Συνεργατική χαρτογράφηση ιδεών με το Mindomo

Οι εννοιολογικοί χάρτες είναι εικονιστικές και γραφικές αναπαραστάσεις της πληροφορίας. Είναι εργαλεία οργάνωσης και παρουσίασης της γνώσης, που περιλαμβάνουν έννοιες, τοποθετημένες συνήθως σε ελλείψεις ή σε κάποιο είδος παραθύρου, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των εννοιών ή των προτάσεων. Η σημασία τους στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι εξαιρετικά μεγάλη. Έρευνες στην εκπαιδευτική θεωρία αλλά και στη γνωστική ψυχολογία έχουν αναδείξει πως η εικονιστική μάθηση βρίσκεται μεταξύ των καλύτερων μεθόδων για τη διδασκαλία μαθητών όλων των ηλικιών (Inspiration Software, Inc. 2003 – υλικό εισαγωγικής επιμόρφωσης για την εκπαιδευτική αξιοποίηση στις Τ.Π.Ε.). Οι τεχνικές εικονιστικής μάθησης, δηλαδή οι γραφικοί τρόποι επεξεργασίας εννοιών και παρουσίασης της πληροφορίας, μαθαίνουν στους μαθητές να αναπτύσσουν τη σκέψη τους και στη συνέχεια να οργανώνουν και να διαμορφώνουν προτεραιότητες σε νέες πληροφορίες.

Στον ιστότοπό μου μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τα πιο γνωστά εργαλεία για εννοιολογική χαρτογράφηση. Στο άρθρο αυτό θα σας παρουσιάσω ένα ακόμη εξαιρετικό εργαλείο, το Mindomo! Ας το γνωρίσουμε…

Επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο της εφαρμογής και κάντε εγγραφή. Εναλλακτικά συνδεθείτε με το λογαριασμό που διαθέτετε στη Google, επιλέγοντας τη σχετική κατηγορία που ανήκετε. Οι εκπαιδευτικοί θα ακολουθήσουν το Teacher:

Επόμενο βήμα η δημιουργία του πρώτου σας εννοιολογικού χάρτη στο Mindomo. Η εφαρμογή υποστηρίζει απίστευτες επιλογές (κάποιες διαθέσιμες μόνο στην Premium – επί πληρωμή έκδοση):

Για να δημιουργήσετε το χάρτη σας, πατάτε Δημιουργία (Create):

Η εφαρμογή έχει πολλές επιλογές ώστε να ξεκινήσετε να δημιουργείτε ανάλογα με τις ανάγκες σας και όλες τις κατηγορίες εννοιολογικών χαρτών. Επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει, και “τσεκάρετε” στο κάτω μέρος αν θέλετε να προβληθεί δημόσια ή αν θα έχει κωδικό προστασίας:

Μόλις θα διαλέξετε τον τύπο χάρτη που επιθυμείτε, θα δείτε τον πρώτο κόμβο (στην παρακάτω εικόνα ο Υπολογιστής) και τις πραγματικά εντυπωσιακές επιλογές που έχετε στη διαμόρφωσή του ώστε να μη μοιάζει με τίποτε άλλο!

Σε κάθε κόμβο λοιπόν προσθέτετε, νέο κόμβο ή υπο-κόμβο, σχέσεις μεταξύ τους, μέχρι να δημιουργηθεί ο χάρτης που επιθυμείτε! Δείτε ένα παράδειγμα χάρτη για το υλικό του υπολογιστή:

Σε κάθε κόμβο, μπορείτε ακόμη να προσθέσετε πολυμέσα, εικόνες, βίντεο από youtube ή vimeo και να γίνει ο χάρτης σας ακόμη πιο ελκυστικός. Στην ίδια καρτέλα θα βρείτε πρόσθετες δυνατότητες σχετικά με την ανάθεση εργασιών, το σχολιασμό, και πολλά άλλα:

Τέλος για να εκμεταλλευτείτε τη συνεργασία μεταξύ των μαθητών, μπορείτε να διαμοιράσετε το χάρτη σε αυτούς και να τον συν-διαμορφώσετε. Στην επάνω δεξιά γωνία της πλατφόρμας θα βρείτε το σχετικό κουμπί διαμοιρασμού (Share). Όπως και σε όλα τα προηγούμενα στάδια, έτσι και εδώ οι επιλογές αμέτρητες:

Στα θετικά της εφαρμογής και η δυνατότητα εγκατάστασης του πρόσθετου Μindomo Bookmarks για Firefox, Chrome και Safari. Με το πρόσθετο αυτό μπορείτε με ένα κλικ να συλλέγετε υλικό από το διαδίκτυο για άμεση χρήση στους εννοιολογικούς χάρτες σας. Δείτε το πρόσθετο κάνοντας κλικ στην εικόνα που ακολουθεί:

Επίσης υπάρχει offline έκδοση για να την εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας και να δημιουργείτε χάρτες χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο! Δείτε σχετικά εδώ.

Φυσικά δε λείπουν εφαρμογές για κάθε τύπο κινητής συσκευής! Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Αν κάπου δυσκολευτείτε η σελίδα υποστήριξης (Help Center), και το κανάλι του Mindomo στο Youtube, θα σας παρέχουν ότι χρειαστείτε!

Δοκιμάστε το!

Share
Share