Web 2.0Ψηφιακή Εκπαίδευση

Διαδραστικά Φύλλα Εργασίας με το Liveworksheets

Στο άρθρο αυτό θα γνωρίσουμε το Liveworksheets. Πρόκειται για μία δωρεάν πλατφόρμα στην οποία μπορείτε να μετατρέψετε τα έντυπα φύλλα εργασίας που ήδη διαθέτετε σε ξεχωριστά διαδραστικά κουίζ με μόλις λίγα κλικ. Ας δούμε πως θα το κάνετε…

Επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο της πλατφόρμας και κάντε μια εγγραφή με ένα έγκυρο email, στην καρτέλα πρόσβαση εκπαιδευτικών (Teacher Access). Μετά την εγγραφή σας θα ελέγξετε το γραμματοκιβώτιό σας και θα ενεργοποιήσετε το λογαριασμό σας κάνοντας επιβεβαίωση. Στη συνέχεια, συνδέεστε με τους κωδικούς σας…

…και μπορείτε να ξεκινήσετε να μετατρέπετε τα φύλλα εργασίας που ήδη διαθέτετε. Επιλέξτε από το μενού Make Interactive Worksheet

και ανεβάστε ένα αρχείο από τον υπολογιστή σας. Ακόμη κι αν τα φύλλα εργασίας τα έχετε σε έντυπη μορφή, μπορείτε απλά να τα σκανάρετε ή ακόμη πιο απλά να τα φωτογραφίσετε και να ανεβάσετε το ψηφιακό αρχείο. Υποστηρίζονται τύποι αρχείων .pdf και .jpg ή .png με μέγιστο μέγεθος τα 5MB.

 

Ανάλογα με το φύλλο εργασίας που διαθέτετε, έχετε επιλογές για να το μετατρέψετε σε quiz αντιστοίχισης κελιών, συμπλήρωσης κενού, πολλαπλής επιλογής, κ.α.

Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να ορίσετε τις αντίστοιχες περιοχές στο φύλλο σας, που θα είναι τα πεδία με τα οποία θα γίνεται η αλληλεπίδραση σε αυτό. Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που πρέπει να εφαρμόσετε, ανάλογα με την περίπτωση για να πετύχετε ένα τέλειο αποτέλεσμα.

Ας δούμε ένα παράδειγμα:

Έστω ότι έχετε ένα έτοιμο φύλλο εργασίας συμπλήρωσης κενών. Για της ανάγκες της παρουσίασης, θα χρησιμοποιήσω ένα φύλλο εργασίας για την Αγγλική γλώσσα. Φυσικά εσείς θα χρησιμοποιήσετε τα δικά σας.

Το αρχικό έγγραφο είναι αυτό:

Αφού το εισάγετε, θα αρχίσετε να σχεδιάζετε (με κλικ του ποντικιού), πλαίσια στις περιοχές που υπάρχουν τα κενά:

Στη συνέχεια, γράφετε μέσα κελιά που σχεδιάσατε τη σωστή απάντηση:

Μόλις ολοκληρώσετε τη διαδικασία, θα πρέπει να αποφασίσετε αν θα το κρατήσετε ιδιωτικό ή θα είναι δημόσιο και επαναχρησιμοποιήσιμο από την κοινότητα των εκπαιδευτικών. Ιδιαίτερη προσοχή, στο υλικό που χρησιμοποιείτε και στα πνευματικά δικαιώματα:

Για να διαμοιράσετε το αρχείο, έχετε πολλές επιλογές, τις οποίες βρίσκετε ακριβώς επάνω από το φύλλο εργασίας. Εδώ πραγματικά δε λείπει τίποτα:

Ο πιο απλός τρόπος είναι με ένα σύνδεσμο διαμοιρασμού, που απλά κοινοποιείτε στους/στις μαθητές/τριες. Οι μαθητές απαντούν, και μόλις ολοκληρώσουν την προσπάθεια πρέπει να πατήσουν το κουμπί τερματισμού στο τέλος του φύλλου εργασίας:

Μπορούν να ελέγξουν πως τα πήγαν, να δουν τη βαθμολογία τους…

…αλλά και να στείλουν στον/στην εκπαιδευτικό τα αποτελέσματα, μέσω email ή μέσω του μυστικού κωδικού που θα πρέπει να γνωρίζουν.

Σχετικά με το μυστικό κωδικό του/της εκπαιδευτικού (Teacher’s Secret Code), πρέπει να γνωρίζετε πως είναι μοναδικός, μπορείτε να τον αλλάζετε και θα τον βρείτε αν μεταβείτε στο προφίλ σας.

Όλα τα παραπάνω περιγράφουν με απλά λόγια τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσετε. Όπως προανέφερα, υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές και τύποι δραστηριοτήτων που μπορείτε να δημιουργήσετε. Για κάθε έναν από αυτούς, υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος, και τεκμηριώνεται στη σχετική σελίδα της πλατφόρμας.

Αξίζει να ρίξετε μια ματιά στις έτοιμες δραστηριότητες, και αν δείτε κάποια που σας άρεσε, πατήστε στο κουμπί που υπάρχει πάντα δίπλα της με τίτλο “Πως δημιουργήθηκε;“(“How was it made?) και θα πάρετε τις σχετικές πληροφορίες. Πραγματικά πολύ χρήσιμη προσθήκη! Στο παρακάτω βιντεάκι μπορείτε να δείτε μερικά παραδείγματα δημιουργίας διαφορετικών δραστηριοτήτων:

Αξίζει να σημειώσω πως η εφαρμογή προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας τετραδίων-βιβλίων εργασίας (Workbook), στα οποία μπορείτε να προσθέσετε διαφορετικά φύλλα εργασίας, τόσο δικά σας ή/και άλλων εκπαιδευτικών. Τα διαδραστικά βιβλία εργασίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο από μαθητές με όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης, επομένως πρέπει να εγγράψετε (register) τους μαθητές και τις μαθήτριές σας και να τους αναθέσετε στη συνέχεια τα βιβλία εργασίας τους. Έχει λίγο κόπο, αλλά θα κάνει τη ζωή σας εύκολη στη διαχείριση και τη διόρθωση των εργασιών τους. Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε περισσότερα για τα Workbooks:

Αν παρουσιαστεί οποιαδήποτε απορία, το Κέντρο βοήθειας του Liveworksheets, έχει όλες τις απαντήσεις στις ερωτήσεις σας. Αξίζει να το επισκεφτείτε!

Πραγματικά πρόκειται για μια εξαιρετική εφαρμογή, που ακόμη και στη δωρεάν εκδοχή της δε θα σας λείψει τίποτα. Μέχρι 30 ιδιωτικά Worksheets (φύλλα εργασίας), και μέχρι 10 Workbooks (Βιβλία εργασιών) με 120 σελίδες έκαστο και εγγραφή 100 μαθητών/τριών. Μια χαρά!

Αξίζει πραγματικά να το δοκιμάσετε!

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο