Pixlr. Online επεξεργασία εικόνας
Μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, λέει το γνωστό ρητό. Και όχι άδικα. Η δύναμη της εικόνας είναι πολύ μεγάλη, υπήρχε πάντα και θα εξακολουθεί να υπάρχει. Ειδικά τα τελευταία χρόνια με την ταχύτατη εξάπλωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και γενικότερα τη συνεχή διαδικτυακή παρουσία όλων μας, η εικόνα αποτελεί μέσο επικοινωνίας, προβολής, εντυπωσιασμού. Στο άρθρο αυτό λοιπόν, θα ασχοληθούμε με τις εικόνες και πως μπορούμε να δημιουργήσουμε μία νέα (από λευκό χαρτί) ή να επεξεργαστούμε μία που ήδη διαθέτουμε με τη δωρεάν διαδικτυακή πλατφόρμα επεξεργασίας εικόνων, την Pixlr! 9 από τις 10 εικόνες που μπορείτε να δείτε στον ιστότοπό μου έχουν περάσει μέσα από το Pixlr. Οι κύριοι λόγοι είναι δύο: Browser-based πλατφόρμα χωρίς καμία εγκατάσταση στον υπολογιστή και το απίστευτα φιλικό περιβάλλον με αμέτρητες επιλογές στη δωρεάν έκδοση.
Γνωρίζουμε το Pixlr
Επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο, και χωρίς καμία εγγραφή, επιλέξτε μία από τις δύο εκδόσεις (και οι δύο δωρεάν), Pixlr X (απλή έκδοση) ή Pixlr E (προχωρημένη έκδοση). Μην τρομάξετε με το διαχωρισμό, απλά η προχωρημένη Pixlr E δίνει περισσότερα εργαλεία (φίλτρα, ρυθμίσεις, κλπ), και είναι αυτή που σας προτείνω και θα παρουσιάσω:
Επιλέγετε λοιπόν την Pixlr E και είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε ένα νέο έργο (μια νέα εικόνα) από λευκό καμβά, είτε να επεξεργαστείτε μία που ήδη διαθέτετε (μεταφόρτωση από τον υπολογιστή σας ή αντιγράφοντας και επικολλώντας τη διεύθυνση εικόνας από το διαδίκτυο). Αυτά μπορείτε να τα κάνετε είτε από την πλευρική (αριστερή) εργαλειοθήκη, είτε από το κέντρο της εφαρμογής. Η πλατφόρμα διαθέτει και αρκετά έτοιμα Πρότυπα (templates) για στοχευμένη χρήση σε κοινωνικά δίκτυα (instagram, fb, youtube, κλπ), αλλά και για τη δημιουργία επαγγελματικών καρτών και κολάζ. Επιπλέον μπορείτε να αναζητήσετε εικόνες με λέξεις κλειδιά, επιλέγοντας από την αριστερή εργαλειοθήκη την καρτέλα Εικόνες (images).
Πολύ χρήσιμη, και η λειτουργία του Ιστορικού με την οποία, σε επόμενη επίσκεψή σας στον ιστότοπο, αποκτάτε πρόσβαση σε προηγούμενες δημιουργίες σας.
Ας δούμε τώρα το περιβάλλον, το οποίο μάλιστα είναι στην Ελληνική γλώσσα. Έχουμε την πλευρική εργαλειοθήκη στα αριστερά, στην οποία βρίσκουμε τα συνηθισμένα εργαλεία επιλογής, αποκοπής, επιλογής χρωμάτων, προσθήκης κειμένου, κλπ. (Πιθανότατα τα περισσότερα από αυτά τα έχετε δει αν έχετε ποτέ χρησιμοποιήσει την εφαρμογή της Ζωγραφικής του Υπολογιστή σας). Κάνοντας κλικ σε καθένα από αυτά, ανοίγουν νέες καρτέλες με ακόμη περισσότερες επιλογές. Για παράδειγμα αν επιλέξετε την προσθήκη κειμένου, θα μπορείτε επιπλέον να επιλέξετε τον τύπο γραμματοσειράς, το μέγεθος των γραμμάτων, το χρώμα, σκιές, περιγράμματα και πολλά πολλά ακόμη.
Στο πάνω μέρος υπάρχει το κεντρικό μενού του Pixlr με αμέτρητες επιλογές όπως η αλλαγή του μεγέθους της εικόνας, η προσθήκη επιπέδων (layers), προσαρμογή (χρωμάτων, φωτεινότητας, αντίθεσης, κλπ), φίλτρα για να δώσετε ξεχωριστό στυλ στις εικόνες σας, επιλογές για το χειρισμό κινούμενων εικόνων (animations), βοήθεια, κλπ.
Τέλος στα δεξιά υπάρχει και το σχετικό παράθυρο των επιπέδων, στο οποίο μπορείτε ν α βλέπετε τα επίπεδα από τα οποία αποτελείται η εικόνα σας, να ενεργοποιείτε ή απενεργοποιείτε κατ’ επιλογήν κάποια από αυτά και να εφαρμόζετε πρόσθετες μορφοποιήσεις σε αυτά.
Τα παραπάνω σας τα περιέγραψα πολύ περιληπτικά. Αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει ξανά αντίστοιχη εφαρμογή, σας προτείνω να ανοίξετε μια εικόνα και να τα δοκιμάσετε ένα ένα. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβετε πως λειτουργεί το καθένα από αυτά και τα αποτελέσματα εφαρμογής στην εικόνα σας.
Αφού ολοκληρώσετε τις αλλαγές σας, από το κύριο μενού και από την πρώτη καρτέλα Αρχείο, επιλέγετε Αποθήκευση και τον τύπο του αρχείου που επιθυμείτε. Η εφαρμογή μας προτείνει την .png για καλύτερη ποιότητα, αλλά έχετε και τις επιλογές για .jpg (υποδεέστερη ποιότητα αλλά και μικρότερο μέγεθος αρχείου) και .webp (νέο format αποθήκευσης κυρίως για προβολή σε ιστοσελίδες (ισορροπία ποιότητας και μεγέθους αρχείου):
Βοήθεια – υποστήριξη για το Pixlr
Φυσικά από μια τόσο προσεγμένη πλατφόρμα δε θα μπορούσε να λείπει το πλούσιο υποστηρικτικό υλικό για όλους όσους και όσες τη χρησιμοποιούν.
Στο σχετικό κόμβο learn του Pixlr, μπορείτε να βρείτε πολλούς οδηγούς τόσο με για τις βασικές λειτουργίες, όσο και για τη δημιουργία ιδιαίτερων έργων.
Επίσης, στο κανάλι της εφαρμογής στο Youtube, υπάρχουν πάρα πολλά βίντεο για να δείτε πως θα επιτύχετε συγκεκριμένες λειτουργίες. Ειδικότερα για το Pixlr E η παρακάτω λίστα έχει όσα χρειάζεστε για το περιβάλλον και τα βασικά σημεία:
…και η επόμενη με (περισσότερα από 100) βίντεο οδηγούς – tutorials για να πετύχετε συγκεκριμένα εφέ:
Τέλος, μπορείτε να ρίξετε και μια ματιά σε μία ακόμη εφαρμογή της Pixlr, την Remove BG, στην οποία ανεβάζετε μια φωτογραφία και σας αφαιρεί το φόντο με έξυπνο τρόπο.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα χρειαστεί να επεξεργαστείτε μια εικόνα ή να δημιουργήσετε μια νέα – δική σας -, δοκιμάστε το Pixlr. Θα σας εντυπωσιάσει!