Εξ αποστάσεως συνεργασία με το Explain Everything

Στο άρθρο αυτό θα σας παρουσιάσω μία πανίσχυρη συνεργατική πλατφόρμα, το Explain Everything. Όταν το πρωτοείδα, θεώρησα ότι πρόκειται για έναν ακόμη συνεργατικό ασπροπίνακα. Όσο το δοκίμαζα όμως άρχισα να ανακαλύπτω τις απίστευτες δυνατότητες που παρέχει. Ας τις δούμε…

Τι μπορεί να κάνει ένας/μία εκπαιδευτικός με το Explain Everything; (Μάλλον έπρεπε να ρωτήσω, τι δεν μπορεί να κάνει; 🙂 )

Μπορεί να δημιουργήσει ένα συνεργατικό ασπροπίνακα (με απεριόριστες διαστάσεις!). Μπορεί να προσθέσει σε αυτόν αρχεία, εικόνες και βίντεο, Μπορεί να συνδιαμορφώνει το περιεχόμενο με τους/τις μαθητές/τριες σύγχρονα (σε πραγματικό χρόνο) αλλά και ασύγχρονα. Μπορεί να πραγματοποιήσει συνομιλίες (με μικρόφωνο), να δημιουργήσει ιστορίες, να βιντεοσκοπήσει μαθήματα, να καταγράψει βίντεο και στη συνέχεια να τα επεξεργαστεί και να τα διαμοιράσει. Να εξάγει το περιεχόμενο ως βίντεο, εικόνα, pdf. Και όλα τα παραπάνω, δωρεάν ακόμη και στην πιο απλή έκδοση της πλατφόρμας με μοναδικούς περιορισμούς τα 500 MB αποθηκευτικό χώρο, το μέγιστο των 3 έργων και τη μέγιστη διάρκεια βίντεο το 1 λεπτό. Ας το γνωρίσουμε καλύτερα…

Επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο και κάντε μια εγγραφή μέσω email ή απευθείας με λογαριασμό που ήδη διαθέτετε στη Google. Αφού συνδεθείτε ξεκινήστε ένα νέο έργο (New Project):

Επιλέξτε πως θα ξεκινήσετε. Μπορείτε από το μηδέν σε λευκό καμβά, με τη χρήση έτοιμου προτύπου (template), χρησιμοποιώντας κάποιο αρχείο (εικόνα, βίντεο, pdf) είτε συμμετέχοντας σε κάποιο έργο του οποίου σας έχει κοινοποιηθεί ο κωδικός:

Κατά την είσοδο, θα σας ζητηθεί πρόσβαση στο μικρόφωνο, στην περίπτωση που θελήσετε να συμμετέχετε σε Voice Chat, οπότε ανάλογα με το αν θα το χρειαστείτε ή όχι, κάνετε η επιλογή σας:

Μπροστά σας θα έχετε έναν ασπροπίνακα, στον οποίο μπορείτε να αρχίσετε να προσθέτετε περιεχόμενο, από τη δεξιά εργαλειοθήκη. Ότι θα χρειαστείτε είναι εκεί. Εργαλεία σχεδίασης και κειμένου, πένες, πινέλα, σχήματα, γόμα, επιλογέας, προσθήκη εικόνων, αρχείων , βίντεο, έτοιμων clipart, ηχητικών, στιγμιοτύπων οθόνης (screenshots) κλπ, κλπ.

Στο κάτω μέρος υπάρχει το κουμπί της κάμερας και της εγγραφής. Πατώντας το όλες οι ενέργειες στον πίνακα καταγράφονται σε ένα αρχείο βίντεο και αν έχετε ενεργό το μικρόφωνό σας μπορείτε ταυτόχρονα να μιλάτε, δίνοντας οδηγίες ή απλά περιγράφοντας τι κάνετε!

Μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής, μία εργαλειοθήκη εμφανίζεται, με την οποία μπορείτε να επεξεργαστείτε το βίντεο που μόλις δημιουργήσατε. Στη συνέχεια έχετε πρόσβαση σε κουμπί δημιουργίας ενός συνδέσμου (Web Video Link) για να το διαμοιράσετε.

Κατά τη διάρκεια ή μετά την ολοκλήρωση του έργου σας, μπορείτε να το διαμοιράσετε. Οι επιλογές πάρα πολλές. Πέρα από το video link που είδαμε στο προηγούμενο βήμα, μπορείτε να διαμοιράσετε το έργο σας μέσω μοναδικού κωδικού ή συνδέσμου, και να αποδώσετε τα δικαιώματα που επιθυμείτε κατά την πρόσβαση σε αυτό.

Επιπλέον μπορείτε να κάνετε εξαγωγή του έργου σας σε έγγραφο pdf ή εικόνα png, αλλά και ως βίντεο στο οποίο μπορείτε να επιτρέψετε τη δυνατότητα Download.

Πραγματικά πολλές δυνατότητες για τη δωρεάν έκδοση μιας τόσο ενδιαφέρουσας εφαρμογής.

Φυσικά λειτουργεί και σε κινητές συσκευές, και για την πλήρη αξιοποίησή της μπορείτε να κατεβάσετε τις σχετικές εφαρμογές για Android (στο Play Store), αλλά και iOS (στο App Store).

Το Κέντρο Βοήθειας της εφαρμογής είναι πολύ καλό και έχει όλες τις λεπτομέρειες για ότι χρειαστείτε.

Αντίστοιχα το κανάλι το Explain Everything στο youtube είναι από τα πιο ολοκληρωμένα που έχω δει. Εκτός από τη λειτουργία και τα εργαλεία της πλατφόρμας παρουσιάζει παραδείγματα εφαρμογής στην τάξη και γενικότερα ιδέες για την αξιοποίηση της εφαρμογής. Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε το Explain Everything μην παραλείψετε να το επισκεφτείτε.

Επειδή είδα αρκετά από αυτά, σας προτείνω τα παρακάτω:

Εισαγωγή στις δυνατότητες της εφαρμογής:Webinar με τις λειτουργίες:


Tips & Tricks σε μικρά κατατοπιστικά βιντεάκια:


Δοκιμάστε το!


Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο