter:

Το περιβάλλον εργασίας – συνεργατικό δωμάτιο (Room) φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Στην αριστερή πλευρά βλέπετε το βίντεο, ακριβώς από κάτω τα εργαλεία, και δεξιά το πλαίσιο με τη συνομιλία (Chatroom):

Αυτό που πρέπει να προσέξετε για να λειτουργήσει σωστά η συνεργασία, είναι τα εργαλεία συγχρονισμού. Αν είστε εσείς ο δημιουργός του δωματίου, θα πρέπει να βλέπετε πάνω από το βίντεο, Current Host: Το όνομά σας. Αυτό σας κάνει κυρίαρχο “του παιχνιδιού” και διαχειριστή της προβολής του βίντεο. Αν δεν είστε εσείς, και θέλετε να γίνετε, θα πρέπει να πατήσετε το κουμπί Make me the host! Είναι πολύ σημαντικό να χειρίζεστε την αναπαραγωγή του βίντεο από τα μπλε κουμπιά Play/Pause, κάτω από την προεπισκόπηση και όχι από αυτά του player (π.χ. Youtube).

Η εφαρμογή υποστηρίζει μέχρι στιγμής 3 δημοφιλείς πλατφόρμες (Youtube, Daily Motion και Vimeo). Διαλέγετε όποια επιθυμείτε από το κουμπί Player:

Για να αλλάξετε βίντεο επικολλάτε το id (ή τη διεύθυνση) ενός βίντεο στο πεδίο Video Id, και στη συνέχεια το κουμπί Change Video. Μπορείτε να προσθέσετε βίντεο, επικολλώντας το id και στη συνέχεια να πατήσετε το Add to Queue, για να δημιουργήσετε ένα μια λίστα αναπαραγωγής. Με τα κουμπιά Previous και Next, αναπαράγεται το προηγούμενο ή το επόμενο βίντεο.

Όταν έχετε ετοιμάσει τα πάντα, μπορείτε να προσκαλέσετε τους μαθητές ή τους συνεργάτες σας στο δωμάτιο που μόλις δημιουργήσατε. Πατήστε Invite, και κοινοποιήστε το σύνδεσμο που θα δημιουργήσει η εφαρμογή, σε όσους επιθυμείτε:

Όσοι λάβουν το σύνδεσμο θα επικολλήσουν το σύνδεσμο που έλαβαν σε ένα browser (το δοκίμασα σε Firefox και Chrome) και αυτό ήταν όλο. Θα δώσουν το όνομά τους και θα βλέπουν ότι και εσείς. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό για να λειτουργεί σωστά η επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο, να πατάτε το κουμπί συγχρονισμού Sync, ώστε το δωμάτιο να προβάλει το βίντεο σε ίδιο σημείο σε όλους:

Σε οποιοδήποτε σημείο ο διαχειριστής μπορεί να σταματά το βίντεο και να ξεκινά μια συζήτηση με το εργαλείο συνομιλίας (Chat). Τόσο απλά!

Από τις πλέον εύχρηστες εφαρμογές, που σας έχω παρουσιάσει, γεγονός που την κάνει αρκετά ελκυστική για να χρησιμοποιθεί στην τάξη. Χωρίς καμία εγγραφή, μπορεί να αποδειχθεί ένα γρήγορο εργαλείο για το σχολιασμό βίντεο!

Δοκιμάστε το!

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο