ΠολυμέσαΤεχνητή Νοημοσύνη

NightCafe. Τεχνητή νοημοσύνη για την παραγωγή έργων τέχνης από κείμενο

Αν θέλετε να δοκιμάσετε τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που μπορεί να πετύχει η Τεχνητή Νοημοσύνη, το NightCafe είναι μια από τις εφαρμογές που πρέπει να δοκιμάσετε. Γράφοντας λίγες λέξεις και επιλέγοντας ένα καλλιτεχνικό στυλ – ύφος, το NightCafe θα σας παρουσιάσει ένα έργο που θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό! Ας δούμε τι επιλογές υπάρχουν…

Μεταβείτε στον επίσημο ιστότοπο, και για μαι πρώτη δοκιμή εισάγετε ένα κείμενο (στην Αγγλική γλώσσα), επιλέξτε το στυλ και πατήστε Create. Αν δυσκολεύεστε για το τι πρέπει να γράψετε πατήστε πάνω δεξιά το κουμπί Random μερικές φορές για να πάρετε ιδέες:

Αν θέλετε περισσότερες επιλογές, πατήστε το More options (κάτω από το Create) και η εφαρμογή θα σας προτρέψει να κάνετε εγγραφή ή απλά να επιτρέψετε να δημιουργήσει για εσάς έναν προσωρινό λογαριασμό για να δοκιμάσετε όλες τις λειτουργίες του NightCafe.

Επιλέξτε λοιπόν την 1η επιλογή και πλέον βρίσκεστε στο NightCafe Studio. Στην αριστερή εργαλειοθήκη θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε. Μπορείτε:

– να επιλέξετε τον αλγόριθμο (Algorithm) τεχνητής νοημοσύνης που θα χρησιμοποιηθεί (θα σας πω παρακάτω για αυτό, προς το παρόν αφήστε το Stable)

– να γράψετε το κείμενο με την περιγραφή σας (Your Text Prompt)

– να επιλέξετε το στυλ (Style) που θέλετε να εφαρμοστεί στην εικόνα

– να διαλέξετε πόσες εικόνες θέλετε να παραχθούν. Εδώ να σημειώσουμε πως η πλατφόρμα σας δίνει 5 credits (πιστώσεις) για τη δημιουργία εικόνων. Αν δημιουργείτε μία εικόνα, τότε δεν ξοδεύετε τα credits. Όπως και να ‘χει η εφαρμογή σας ενημερώνει αναλυτικά για αυτό.

NightCafe studio. Τεχνητή νοημοσύνη για την παραγωγή έργων τέχνης από κείμενο

Ένα παράδειγμα τώρα. Έδωσα ως prompt το κείμενο: “a small street in a medieval village with towers, inns and small houses around” και διάλεξα oil painting ως στυλ. Το αποτέλεσμα ήταν αυτό:

NightCafe. Τεχνητή νοημοσύνη για την παραγωγή έργων τέχνης από κείμενο - Η δημιουργία μου

Όπως βλέπετε στην παραπάνω εικόνα, μετά τη δημιουργία της εικόνας σας, στο κάτω μέρος της έχετε επιπλέον επιλογές, όπως, να την κατεβάσετε στον υπολογιστή σας, να δημιουργήσετε διπλότυπο, να την επεκτείνετε, κ.α. Σε κάποιες από αυτές τις λειτουργίες η εφαρμογή θα σας προειδοποιήσει σχετικά ότι θα χρεωθείτε με κάποιο ή κάποια credit.

Παρατηρήστε ακόμη, ότι υπάρχει και η επιλογή Submit to Challenge. Μια πολύ ωραία προσθήκη της πλατφόρμας, είναι και οι καθημερινοί διαγωνισμοί. Καθημερινά λοιπόν οι δημιουργοί προτείνουν ένα θέμα, οι χρήστες εάν επιθυμούν υποβάλλουν τις δημιουργίες τους και έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν και να ψηφιστούν από άλλους χρήστες. Ο νικητής κάθε ημέρας επιβραβεύεται με credits για να δημιουργήσει ακόμη περισσότερα έργα! Μπορείτε να δείτε για τα Challenges, εδώ.

Αξίζει νομίζω να κάνω και μια αναφορά στους διαφορετικούς αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης που μπορείτε να επιλέξετε στην ενότητα Algorithm για την δημιουργία του έργου σας. Η default επιλογή είναι η Stable. Το Stable προέρχεται από το Stable Diffusion, αλγόριθμο – μοντέλο ανοιχτού κώδικα εμπνευσμένο από το DALL-E 2, και άλλα προηγμένα συστήματα. Ο αλγόριθμος DALL·E 2 είναι μια εξέλιξη του αρχικού DALL-E από την OpenAI. Το DALL-E είναι ο πρωτοπόρος και με το DALL-E 2 τα πράγματα έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο. Ο Artistic (καλλιτεχνικός) αλγόριθμος είναι ο πρωτότυπος αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης από κείμενο σε εικόνα. Η τεχνική του ονομασία είναι VQGAN+CLIP, και προτείνεται η χρήση του εάν στόχος σας είναι όμορφες υφές και σκηνικά με βάση περιγραφικές λέξεις-κλειδιά με το ρίσκο οι τελικές εικόνες σας να μην υπακούν τους νόμους της φυσικής. Καθόλου παράξενο λοιπόν στην εικόνα σας βάρκες ή σπίτια να αιωρούνται στον ουρανό. :). Ο Coherent (λογικός – με συνοχή) αλγόριθμος ή CLIP-Guided Diffusion, είναι μια νεότερη προσθήκη στο NightCafe και ειδικεύεται στη δημιουργία εικόνων που συνήθως υπακούν στους νόμους της φυσικής. Τελευταία προσθήκη ο Stable Diffusion XL (εξέλιξη του βασικού Stable Diffusion). Όπως και να’ χει στο Studio του NightCafe, μπορείτε να δοκιμάσετε και να επιλέξετε τον δικό σας.

Αν απλά θέλετε να δείτε δημιουργίες άλλων χρηστών, επισκεφτείτε το σχετικό κόμβο της πλατφόρμας (Explore) και δείτε αμέτρητες «μαγικές» εικόνες που έχει δημιουργήσει το NightCafe με τη χρήση τεχνητή νοημοσύνης.

Υ.Γ. Χρησιμοποιείτε πάντα τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης με ασφάλεια. Μη δημοσιεύετε προσωπικά δεδομένα δικά σας και άλλων. Δοκιμάστε, διασκεδάστε, αυξήστε την παραγωγικότητά σας, χωρίς κατάχρηση της τεχνολογίας και μόνο για καλό σκοπό!

Συνεχής ενημέρωση για θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης, Μηχανικής Μάθησης και σχετικών εργαλείων για αξιοποίηση στην τάξη, στον σχετικό κόμβο του ιστοτόπου μου.


Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο